Villa és a kapufák négy közé juttatták a spanyolokat

Vágólapra másolva!
Kissé álmos első félidő után szenzációs másodikat produkáltak a csapatok a Paraguay-Spanyolország negyeddöntőn, amelyet David Villa két kapufás gólja döntött el az Eb-győztes javára. A második félidő elején mindkét csapat elrontott egy-egy büntetőt, és a tornán először igazán támadó felfogásban játszó paraguayiak nagyon megizzasztották a spanyolokat, akik a németekkel találkoznak az elődöntőben. A másik ágon Uruguay Hollandiával mérkőzik a fináléba kerülésért.
Vágólapra másolva!

negyeddöntő:
Paraguay - Spanyolország 0-1 (0-0)
Johannesburg, Ellis Park, 55 ezer néző
v.: Batres (guatemalai)
Paraguay: Villar - D. Veron, Da Silva, Alcaraz, Morel - J. Santana, V. Caceres (Barrios, 84.), E. Barreto (Vera, 63.), Riveros - Valdez (Santa Cruz, 72.), Cardozo.
Spanyolország: Casillas - Sergio Ramos, Puyol (Marchena, 84.), Piqué, Capdevila - Iniesta, Busquets, Xabi Alonso (Pedro, 75.), Xavi - Fernando Torres (Fabregas, 56.), Villa.
gól: Villa (83.)
sárga lap: Piqué (57.), V. Caceres (59.), Alcaraz (59.), Busquets (63.), Morel (71.), Santana (87.)

Érdemes-e még tippelni egy meccs kimenetelére? - tehettük fel a kérdést a Paraguay-Spanyolország negyeddöntő előtt, hiszen a vébé eddigi történései megerősítették a sportággal kapcsolatos közhelytenger egyik legerősebb elemét, miszerint bármi megtörténhet. Olaszország, Franciaország és Anglia dél-afrikai villámlátogatása szép lassan elfelejtődik, a brazil és az argentin gyász is enyhülni fog napokon belül, úgyhogy a futballszerető milliók minden bizonnyal azon is túltették volna magukat, ha az Európa-bajnok spanyolok nem jutnak át a Paraguaynak hívott betonfalon. A dél-amerikaiak viszonylag kevés szavazatot kapnának a közönségdíjas csapatok versenyében, a masszív védekezésre épülő taktika ritkán népszerű a szurkolók körében, de hogy hatékony, azt mutatja, hogy Paraguay 3-1-es gólaránnyal jutott be története első vb-negyeddöntőjébe.

A bekkelésre felesküdött paraguayiak ellenfele éppen ellentétes stílusa miatt gyarapítja folyamatosan szurkolói számát, a sokpasszos támadófutballt erőltető spanyolok hosszú éveken át a nagy tornák lúzereinek számítottak, akiktől mindenki a nagy dobást várta, amely mindig elmaradt. A 2008-as Eb-győzelem aztán áttörte a gátat, eltüntette a kisebbségi komplexust, amit tökéletesen tükröz az a brutális adat, hogy a selección elmúlt ötvenkét mérkőzéséből mindössze kettőt veszített el, igaz, abból egyet éppen Európa Paraguaya, Svájc ellen.

A meccs úgy kezdődött, mintha a dél-amerikaiak egy agymosáson estek volna át, Santana ugyanis már az első percben elérte, hogy Casillas összekoszolja a mezét, és amíg a spanyolok csak ide-oda tologatták a labdát, Paraguay az első tíz percben még egy alkalommal odaért a kapu elé, de Riveros fejese is csak figyelmeztetésnek volt jó. A spanyolok vagy nem pörögtek fel eléggé, vagy csak kivárásra játszottak, mindenesetre először a a félidő derekán jelezték Villa villanásával, hogy pályán vannak, de Paraguay addigra már vezethetett volna, ha az üresen felugró Alcaraz három és fél centivel magasabb.

Xavi hullófalevél-szerű, a léc fölött épphogy elrakétázó lövése aztán végre a spanyol szurkolókat is feltüzelte, de Valdez érkezett is nyomban a hidegvizes vödörrel, ám hiába lőtt Casillas kapujába, a guatemalai bíró hagyta magát félrevezetni, a Dortmundban játszó csatár ugyanis nem volt lesen a beadásnál, az asszisztens mégis felrántotta a zászlót (igaz, a valóban lesen álló Cardozo is mozdult a labda felé, emiatt dönthetett így a bíró). Valdez aztán gyorsan szerezhetett volna egy érvényes gólt is, de egy remek kontrát borzasztó lövéssel tett felejthetővé, ezzel együtt az első félidőben Paraguay nagyon kellemes meglepetést nyújtott a fogyasztható játékával, a spanyolok viszont a száguldó gyorskocsik helyett lerobbant Barkasra emlékeztettek.

Forrás: AFP

A szünet után az addig lassúzós zenétől andalgós házibulira hasonlító meccsen valaki egy Sepultura cédét csempészett a lejátszóba, és egyből elkezdődött a zúzás, az 57. és az 59. perc között mindkét csapat kapott egy-egy tizenegyest, de mindkettő ki is maradt. Előbb Piqué rántotta le Cardozót, aki úgy lőtte a büntetőt, hogy Casillasról ki sem pattant, majd a Villa buktatásáért megítélt tizenegyest Xabi Alonso elsőre a helyére küldte, de a befutó játékosok miatt ismételni kellett, és Villar másodjára kitolta a bal sarokra tartó labdát. Más kérdés, hogy a kipattanóra rajtoló Fabregast a paraguayi kapus elcsapta, ami szintén megért volna egy tizenegyest, de Sergio Ramos is javíthatta volna társa hibáját, ám egy gólvonalon álló védő kivágta a labdát.

A két hiba meglepő módon jót tett a meccsnek, sokkal nyíltabb lett a játék, és bár jóval többet volt a labda a spanyoloknál, a paraguayi kontráknál emelkedhetett az Eb-győztesért szorítók vérnyomása. Azzal, hogy Paraguay felvállalta a bátor játékot jóval több helye lett a mozgékony spanyol középpályásoknak, amit Iniesta használt ki, két védő között ment el, majd Pedro elé passzolt, a cserecsatár a jobb kapufát trafálta telibe, de Villa jó helyen állt, és mindkét kapufát érintő lövésével vezetést szerzett a spanyoloknak. Paraguay így is megmenthette volna a meccset, de Barrios kellemetlen lövése után Casillasról kipattanó labdát Santa Cruz ordas ziccerben a kapusba püfölte.

A rendes játékidő végén Villa simíthatta volna ki a spanyol arcokat, de Villar ekkor túljárt az eszén, a lényegen ez már nem változatott, Spanyolország 1-0-ra nyert, és a szerdai elődöntőben Németországgal találkozik. Paraguay a vébén most játszott a legjobban és a legtámadóbb felfogásban, de Cardozo kihagyott tizenegyese túl sokba került a dél-amerikai csapatnak, így a nyolc közé négy csapatot delegáló kontinensből már csak Uruguay van versenyben.

Osztályozza a mérkőzést, a bírót és a játékosokat!