Új-zélandi vészkapus és japán csatár a csoportkör válogatottjában

Vágólapra másolva!
Mint azt már olvasóink megszokhatták, tudósításainkban minden világbajnoki mérkőzés után értékelhetik a pályára lépett játékosok teljesítményét. Osztályzataik alapján összeállítottuk a pénteken lezárult csoportkör válogatottját, amelyben a nagy nevek mellett olyan játékosok is feltűnnek, akikre a vb előtt senki sem számított volna.
Vágólapra másolva!

Meglepő névvel kezdődik az összeállítás, pedig ha végiggondoljuk, teljesen indokolt, hogy olvasóink az új-zélandi kapus, Mark Paston (6.1) teljesítményét honorálták a legmagasabb osztályzatokkal. A Wellington Phoenix játékosának - aki csak Glenn Moss eltiltása miatt került be a csapatba - vitathatatlan érdemei vannak abban, hogy a világranglista 78. helyezettje veretlenül, mindössze két kapott góllal abszolválta a csoportkört, még ha a három pont nem is volt elég a továbbjutásához. Paston a két kapott gólról nem tehetett, az egyiket egy közeli fejesből, a másikat egy - nagy jóindulattal megítélt - tizenegyesből kapta, így tulajdonképpen hibátlanul tette a dolgát.

Olvasóink igencsak szigorúan értékelték a csapatok védőjátékosait, hiszen a középső védő posztjára már 6 alatti átlaggal is be lehetett kerülni (éppen emiatt csapatunkat a kissé idejétmúlt 3-4-3-as hadrendben állítottuk össze). A brazil Lúció (5.9) mindazonáltal söprögetőként is biztosan megállja a helyét, az összhanggal pedig bizonyára nem lenne gondja a jobb oldalra beszavazott Maiconnal (6.08), aki többek között az Észak-Koreának lőtt fantasztikus góljával nyomatékosította, miért tartják őt kihagyhatatlannak bármilyen álomcsapatból.

Forrás: AFP

A védelem oszlopa azonban az osztályzatok alapján a német Philipp Lahm (6.38), aki Maiconhoz hasonlóan alkalmasint azzal is kivívta magának elimerést, hogy a hátsó teeendők ellátása mellett gyakran katalizátora a támadásoknak. Szintén nagy erénye, hogy a védelem mindkét oldalán ugyanolyan klasszis teljesítményre képes, így bár a Bayernben és a válogatotban is jobbhátvédként szerepel, nálunk visszatérhet eredeti posztjára.

A német dominancia a középpályán is folytatódik, Mesut Özil (6.41) alighanem a Ghánának lőtt parádés góljával tornázta fel ilyen magasra az átlagát, habár az ausztrálok elleni 4-0-s diadal során is a németek egyik legjobbja volt.

Meg kell mondjuk, kissé váratlanul ért minket, hogy a középpályára nem került be például az amerikaiak hőse, Landon Donovan, mindez persze csak olvasóink taktikai felkészültségét jelzi, akik tudják, hogy a középpályán ugyanolyan a fontos stabiltást biztosító, labdákat megszerző ember szerepe, mint azé, aki a gólokat lövi. Valószínűleg ezt a tulajdonságot értéleték Bastian Schweinsteigerben (6.17), aki Ballack hiányában is képes összefogni a németek középső sorát.

Forrás: AFP

A másik, inkább védekező középpályás Rafael Márquez (6.05), aki Paston mellett a csapat másik meglepetése. A Barcában nagyon keveset játszott a szezonban, akkor is hátvédet, most azonban visszatért a középpályára, ahol annak idején a Monacóban kiválóan teljesített, és a mexikói válogatottal a legszebb napjait idézi. Wesley Sneijder (6.17) remeklésére ugyanakkor számítani lehetett, a holland irányító egész tavasszal kirobbanó formában volt, amit a vb-re is sikerült átmentenie.

Hiába nem sikerült Lionel Messinek eddig a hálóba találnia, az argentinok zsenije így is meggyőzte a többséget arról, hogy ő a mezőny ásza, 6.95-tel övé a csoportkör legjobb átlaga. Hajszállal marad csak el tőle csapattársa, Gonzalo Higuaín (6.94), aki a Dél-Koreának lőtt mesterhármasával holtversenyben vezeti a góllövőlistát.

A csatársor legnagyobb durranása azonban a japán válogatottban ellenállhatatlanul futballozó Honda Kejszuke (6.34). A szőke ázsiai a 2008-2009-es szezonban még csak a holland másodosztály legjobbja volt a Venlóban, majd a mostani szezon legelső fordulójában hatalmasat játszott a PSV ellen is, így a Venlo már nagyot kaszálhatott, amikor eladta a CSZKA Moszkvának. Honda most végre az egész világnak bemutathatta képességeit, számunkra eddig ő a világbajnokság felfedezettje.

Forrás: AFP

A csoporkör válogatottja:
Mark Paston (6.1) - Maicon (6.08), Lúcio (5.9), Philipp Lahm (6.38) - Mesut Özil (6.41), Bastian Schweinsteiger (6.17), Rafael Márquez (6.05), Wesley Sneijder (6.17) - Honda Kejszuke (6.34), Lionel Messi (6.95), Gonzalo Higuaín (6.94)

(Az összeállításban csak azoknak a játékosoknak az osztályzatait vettük figyelembe, akik legalább két mérkőzésen pályára léptek.)