Özil bombagólja összehozta a német-angol nyolcaddöntőt

Vágólapra másolva!
Németország elkerülte a történelmi szégyent, Özil góljával 1-0-ra győzött Ghána ellen, és ezzel csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe, amelyben Angliával találkozik majd. Ghánának sem kell szomorkodnia, az afrikai csapat jobb gólkülönbségének köszönhetően megelőzte Ausztráliát, és 2006 után ismét a 16 közé jutott, ahol az Egyesült Államok lesz az ellenfele.
Vágólapra másolva!

Eredmény, D csoport, 3. forduló:
Ghána - Németország 0-1 (0-0)
Johannesburg, Soccer City, 83 391 néző
v.: Simon (brazil)
Ghána: Kingson - Pantsil, John Mensah, Jonathan Mensah, Sarpei - Kevin-Prince Boateng, Annan, K. Asamoah, Ayew (Adiyiah, 92.) - Tagoe (Muntari, 64.), Asamoah Gyan (Amoah, 82.).
Németország: Neuer - Jerome Boateng (M. Jansen, 72.), A. Friedrich, Mertesacker, Lahm - Khedira, Schweinsteiger (Kroos, 81.) - Müller (Trochowski, 67.), Özil, Podolski - Cacau.
gól: Özil (60.)
sárga lap: Ayew (40.), Müller (43.)

Ausztrália 4-0-s lesimázása után kevesen gondolták volna, hogy a német válogatottnak még izgulnia kell az utolsó, Ghána elleni csoportmeccsen, de a szerbek elleni vereség miatt a történelmi szakadék is ott tátongott a Nationalelf előtt, amellyel sohasem fordult még elő, hogy kizúgjon a torna első szakaszában. Nem csak a németeken, Ghánán is nyomás volt, hiszen egy egész kontinens várta, hogy végre jusson valami sikerélmény Afrikának is, amely három képviselőjét már elsiratta.

Joachim Löw az eltiltott Klose helyére a brazil származású Cacaut jelölte a csúcsék posztjára, a balhátvéd pedig a sokat kritizált Badstuber helyett Jerome Boateng lett, így először fordult elő egy vb-meccsen, hogy két testvér egymás ellen küzdött. A ghánaiaknál ugyanis pályára lépett Németország első számú közellensége, a Michael Ballackot az FA-kupa-döntőn lerúgó Kevin-Prince Boateng, a két tesó az eset óta nincs beszélő viszonyban egymással, mert Jerome egy német lapban keményen kritizálta a bátyját.

Jobban kezdték a meccset az utolsó csoportmeccsüket a legutóbbi négy világbajnokságon sikeresen abszolváló németek, sokkal többet birtokolták a labdát az első tíz percben, de helyzetet csak ghánai segítséggel tudtak összehozni, Podolski beadása Jonathan lábán megpattanva kényszerítette bravúrra Kingsont. Ghána, amikor éppen labdához jutott, ügyesen adogatott, kereste a réseket a német védelmen, Kevin-Prince Boateng egy nagy passzal bizonyíthatta volna, hogy hírneve ellenére a favágás mellett futballban sem rossz, de Asamoah Gyan egy gyatra átvétellel megfosztotta honfitársát egy gólpassz elkönyvelésétől.

Kicsit a régi idők focijára emlékeztetett a meccs az első húsz percben, a csapatok hagyták egymást támadni, kevés volt a labdaszerzés a középpályán, és annál több az esemény a két 16-os előtt, de a gyatra utolsó passzok miatt nem érték egymást a nagyobbnál nagyobb ziccerek. Azért így is fel-felugrált a Soccer City közönsége, a ghánai szimpatizánsok Asamoah Gyan blokkolt lövésénél, majd Ayew eltotojázott helyzeténél csaptak dühösen a levegőbe, a vuvuzelát a németek miatt fújkáló tömegek pedig Özil hatalmas ziccerénél káromkodtak vadul.

A félidő akár 2-2 is lehetett volna, mégis 0-0-val zárult, mert Asamoah Gyan csúsztatott fejesét Lahm levette a gólvonalon, Schweinsteiger szabadrúgását pedig nagy nehezen kiütötte Kingson. A németek erőteljesebbnek és meggyőzőbbnek tűntek, a ghánai 16-osig nagyon simán eljutottak, de az afrikaiak is focizni akartak, úgyhogy a két nulla ellenére egész fogyasztható volt a meccs.

Forrás: AFP

A szünet után K. Asamoah tehetett volna róla, hogy változzon az eredmény, de egy az egyben párharcot vesztett Neuer ellen. A futball pedig olyan játék, amely bünteti azokat , a csapatokat, amelyek egymás után herdálják el a lehetőségeket, Özil a 60. percben 19 méterről parádés lövés formájában adagolta a nyugtatót Löw kapitánynak. Ghána szinte egyből egyenlíthetett volna, de Tagoe fejese a bevetődő Jerome Boateng miatt nem került a kapuba, aztán Lahm mentett hatalmasat Ayew igencsak ígéretes lövésénél.

Ghána egy ideig felpörgette a tempót, aztán valószínűleg értesültek a játékosok róla, hogy Ausztrália vezet Szerbia ellen, ami továbbjutást ért volna számukra, de az érzelmi hullámvasút akkor lett igazán meredek, amikor Pantelic szépített Nelspruitban, amivel Ghána egy szerb gólra került a kieséstől. A drámai befejezés végül elmaradt, az utolsó percek eseménytelenül teltek, Németország az 1-0-s győzelemmel csoportelső, és Angliát kapta a nyolcaddöntőben, Ghána pedig ausztrál segítséggel szintén bevitorlázott a 16 közé, ahol az Egyesült Államokkal találkozik.

Osztályozza a mérkőzést, a játékvezetőt és a játékosokat!