Cacauból Helmut lett - elfelejthetjük a németfoci-sztereotípiákat

Vágólapra másolva!
Meglepően látványosan játszik a világbajnokságon a német válogatott - legalábbis azok számára meglepően, akik nem kísérték figyelemmel a német futball változásait az utóbbi években. A szövetség külön irodát állított fel annak érdekében, hogy a külföldi származású tehetségeket a válogatotthoz csábítsák, így a világbajnokságra nem csupán megfiatalított,  de egy játékstílusában több futballkultúra erényeit is ötvöző csapat jött össze.
Vágólapra másolva!

A német U21-es válogatott tavaly úgy nyert Európa-bajnokságot, hogy a torna döntőjében 4-0-ra nyert Anglia ellen. Most a világbajnokság nyolcaddöntőjében Németország 4-1-re verte az angolokat, és Joachim Löw csapatában a korosztályos Európa-bajnokok közül hárman is (Manuel Neuer, Sami Khedira és Mesut Özil) a kezdő tizenegyben kaptak helyet. Négy másik társuk is tagja a világbajnoki keretnek (Jerome Boateng, Serdar Tasci, Dennis Aogo és Marko Marin), ráadásul ebből a korosztályból még két játékos van ott Dél-Afrikában (Thomas Müller és Holger Badstuber) - ők egy évvel ezelőtt még nem fértek be az U21-es válogatottba. Az angoloknál egyedül James Milner maradt meg hírmondónak a 2009-es U21-es csapatból.

Mint a nevek is mutatják, az új generáció tagjainak nagy része nem tősgyökeres német. A korosztályos Európa-bajnok együttesből a nagyválogatottba került játékosok közül Khedira apja tunéziai, Aogóé nigériai, Boatengé ghánai, de mindannyian német anyától születtek, Németországban. Tasci ugyancsak Németországban jött a világra, neki a szülei törökök, Özilnek pedig a nagyszülei, Marin kétéves volt, amikor szülei a boszniai polgárháború elől Németországba menekültek. Ők mindannyian jogosultak lettek volna más ország válogatottjában szerepelni, mint ahogyan Jerome Boateng testvére, Kevin-Prince a ghánai csapatot választotta.

A válogatott összetétele jól jelzi a német társadalmon belüli változásokat. A statisztikák szerint Németországban 1995 és 2004 között 1,2 millióan vették fel az állampolgárságot, az erre vonatkozó törvényeket 1999-ben liberalizálták, a német útlevelet azóta sokkal könnyebb megszerezni.

Ennek is köszönhető, hogy a Brazíliában született, és 18 évesen Németországba került Cacau is ott lehet a világbajnokságon. A támadó eleinte csak amatőr szinten játszott, ám teljesítményével előbb felküzdötte magát a Bundesligába, majd miután 2009 februárjában megkapta a német állampolgárságot, a válogatottnál is számításba vették.

Forrás: AFP

A csapaton belül Helmutnak szólítják, az anekdota szerint stuttgarti klubtársa, a svájci Ludovic Magnin nevezte el így, amikor Cacau az állampolgársági vizsga előtt éppen a volt kancellár, Helmut Kohl életútját próbálta memorizálni.

Himnusz nélkül is németek

"Tisztában vagyunk vele, hogy sokaknak szokatlan, hogy a német válogatottban tunéziai, nigériai vagy török gyökerekkel rendelkezők futballoznak, de az én generációmnak ez természetes. Van, akit Khedirának hívnak, és van, akit Müllernek, mindössze ennyi a különbség" - jelentette ki Khedira.

Hogy a Német Labdarúgó-szövetség mennyire tisztában volt ezzel a jelenséggel, azt jól mutatja, hogy külön irodát állított fel annak érdekében, hogy a külföldi származású tehetségeket meggyőzze: a német válogatottat válasszák. Özil esete ebből a szempontból különösen fontos volt, hiszen előtte a legtöbb, Németországban született, ám török származású játékos török színekben játszott. Hiába töltötte a teljes életét és futballkarrierjét Németországban például Yildiray Bastürk, Hamit és Halil Altintop vagy Nuri Sahin, egyikük sem szerepelt a német válogatottban.

Özil viszont a németeket választotta, pedig a törökök is megkeresték, és mint mondja, teljes szívvel németnek érzi magát, még ha a himnuszt nem is szokta énekelni. Ezzel nincsen egyedül, a közös éneklés közben Aogo is rendre néma marad.

"Nem éneklem a himnuszt, de büszkén viselem a német válogatott mezét. Bár a nigériaiak is hívtak, de Németországban nőttem fel, és érzelmileg sokkal jobban kötődöm ehhez az országhoz" - jelentette ki a hátvéd. A sokszínűség pedig a pályán kifejezetten jól jöhet. "A technikám és a labdakezelésem a török gyökereknek köszönhető, a fegyelmezettségem és a küzdeni tudásom pedig a német részt jelenti a játékomban" - fejtette ki Özil.

www.global-soccer.eu