Svájc - Honduras: magyar bajnoki a vb-n

Vágólapra másolva!
Pontot szerzett Honduras és kiesett a Spanyolországot legyőző Svájc. A két csapat egymás ellen gól nélküli döntetlent játszott egy alacsony színvonalú mérkőzésen, akkor sem néztünk volna furcsán, ha egy élvonalbeli magyar meccset láttunk volna.
Vágólapra másolva!

H csoport, 3. forduló
Svájc - Honduras 0-0
Bloemfontein, Free State Stadion, 26 ezer néző
vezette: Hector Baldassi (argentin)
Svájc: Benaglio - Lichtsteiner, Von Bergen, Grichting, Ziegler - Barnetta, Huggel (Shaqiri), Inler, Fernandes (Yakin, 46.) - Derdiyok, Nkufo (Frei, 69.)
Honduras: Valladares - Sabillon, Chavez, Bernardez, Figueroa - Álvarez, Wilson Palacios, Thomas, Nunez (Martínez, 78.) - Jerry Palacios (Welcome, 78.), Suazo (Turcios 87.)

Egy dologban lehettünk biztosak a svájciak Honduras elleni mérkőzése előtt, abban, hogy nem fog sok gól születni. Svájcnak remek a védelme, a Chile ellen vereséget jelentő gólig 559 percen keresztül nem kaptak gólt vébéken. Támadójátékuk viszont nem idézi a Barcelonáét, eddigi két vb-meccsükön a találkozók meddő többségét sündisznóállásban töltötték. Honduras sem kombinatív támadójátékával lopta be magát a dél-afrikaiak szívébe, még nem szerzett gólt története második világbajnokságán.

A támadófutball kezdetleges szintje ellenére Svájc remekül sáfárkodott eddigi egyetlen góljával, a H csoportban a legkedvezőbb előjelekkel várta a továbbjutást: egy kétgólos győzelem már biztos továbblépést jelentett volna az Alpok olaszainak. Papíron Hondurasnak is volt esélye a továbblépésre, erre azonban vélhetően nem záporoztak a több számjegyű összegű fogadások.

Az első félidőben lagymatag játékot láthatott a visszafogottan vuvuzelázó bloemfonteini közönség. Kiegyenlített volt a meccs, a mezőnyben a hondurasiak helyenként szép dolgokat mutattak be, látszott, hogy egyéni képességekben itt a legkisebb a különbség köztük és vb-csoportbeli ellenfeleik között. Svájcon érződött, hogy egygólos meccset akar játszani, de azt az egy gólt nem az első félidőre tartogatták.

A játékrész utolsó öt percében Svájc rákapcsolt, több lehetőséget is kialakítottak. A 42. percben Derdiyok beadása üresen találta Nkufót, aki 2 méterre a kaputól ahelyett, hogy befejelte volna, mellel próbálta átvenni a labdát, de ezzel a mozdulattal vélhetően nem sikerült felhívnia magára a sportszergyártó cégek marketingeseinek figyelmét.

Forrás: AFP

A félidő statisztikáit böngészve meglepő, hogy a svájci csapat hét kilométerrel többet futott a közép-amerikaiaknál, ami ezen a szinten ritka. A svájciak négyszer próbálkoztak kapuralövéssel, Honduras pedig kettővel. Az első játékrészt leginkább reprezentáló adat a kaput eltaláló lövések száma, pontosabban a kaput eltaláló lövés száma: Svájc - Honduras 1-0.

A félidőben a spanyol-chilei meccsen 2-0-ra vezettek a spanyolok, ráadásul volt egy chilei kiállítás is, emiatt Honduras továbbjutásai esélyei szinte teljesen elszálltak, Svájcnak pedig úgy tűnt, elég lesz az egygólos siker. A második félidő egy hatalmas hondurasi helyzettel indult, Álvarez remek beadását Suazo öt méterről a hosszú sarok mellé fejelte.

A helyzet és a másik meccsen esett chilei gól után megváltozott a játék képe. Az európai csapat átvette a kezdeményezést, ha nem is helyezte komoly nyomás alá a hondurasi védelmet, de megpróbálták előkapni az offenzív énjüket, amelyet legutóbb a Luxemburg elleni vb-selejtezőn használhatták, nem csoda, hogy akadozott a gépezet. Hitzfeld még ekkor sem mert kockáztatni, Freit ugyan beküldte, de egy csatárt hívott le helyette Nkufo személyében.

Forrás: AFP

A meccs védését Benaglio mutatta be, aki Álvarez ziccerét hárította gyönyörű vetődéssel. A svájci mezőnyfölény mellett többször is ígéretes kontrákat vezettek a hondurasiak, de nagyon pontatlanok voltak. A közönség az utolsó percekben teljesen eksztázisba jött, felállva táncoltak, énekeltek, többen háttal a pályának. Ez sem hatott inspirálólag a játékosoknak, az embernek többször eszébe jutott a klasszikus mondás, amely gólképtelenséget a hajnallal hozza összefüggésbe. Egy hondurasi szöglet után például három hondurasi előtt suhant el a labda a gólvonaltól fél méterre, anélkül, hogy bármelyikük is eltalálta volna a labdát.

Honduras szerzett ponttal búcsúzott a vb-től, Svájc pedig azzal a bravúrral, hogy vb egyik legnagyobb esélyese elleni győzelem után nem jutott tovább a csoportjából, amit vélhetően a svájciakon és a védekező foci szerelmesein kívül senki sem bán.

Osztályozza a játékosok teljesítményét!