Biztos, hogy a franciák a vb legnagyobb lúzerei?

Vágólapra másolva!
A vb-csoportkör lúzerválogatottja akár a teljes francia kezdőcsapatból (és Cannavaróból) is állhatna, ám ha jobban körülnézünk, volt más olyan játékos is, aki nem biztos, hogy dagadó keblekkel szállt le a repülőről, amikor hazaért. De akad olyan - angol - futballista is, aki ügyetlenkedései miatt bekerült ugyan a vesztesekből álló All Star-csapatunkba, ám az egyenes kieséses szakaszban akár még győztessé is válhat, ha a folytatásban jelentős formajavuláson esik át. Szavazzon a vb eddigi legnagyobb lúzerére!
Vágólapra másolva!

A vb-csoportkör lúzerválogatottja: Guk - Agger, Cannavaro, Evra - Ribéry, Gourcuff, Kuzmanovic - Tomasson - Anelka, Rooney, Yakubu. (Cserék: Heskey, Henry, De Rossi, Csa Dzsong Hjok, Green, Vidic).
Szövetségi kapitány: Raymond Domenech.

Közhely lenne Robert Greent a kapusposztra jelölni, szegény angolnak volt egy mellényúlása, ráadásul a labdát azóta - hála a technikának - sikerült a gólvonal elé terelni, így tulajdonképpen a West Ham-kapus jól jött ki az esetből. Ri Mjong Guk viszont biztosan nem fog állami kitüntetést kapni Észak-Koreában, pedig jól indult számára a vb, hiszen csapata megszorította Brazíliát (2-1). Utána viszont már nem volt megállás, az ikszlábú koreai a mackónadrágjában nagyon lelkesen rohangált, de lövést védenie az utolsó két meccsen már nem igazán sikerült: Portugáliától hetet, Elefántcsontparttól hármat kapott, összesen 12 gólt.

Guk hetet kapott Portugáliától:

237401outform.html400350

A védelemben bérelt helye van Fabio Cannavarónak. Négy éve ő volt a király, ő emelte magasba a trófeát, Aranylabdát is kapott, ám közben megöregedett. Már a Real Madridban is betlizgetett, a Juventusban pedig elérte pályafutása majdnem legmélyebb pontját, ahová végül is a vb-n került. Két gól is a lelkén száradt, és bár ő a csapatkapitány, az olasz sajtó szinte könyörgött Lippinek, hogy hagyja ki a 36 éves játékost a kezdőből, de az ősz szivar hajthatatlan maradt. Az olaszok viszont nem hajtottak, így mehettek is haza, szégyenszemre csoportutolsóként.

Cannavaro két gólban is benne volt, és végig gyengén játszott:

Forrás: AFP

237402outform.html400350

Patrick Evra: egy másik csapatkapitány egy másik sztárcsapatból, a négy éve vb-ezüstérmes franciából. A MU-védőbe Gallas már a torna elején belekötött, mert a cserepadra került Henry helyett ő szerette volna viselni a kapitányi karszalagot, de ezen kívül is órákig lehetne sorolni, hogy Evra és társai miért voltak top lúzerek a vb-n. Evra kis futballnemzetnek nevezte a franciákat, majd Anelka helyett az igazi árulót kereste, azután majdnem összeverekedett az erőnléti edzővel, és bojkottálta a franciák edzését. S ezzel még biztosan nincs vége, Franciaországban már politikai ügy lett az egykori vb-győztes csapat világméretű vb-botrányából.

Evra méltatlan volt a csapatkapitányi karszalagra:

Forrás: AFP

237403outform.html400350

Daniel Agger, mint a Liverpool FC jó nevű védője akár a hátán is cipelhette volna Dániát - amely a magyaros vb-csoportból jutott ki -, ehelyett rúgott egy öngólt, Dánia pedig összesen hat kapott góllal, a harmadik helyen búcsúzott.

Agger öngólja:

237404outform.html400350

Yoan Gourcuff idén jól játszott a Bordeaux-ban, sokat vártak tőle a válogatottban is, ezzel szemben ő volt az egyik leggyengébb láncszem a francia gépezetben. Valószínűleg nem tett jót az önbizalmának, hogy a csapat ásza, Ribéry állítólag folyamatosan cseszegette, valósággal terrorizálta. Talán jobban játszott volna a Dél-Afrika elleni zárómeccsen, ha olvassa az [origo]-t, hiszen olvasóink a vb legjóképűbb játékosának választották, s olyan játékosokat is megelőzött, mint a spanyol kapuban remeklő Casillas, vagy a holland csapat alapembere, Robin van Persie. Slusszpoénként Gourcuff a házigazdák elleni, vesztes zárómeccsen végül csak 25 percet játszott, mert könyöklésért kiállították.

