Vágólapra másolva!
Bár a vb-újonc Szlovákiának még van esélye, hogy a legjobb 16 közé jusson, a csapat körül nem éppen idilli a hangulat. A játékosok közül többen is nehezményezték, hogy a média túl sokat kritizálja a csapatot, idősebb Vladimir Weiss szövetségi kapitány pedig annyira elragadtatta magát, hogy trágár káromkodással illette az őt faggató újságírókat.
Vágólapra másolva!

Szlovákia önálló államként először jutott ki a focivébére, és mivel a csapat viszonylag könnyű csoportba került - az Olaszország, Paraguay, Új-Zéland triónál szinte csak nehezebbet lehetett kapni -, evés közben megjött az étvágy, emiatt északi szomszédunknál csalódást keltett, hogy két meccsen mindössze egy pontot sikerült szerezni. Különösen fájó lehetett az Új-Zéland elleni pontvesztés, hiszen a 93. percben még győzelemre álltak a szlovákok, de Duducz Tibor, a pozsonyi Plus 1 Den napilag tudósítója szerint a Paraguay elleni meccs is felboszantotta a szurkolókat, mivel a 2-0-s vereség alkalmával a 92. percben rúgott először kapura Szlovákia.

Igaz, a továbbjutásra még így is megvan az esélye a vb-újoncnak, de ahhoz az kell, hogy nyerjen az eddig szintén gyengén teljesítő olaszok ellen, miközben a másik meccsen Új-Zéland ne győzze le a csoportot az utolsó kör előtt vezető Paraguayt. Marek Hamsik, a szlovákok talán legjobb játékosa - akinek a transfermakt.de 24 millió euróra becsüli az árát - jól ismeri a következő ellenfelet, hiszen 2004 óta Olaszországban futballozik, három éven keresztül a Bresciában játszott, jelenleg pedig a Napoli profija.

"Különleges meccs lesz, de nem elsősorban az olaszok miatt, hanem azért, mert a szlovák válogatott újabb történelmi lehetőség előtt áll. Túltettük már magunkat az Új-Zéland elleni balszerencsés pontvesztésen, de sajnos Paraguay ellen nem sikerült javítani. Nagyon nehéz feladat vár ránk az olaszok ellen, és nem zavar meg minket, hogy a vb-címvédő eddig bukdácsolt" - nyilatkozta az [origo]-nak a 22 éves középpályás, aki a neves kérők - többek között a Real Madridot és az Intert is emlegették - ellenére valószínűleg 2015-ig meghosszabítja szerződését Nápolyban.

A szövetségi kapitány fia, ifjabb Vladimir Weiss azt fejtegette, zavarja, hogy az emberek otthon kritizálják őket, ennek ellenére pozitívan állnak az utolsó csoportmeccshez, és megtesznek mindent, hogy éljenek az esélyükkel. "Az eddigi két mérkőzésen nem volt sok helyzetünk, jó lenne ezen változtatni, bár tisztában vagyunk azzal, hogy az olaszok a meccs hatalmas esélyesei. Éppen ezért a nyomás is rajtuk lesz, nekünk ellenben nincs vesztenivalónk, olyan dolgot vittünk végbe, amire korábban szlovák csapat nem volt képes. Jó lenne, ha az emberek ezt is figyelembe vennék, amikor rajtunk köszörülik a nyelvüket" - mondta az [origo]-nak a Manchester City játékosa.

A szlovák keretben két játékos van, aki beszél magyarul: Saláta Kornél nem jelent meg a sajtóeseményen, Jan Durica - a Fehérvár játékosaként minden idők egyik legnagyobb öngólját szerző Pavol Durica bátyja - viszont igen.

A dunaszerdahelyi születésű Durica Weisshez hasonlóan örül annak, hogy az olasz - új-zélandi meccs döntetlenje miatt kaptak még egy esélyt, látva az olaszok eddigi játékát, szerinte lehet keresnivalójuk. "Nekünk már az is nagy eredmény, hogy itt vagyunk, és az utolsó fordulóban van esélyünk a továbbjutásra. Ehhez viszont mindenkinek százszázalékot kell nyújtania, ha nem így lesz, utazhatunk haza. Nekünk nincs nagy sztárunk, de szívvel játszunk, és nagyon erős a csapatszellem. Az biztos, hogy a pontrúgásokat külön gyakoroljuk majd, hátha mi is meg tudjuk lepni az olaszokat Paraguayhoz és Új-Zélandhoz hasonlóan" - mondta Durica, akit arról is kérdeztünk, mi a különbség a magyar és a szlovák válogatott között. "Nálunk most jött össze egy olyan generáció, amely sokra hivatott, de biztos vagyok benne, hogy Magyarországon is lesz ilyen, csak tudni kell élni az eséllyel."

Fotó: Dajka Balázs [origo]
Durica: Magyarországon is lesz ilyen

A csapat pretoriai szállásan tartott sajtóeseményen idősebb Vladimir Weiss is részt vett, aki egy ideig higgadtan viselte a kérdésözönt, később azonban kiborult, és durva szavakkal illette az újságírókat. A napilap internetes verziójának beszámolója szerint Weiss nem akart válaszolni arra a kérdésre, hogy mit rontott el Paraguay ellen, gyorsan elviharzott, de azt a mikfrofonban még lehetett hallani, hogy kibaszott buzeránsként aposztrofálja az újságírókat. Az ügynek minden bizonnyal lesz folytatása, a hullámokat talán csak az csitíthatná el, ha Szlovákia továbbjutna a legjobb 16 közé.