Miroslav Klose két élete

Vágólapra másolva!
Nem olyan vezéregyéniség, mint Wayne Rooney, nyomába sem ér Lionel Messi cseleinek, Miroslav Klose mégis mélyebb nyomokat hagyhat a futballtörténelemben, hiszen  már csak egyetlen találatra van attól, hogy utolérje a világbajnokságok góllövőlistáját vezető Ronaldót. A német csatár a válogatottban ontja a gólokat, pedig a klubcsapatában egész évben csak szenvedett, és hasonló kettősség jellemzi csapattársát, Lukas Podolskit is. Tökéletes lengyel alkatrészek ők a német gépezetben.
Vágólapra másolva!

Klose az Argentína elleni negyeddöntőn ünnepelte századik válogatottságát, a jubileumot két góllal tette örökre emlékezetessé. A lengyel származású játékos címeres mezben már 52 gólt szerzett, ennél többször csak a legendás Gerd Müller volt eredményes a német válogatott történetében. Ahhoz, hogy Klose utolérje őt, még 16 gólra van szüksége, azonban a világbajnokságon szerzett találatok tekintetében már befogta a nagy elődjét (14-14). A csúcsot a brazil Ronaldo tartja 15 góllal, Klosénak tehát - két meccsel a vb-je vége előtt - még arra is reális esélye van, hogy megelőzze a brazil klasszist.

Csak önbizalom kellett

A dél-afrikai vb előtt a legtöbb aggodalmat éppen Klose személye jelentette. A támadó pocsék szezont zárt, a Bayernnél kiszorult a csapatból, a bajnokságban mindössze tizenegy alkalommal volt kezdő, és csupán négy mérkőzést játszott végig a Bundesligában. A bajorok edzője, Louis van Gaal az idény második felében jobbára a kispadra ültette, hiszen Klose csak három gólt szerzett a bajnokságban. Összteljesítményén ugyan javít, hogy a Bajnokok Ligájában négy, a német kupában pedig három gólig jutott, ám a világbajnokságot megelőzően így is sokan azt várták a szövetségi kapitánytól, Joachim Löwtől, hogy Klose helyett a bombaformában lévő Cacaunak szavaz bizalmat.

Löw maga is elismerte, hogy Klose nincsen ideális állapotban: "Nyilvánvaló, hogy nem lesz könnyű Mirót formába hozni, az elmúlt időszakban nem mutatta meg, hogy mire is képes. A legfontosabb, hogy az edzéseken önbizalmat csöpögtessünk belé. Korábban is sokszor leírták őt, de a fontos meccseken mindig hozta magát" - nyilatkozta még a világbajnokság rajtja előtt a szövetségi kapitány. Azóta kiderült: igaza volt.

Klose rögtön az első, Ausztrália elleni találkozón betalált, s bár Szerbia ellen (talán kicsit szigorúan) kiállították, eltiltása lejárta után Angliának egy, majd Argentínának két gólt lőtt. A szövetségi kapitány jól érezte, hogy az összeszokottság jelen esetben sokkal fontosabb a pillanatnyi formánál: Klose nyolc éve az első számú támadója a németeknek, tökéletesen illeszkedik a válogatott gépezetébe. Bár középcsatárnak számít, a feladata nem csak abból áll, hogy befejezi a támadásokat: gyakran visszalép a középpályára, területet nyitva így a felfutó középpályásoknak, például a bal szélen szereplő Lukas Podolskinak.

A vébén könnyebb, mint a Bundesligában

Podolskira fokozottan igaz, hogy a válogatottban mintha nem is ugyanaz az ember lenne, mint klubcsapatában. A Kloséhoz hasonlóan lengyel származású támadó több gólt szerzett a válogatottban, mint a Bundesligában: a német élvonalban 149 találkozón 39 találatot ért el, míg a válogatottban 78 összecsapáson 40-et. Kloséhoz hasonlóan az előző idényben ő is pocsékul teljesített, csak két gólra volt képes, pedig Kölnben megkapta azt a bizalmat, amit korábban Münchenben hiányolt. Az ő személye miatt Löw még több kritikát kapott, mint Kloséért, az egykori válogatott kapus, Uli Stein például lustának nevezte Podolskit. "Nem csinál semmit, nem edz normálisan, ezért van ilyen gyalázatos formában" - szólt Stein lesújtó kritikája a Bild hasábjain a vébét megelőzően.

Löwöt azonban ez egyáltalán nem érdekelte, és továbbra is bízott játékosában. "Tény, hogy Lukas nem a legjobb szezonját zárta, de nagy hiba lustának nevezni őt. A válogatottban legalábbis azt látom, hogy az első perctől kezdve hatalmas motivációval készül, a teljesítményére sem lehet panaszom" - jelentette ki a szakvezető.

A Kölnben csak Prinz Poldinak, azaz Poldi hercegnek becézett futballista ráadás a válogatottban más szerepkörben futballozik, mint klubjában, ahol általában előretolt csatár, a nemzeti csapatnál viszont bal oldali középpályás, és az előkészítés is a feladata - a vébén két gólja mellett már két gólpasszt is adott.

Miközben Wayne Rooney vagy éppen Lionel Messi egy pazar szezon után gól nélkül zárta a világbajnokságot, addig Klose és Podolski éppen ellenkező utat járt be. A két német futballista a szövetségi kapitánytól megkapta a bizalmat, és a válogatottban egy régóta jól működő, összeszokott gépezetbe kellett beilleszkedniük. Ugyanez Rooney-ról vagy Messiről nem mondható el, de ide sorolhatjuk Cristiano Ronaldót is: Klose és Podolski egyéni képességeiket tekintve messze elmaradnak ugyan tőlük, ám náluk jobban senki sem illik ebbe a német csapatba.

www.global-soccer.eu