Gourcuff: a magyar nőknek tetszik, a francia szurkolóknak nem:

Forrás: AFP

237405outform.html400350

Franck Ribéry a foci-vb előtt kurvázott, közben bénázott, most pedig magyarázkodhat - röviden így lehet összefoglalni a francia középpályás elmúlt heteit. Az egykori legendás francia csatár, Just Fontaine azt mondta róla: "Elég hülyék voltunk ahhoz, hogy azt mondtuk: ő a csapat esze, mert ezt Franck elhitte. Hiába cselez ki hét ellenfelet, ha a nyolcadik elveszi tőle a labdát." De ha ez nem elég, a francia sajtóban így jellemezték a Bayern májusi BL-döntőjét kihagyó játékos vb-n nyújtott teljesítményét. "Olyan, mint egy búgócsiga: pörög, forog saját maga körül egészen addig, amíg lyukat váj a pázsitba, aztán összerogy. Ennyi." A teljességre való törekvés miatt illetlenség lenne elhallgatni, hogy Ribéry Mexikó ellen nem túl szimpatikus módon próbálta kizökkenti Blancót a 11-es előtt, a rutinos csatár ennek ellenére belőtte csapata második gólját.

Forrás: AFP

237406outform.html400350

A szerbek a Ghána elleni vereséggel kezdtek Dél-Afrikában, a mérkőzésen Alekszandar Lukovic piros lapot kapott, a Zlatan Ibrahimovicra kísértetiesen hasonlító Zdravko Kuzmanovic pedig egy ritkán látható, buta kezezéssel összehozott egy 11-est az afrikaiaknak, amely végzetesnek bizonyult, mivel 1-0-ra kikapott Szerbia. Később kiderült, a szerbeknél mégsem annyira ritkán látható az efféle vetődéses kezezés, Nemanja Vidic ugyanis rögtön a következő meccsen megmutatta, hogy ő is képes hasonló butaságra. Szerencséjére az ő kezezése utáni büntetőt Podolski kihagyta, és nyertek a szerbek. Igaz, utána kiestek, mivel kikaptak az ausztráloktól. Kuzmanovicnak utóbbi meccsen sem ment, a 77. percben lecserélték, és láss csodát - ezután szépített Szerbia.

Kuzmanovic kezezése 0:40-nél látható:

237407outform.html400350

Jon Dahl Tomassonnak, a dánok 34 éves csapatkapitányának mintha egy célja lett volna ezen a vb-n, hogy utolérje, netán megdöntse Poul Nielsen majdnem egy évszázados gólrekordját. Az 1891-es születésű Poul Nielsen 1910 és 1925 között 38 meccsen 52 gólt szerzett a dán válogatottban, s végül Tomassonnak csak sikerült utolérnie - de milyen áron? Minden helyzetét kihagyta, s Japán ellen még tizenegyesből sem tudott betalálni, csak másodjára, de végül ezzel sem mentek semmire a dánok, mert a gól felbőszítette az ázsiaiakat, akik bevágtak még egyet, és 3-1-gyel hazaküldték a skandinávokat.

Tomasson kihagyott 11-ese, majd gólja 1:57-nél látható:

237408outform.html400350

Wayne Rooney-t a vb előtt a világ egyik legjobb formájában lévő csatárának nevezték, ám a várakozásoknak az első két meccsen egyáltalán nem tudott megfelelni, hasonlóan az angol csapathoz, amely két döntetlennel kezdett. Az Algéria elleni meccs után, a pályáról levonulva Rooney odament egy kamerához, és azt üzente a szurkolóknak: "Jó hallani, hogy a saját szurkolóid fütyülnek ki. Nagyon lojálisak." A meccs után az [origo] olvasói őt választották a meccs leggyengébb játékosának (tízes listán 4,12-es osztályzatot kapott). A harmadik meccsen már jobban játszott - az angolok tovább is jutottak a Szlovénia ellen sikerrel -, ám Rooney továbbra is adós a góllal. Hogy a renoméja továbbra is kiváló, arra elég bizonyíték, ha megnézzük, mit mondott róla Messi: "Személyesen szerződtetném Rooney-t a Barcához"

Rooney így üzent a szurkolóknak:

237409outform.html400350

A franciák állítják, hogy nem Nicolas Anelka durva beszólása miatt volt gyenge a válogatott, ám az egyértelműen leszűrhető volt belőle, hogy a vb-ezüstérmesnél nagyobb a káosz, mint valaha. A csatár olyan cifrát mondott Domenech kapitánynak, hogy azt pár országban tán le sem fordíthatták az újságszerkesztők, mi is csak néhány csillaggal tettük közzé: "B*** meg a mocskos k***a anyád" - reagált a Mexikó elleni meccs szünetében a tréner kritikájára Anelka. Miután az eset nyilvánosságra került, a támadót hazazavarták, ám ez már nem sokat segített a franciákon.

Forrás: AFP

237410outform.html400350

Yakubu Aiyegbeni az évszázad helyzetét hagyta ki a Nigéria - Dél-Koreai meccsen, igaz, utána 11-esből már nem tudott hibázni. Az igazi az lett volna, ha az Everton csatára a büntető mellett a helyzetet is belövi, hiszen akkor Nigéria három ponttal, jobb gólkülönbséggel a görögöket és Koreát megelőzve továbbslisszant volna a B csoportból.

A vb eddigi legnagyobb kihagyott helyzete:

237411outform.html400350