"Ha ki kellett esni, hát essünk ki így!"

Vágólapra másolva!
Az uruguayi sajtó a Hollandiától elszenvedett 3-2-es vereség után is hősökként kezeli a 3,4 milliós ország játékosait. Óscar Washington Tabárez kapitány elfogadja az eredményt, ám megjegyzi: Sneijder vezető gólját leshelyzet előzte meg. Sebastián Abreu mondott egy fricskát az argentinoknak és a braziloknak, a spanyol lapok pedig emlékeztetnek: Európa leelőzte Dél-Amerikát a vébéken.
Vágólapra másolva!

A www.revistarecord.com portál elsőnek a szövetségi kapitányt idézi: "Szomorúak vagyunk, de bebizonyítottuk, hogy - bár a pótselejtezőből kerültünk ide, és mindenki outsiderként kezelt bennünket - ide tartozunk a világ négy legjobb válogatottja közé. Többször is megnéztem a második holland gólt, Sneijder lövésénél Van Persie hatalmas lesen állt, és tett is mozdulatot a labda felé, amellyel megzavarta Muslerát. Mindegy, ez most nem a kesergés ideje, még kevésbé a kifogások kereséséé."

A 63 éves szakvezető - akit még két hónappal a vb előtt is le akartak váltani ugyanazok az uruguayi szövetségi vezetők, akik most a kegyeit keresik - a meccset méltónak nevezte egy világbajnoki elődöntőhöz, s hangsúlyozta, mennyire büszke a játékosaira.

"Elfogadjuk a vereség tényét, ellenfelünk jobb volt azokban a pillanatokban, amelyek eldöntötték a meccs kimenetelét. Játékosaim kitették a szívüket a pályára, mindent beleadtak, és még akkor sem adták fel, amikor talán már mindenki más feladta volna. Ha ki kellett esnünk, hát essünk ki így, emelt fővel."

Jövőjéről kitérően nyilatkozott Tabárez: "Majd meglátjuk, ha elém tesznek egy ajánlatot. Ám attól tartok, ha a hazámat kell szolgálni, és az uruguayi futball felvirágoztatásáról van szó, nem tudok nemet mondani."

Diego Forlán, az egyenlítő gól szerzője sérülésére panaszkodott: "Tehetetlennek éreztem magam, nem voltam képes úgy futballozni, ahogy szerettem volna, mert éreztem a sérülésem. Csak abban bízom, hogy szombatig rendbe jövök, mert a bronzmeccset feltétlenül meg akarjuk nyerni. Most azonban percről percre jobban fáj a lábam."

"Semmi okunk az elkeseredésre, legalább kétszáz országot tudnék most felsorolni - köztük Argentínát és Brazíliát, a nagy szomszédjainkat -, amelyek szeretnénk most a helyünkben lenni. Szombaton a bronzéremért játszunk, legyen ez ösztönzés és példa a fiatal labdarúgóink számára" - fogalmazott Sebastián 'El Loco' Abreu, a Ghána elleni panenkás tizenegyes végrehajtója.

Diego Godín szintén a dolgok pozitív oldalát nézi: "Persze, a második holland gól les volt, de ezt már nem tudjuk megváltoztatni. Büszke vagyok arra, hogy a négy között vagyunk, de arra még büszkébb leszek, ha megszerezzük a bronzérmet."

A katalán El Mundo Deportivo magasztalja az egykori barcelonai Van Bronckhorst elementáris gólját, és megjegyzi, hogy a 35 éves holland mindent megnyert illusztris pályafutása során a Feyenoorddal, az Arsenallal, a Barcelonával, majd most megint a Feyenoorddal. Wesley Sneijderről pedig azt írja a lap, hogy páratlan mesterötös küszöbén áll: idén megnyerte az Interrel a Bajnokok Ligáját, az olasz bajnokságot és az olasz kupát, s most már csak egyetlen meccs választja el attól, hogy világbajnok, és esetleg a vb gólkirálya legyen. A holland jelenleg David Villával holtversenyben ötgólos, ám a spanyolnak még két meccse van hátra a tornán.

Európa megelőzte Dél-Amerikát

A madridi Marca a sorozatban huszonötödik győzelmét szerző holland válogatottra már úgy tekint, mint amely a döntőben vár Spanyolországra. Az élete utolsóelőtti - százötödik - válogatott mérkőzését játszó Giovanni van Bronckhorst bombáját pedig egyszerűen a világbajnokság legnagyobb góljának titulálja. A lap azt is megjegyzi, hogy a segítői által rosszul támogatott Ravsan Irmatov üzbég játékvezető nem egy olyan lest befújt az uruguayiak ellen, amely nem is volt les.

Az AS két tényre is felhívja a figyelmünket: Először is, most már biztos, hogy a történelemben először idegen kontinensen nyer vb-t európai csapat. Másodszor: a tizenkilencedik világbajnokságon Európa megelőzi Amerikát - az eddigi tizennyolc vb után 9-9-re álltak a felek.

E pillanatban 66,6 százalék a valószínűsége, hogy új világbajnokot koronáznak meg vasárnap Johannesburgban, mivel a még álló három válogatott közül csak Németország nyert már vb-t, Spanyolország és Hollandia még nyeretlen.

Ch. Gáll András