Társoldalunk:

"Remélem, ez már siker" - visszavágott a médiának a szlovák Mourinho

2010.06.25. 13:19

Miután a sajtó nekitámadt, ő pedig válaszában kibaszott buzeránsnak nevezte az újságírókat, Vladimir Weiss, a szlovák labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya az olaszok elleni diadalt követően gúnyosan reagált a gratulációra. Szlovákia nagyvárosaiban éjszaka ünneplés kezdődött, az újságok álomról, senkikből vb-hősökké vált labdarúgókról írnak, míg a szurkolók szerint Weiss nem más, mint Szlovákia Mourinhója.

Pokolból a mennybe, került pár nap alatt a szlovák labdarúgó-válogatott. Az Új-Zélanddal játszott döntetlen és a Paraguaytól elszenvedett vereség után a hazai sajtó durván nekitámadt a csapatnak. Válaszul Vladimir Weiss szövetségi kapitány a pretoriai sajtótájékoztatón nem akart kínos kérdésekre válaszolni, s távozóban kibaszott buzeránsként aposztrofálta az újságírókat.

Ezek után története talán legjobb teljesítményével 3-2-re nyert a válogatott a világbajnok olaszok ellen, és ezzel bejutott a nyolcaddöntőbe.

A sajtó azonnal váltott, a johannesburgi mérkőzés után azonban a válogatott adott csattanós választ, és senki sem nyilatkozott az erre a célra kialakított úgynevezett vegyes zónában.

Vladimir Weiss viszont igen, aki a hozzáintézett gratulációt követően elsőként annyit mondott a szlovák újságíróknak: "Remélem, ez már siker!"

"Eddig is hittem a csapatban, ezután is fogok. Fantasztikus mérkőzést játszottunk, megmutattuk, mire vagyunk képesek bátor futballal. Ez volt kapitányságom alatt a legjobb mérkőzés, amit játszottunk, nem is emlékszem, mikor kapott utoljára három gólt Olaszország. Elértük azt, amiről a vébé előtt csak álmodni mertünk. Továbbra is a földön kell járnunk, nem szabad elszállnunk" - mondta a kapitány.

A szlovákiai nagyvárosokban csütörtökön este ezrek vonultak az utcára, hogy megünnepeljék a nem várt, de remélt sikert. Pozsonyban, Besztercebányán, Kassán és néhány más helyen az emberek a tereken óriáskivetítőkön nézték végig a meccset. Később megteltek a kocsmák, a bárok és a vendéglők. "Olyan volt a forgalom, mint szilveszter lett volna" - mondta a televíziónak az egyik vendéglős, aki sok más társához hasonlóan kora hajnalig tartott nyitva. Az utcákon az éjjel sok volt ugyan a kiabáló, ittas ember, de rendbontásról nem érkezett jelentés.

"A sereghajtó, akinek ráadásul az első két mérkőzése sem sikerült fényesen, most kétvállra fektette a többszörös világbajnokot, s megérdemelten hazaküldte" - írja a Pravda című napilap, amely a többi újsághoz hasonlóan az első oldalon kommentálja a Szlovákia-Olaszország (3-2) mérkőzést.  

Már a címek is sokat mondóak: Afrikában szlovák csoda történt (Sme), Ez a mérkőzés egy álom volt (Novy Cas), Dél-Afrikában folytatódik a szlovák álom (Hospodárské Noviny), Fiúk, köszönjük! (Plus jeden den).

"Szlovákia afrikai álmát álmodja, mégpedig a címvédő olaszok számlájára" - írja a Sport című napilap.

A Sme vezércikke szerint Szlovákia "feltámadt", s "a tegnapi senkikből egyszerre hősök lettek". A futball csodálatos játék. A szlovák futball az olaszok elleni teljesítménnyel az egész világon elismerést szerzett magának. Az ilyen siker néha magasba röpíti a csapatokat, s az ilyen csapatoknak szerencséjük is lenni szokott. Szép lenne, ha ez lenne Szlovákia esete is - írja a lap.

Forrás: AFP

A Hospodárské Noviny szerint az önálló Szlovákia majdnem két évtizede alatt most nyújtotta legjobb teljesítményét a labdarúgó válogatott. Az újság ugyanakkor úgy véli: be kell ismerni, hogy Szlovákiának hatalmas szerencséje is volt. Sokat köszönhet Új-Zélandnak, amely a szlovákokon kívül képes volt az olaszokkal is döntetlenre játszani, s ezzel tovább éltette a szlovákok reményét a továbbjutásra. Ugyanakkor a Paraguay elleni, immár harmadik döntetlen azt jelentette, hogy az új-zélandiak elbúcsúznak a világbajnokságtól. 

A lapok egybehangzóan megállapítják: a két nem jól sikerült mérkőzés után a szlovák válogatott olyan kollektív mozgósításra volt képes, amely ellen még a címvédő olaszok sem találtak ellenszert.

A fórumokon a szurkolók lelkendeznek, több helyen olvasható, hogy az első két meccset követően még lesajnált kapitányt "szlovák Mourinho" névvel illetik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK