Japán örömfocival küldte haza Dániát

Vágólapra másolva!
Japán két látványos szabadrúgásgóllal fél óra alatt elintézte Dániát. Az ázsiai csapat a gólokon kívül is számos veszélyes helyzetet dolgozott ki, és általános meglepetésre végig uralta a mérkőzést. Japán így először jutott tovább vb-csoportból Ázsián kívül, és készülhet a Paraguay elleni nyolcaddöntőre. A magyar válogatott selejtezőcsoportját megnyerő Dánia pedig három mérkőzés után utazhat haza Dél-Afrikából.
Vágólapra másolva!

E csoport, 3. forduló
Dánia - Japán 1-3 (0-2)
Rustenburg, Royal Bafokeng Stadion
vezette: Jerome Damon (dél-afrikai)
Dánia: Sörensen - S. Poulsen, Kröldrupp (Larsen, 56.), Agger, Jacobsen - Kahlenberg (Eriksen, 63.), Jörgensen (J. Poulsen, 34.), C. Poulsen, Rommedahl - Bendtner, Tomasson
Japán: Kavasima - Nagatomom, Tanaka, Nakazava, Komano - Endo (Inamoto, 91.), Abe, Haszebe - Macuii (Okazaki, 74.), Okubo (Konno, 88.), Honda
gól: Tomasson (81.), illetve (Honda (17.), Endo (30.), Okazaki (87.)
sárga lap: Kröldrupp (29.), C. Poulsen (48.), Bendtner (66.) illetve Endo (12.), Nagatomo (26.)

Ellentétes statisztikákkal, de azonos reményekkel vágott neki a két csapat az E csoport 3. fordulójában rendezett ki-ki mérkőzésnek. A dánok még soha nem estek ki a csoportkör során világbajnokságon, míg a japánok soha nem jutottak tovább Ázsián kívüli tornán.

Most azonban mindkét csapat számára a továbbjutás volt a tét, és biztos volt, hogy csak egyikük számára lesz hely a nyolcaddöntőben, mert a két meccs után hat ponttal álló Hollandia már biztos továbbjutónak számított.

A dánok hagyományos 4-4-2-vel kezdték a meccset, de a két csatár mellett Kahlenberg, Jörgensen és Rommedahl is inkább támadó-, mint védőfeladatokat kapott. A japánok megerősített középpályával és egy csatárral indultak harcba, ami támadás esetén 4-3-3-ra változott.

A japán taktika legfontosabb eleme az volt, hogy megakadályozzák a dán beíveléseket, a levegőben aligha vehették fel a harcot Bendtnerékkel. A dánok pedig értelemszerűen éppen ezzel próbálkoztak, de a nyolcadik percben elvégzett első szögletük után Kröldrupp nem fejjel, hanem lábbal veszélyeztetett.

Tíz perc elteltével a japánok is bemelegedtek, és egymás után két komoly helyzetet kidolgoztak, Macuii sarokkal bemutatott perdítését csak szerencsével tudta hárítani Sörensen. Válaszul Tomasson egy furfangos lövéssel jelentkezett, amikor is Nakazava lába között vette célba Kavasima kapuját.

Jabulanival is lehet szabadrúgásgólt lőni

A gól ennek ellenére nem lógott a levegőben, így némileg váratlanul érkezett a japán vezetés. Mintegy 25 méterre jobbra a dán kaputól jutott szabadrúgáshoz Japán, Honda Kaiszuke pedig erősen és remekül helyezve lőtt félmagasan a dán kapuba. Sörensen egy picit benne volt a gólban, mert bár jól állította fel a sorfalat, és ő maga is jó helyen állt, tett egy lépést balra, ami elég volt ahhoz, hogy már ne érje el a labdát, amikor érezve a veszélyt óriásit vetődött (0-1).

Kimondottan jó volt a meccs, és felvetődött a kérdés, vajon tud-e Kamerun után Japán ellen is fordítani a dán csapat? Bendtnerék a földön nem nagyon tudták megverni Endóékat, a beívelések pedig - legalábbis az első félórában - meglehetősen pontatlanul érkeztek.

Forrás: AFP

Nem úgy a japán szabadrúgások. A 30. percben újra veszélyes helyre tehette le a labdát Honda és Endo, Sörensen inkább előbbi lövésére készülve állította fel a sorfalat, persze utóbbi lőtte el, méghozzá mértani pontossággal a bal kapufa mellé (0-2). Japán fél lábbal a nyolcaddöntőben érezhette magát.

Morten Olsen cserével próbált gátat szabni a japán sikersztori kiteljesedésének, Martin Jörgensen helyére egy támadóbb szellemű középpályás, Jacob Poulsen érkezett. Hondáék azonban abszolút uralták a meccset, és ők dolgozták ki a helyzeteket, nem pedig a hátrányban lévő, kissé tompának tűnő dánok.

Semmi nem segített Dánián

A második félidő úgy indult, ahogy azt az elsőben a japánoktól megszokhattuk: Endo 30 méterről ívelt egy szabadrúgást Sörensen kapujára, aki kint állva csak belekapni tudott a labdába, ami éppencsak nem hullott a hálóba. Helyzetre helyzettel válaszoltak a dánok, egy beívelést Bendtner megcsúsztatott, Kahlenberg azonban az öt és felesen állva már nem tudott belepiszkálni. Fél perccel később Tomasson vehetett le egy passzt hét méterre a japán kaputól, de a lövés pillanatában szerelték.

Ahhoz képest, hogy Morten Olsen a 63. percre mindhárom cseréjét meghúzta, Okada Takesi ugyanazt a kezdőtizenegyet küldte pályára, mint az előző két csoportmeccsen, amelyen esze ágában nem volt változtatni. Amikor meg tizenöt perccel a vége előtt mégis cserélt, akkor is középpályás helyére csatárt hozott, hogy véletlenül se gondolják azt a dánok, Japán feladta a gólszerzés lehetőségét.

Forrás: AFP

Hogy a dánok mit hittek, vagy mit gondoltak, azt nem tudhatjuk, az viszont látszott, nem sok fogalmuk van arról, mihez kezdjenek a mindig szervezetten, néha pedig kifejezetten tetszetősen futballozó japánok ellen. Egészen addig, amíg a 81. percben Damon játékvezető meglehetősen könnyű szívvel be nem fújt nekik egy büntetőt, akkor Aggert taszította meg picit Haszebe. A büntetőt Jon Dahl Tomasson lőhette, szerencséje volt, mert bár Kavasima védett, a labda éppen eléje pattant vissza, és négy méterről már sikerült a kapuba passzolnia (1-2).

Ez volt Tomasson 52. gólja a válogatottban, amivel beállította Poul Nielsen 85 éves rekordját a nemzeti csapatban lőtt gólok tekintetében. Sokáig azonban nem örülhetett neki, mert Honda egy kiugratás után látványos csellel megvert egy dán védőt, elfektette Sörensent, majd lezserül középre gurított, hogy a csereként beálló Okazaki is rúghasson egy gólt (1-3).

Japán teljesen megérdemelten jutott tovább egy abszolút kiegyensúlyozott csoportból. Hollandiától egy peches góllal kapott ki, Kamerunt ugyan csak 1-0-ra, de biztos játékkal győzte le, a sorsdöntő meccsen pedig esélyt sem adott a többre taksált Dániának. Hondáék készülhetnek Paraguay ellen a legjobb 16 között.

Osztályozza a mérkőzést, a játékvezetőt és a játékosokat!