Társoldalunk:

De Jong-talpalás, Ronaldo-köpés, Suárez-kezezés - a focivébé szégyenfoltjai

2010.07.14. 16:29

Forlán sérülten is világklasszisként focizott, Müller berobbant a legjobbak közé, Sneijder öt percre volt attól, hogy a BL után vb-aranyat is nyerjen, Casillas bravúros védések után sírfa fakadt a vb-döntőn. Talán ezek volt a dél-afrikai vb legfelejthetetlenebb pillanatai, ám mi a helyzet a másik véglettel, a fair-play-től távol álló megmozdulásokkal? Összegyűjtöttük egy tucat olyan momentumot, amelynek a főszereplői nemigen dicsekednek majd az alábbiakban részletezett dél-afrikai tettükkel az unokáik előtt. Szavazzon a vb citromdíjas jelenetére!

A francia-mexikói csoportmérkőzésen Mathieu Valbuena - tehát a korábbi közhiedelmmel ellentétben nem Franck Ribéry - nem tudta elviselni, hogy a közép-amerikaiak 11-est kaptak, ezért Blancót egy majd' egyperces, idegesítő kiabálással próbálta kizökkenteni. De bármennyire is igyekezett, nem járt sikerrel, a veterán mexikói csatár ugyanis magabiztosan belőtte a büntetőt.


Felipe Melo
nem tudta elviselni, hogy nem megy a braziloknak, ezért beletaposott Robbenbe - a középpályás pirosat kapott, az ötszörös vb-győztes kiesett, a hollandok döntőt játszottak. A középpályás - akinek a vuvuzela miatti öngólját végül Sneijdernek írták jóvá - a vb után azt mondta: nem tetszik neki, hogy bűnbaknak kiáltották ki, és egyébként is, ő adott egy gólpasszt Robinhónak ugyanezen a meccsen.

Bár az előző jelenetben Arjen Robben volt a szenvedő fél, ő sem tartozott a vb legszimpatikusabb játékosai közé. A döntőben a bírói sípszó után jó fél perccel gólt rúgott, hogy húzza az ellenfelet, de ezzel még nem volt vége a one-man-shownak. Egy Puyollal megvívott párharc után (a spanyol semmilyen eszközzel nem tudta megállítani, majd a szélső tuti ziccert hibázott) visszasprintelt a bíróhoz, és biztosan nem gyerekversekből idézett Howard Webbnek, amikor az arcába kiabálta sérelmeit.


John Terry exkapitányként - a nőügyei miatt elvették tőle a szalagot - akár győzelemre is vezethette volna az angolokat, ám ő a visszalépés helyett előre szeretett volna lépni, és Fabio Capello szerepét igyekezett átvenni. A szlovénok elleni meccs előtt válságértekezletre hívta a csapat kulcsjátékosait, próbálta a kezdőbe tuszkolni chelsea-s csapattársát, Joe Cole-t, és kezdeményezte, hogy 4-4-2-ről az angolok térjenek át a 4-5-1-es hadrendre. Capello ignorálta a Terry-ötletet, az angolok nyertek, majd a németek ellen a védő volt a csapat egyik leggyengébb láncszeme. Az argentinok védője, Martin Demichelis azt mondta, a németek elleni teljesítménye után Terry helyében ő haza sem merne menni Angliába.Az elefántcsontparti Kader Keita csúnyán átverte a Brazília elleni meccs játékvezetőjét: nekiszaladt Kakának, majd eljátszotta a nagyhalált, a brazil pedig megkapta a második sárgáját, és nagy meglepetésre kiállították. Keita nemigen fog fair-play-díjat kapni ezért a megmozdulásáért.


A nigériai Sani Kaitának a görögök ellen borult el az agya, amikor az oldalvonalon kívül lerúgta Vaszilasz Toroszidiszt. A középpályás mentségére szól, hogy később bocsánatot kért, a piros lap után pedig szégyenében a fejére húzta a mezét. A Yahoo Zidane négy évvel ezelőtti fejeléséhez hasonlította Kaita durvaságát.A hollandok nem bírtak magukkal a döntőben, összesen nyolc sárga lapot és egy pirosat kaptak Howard Webb játékvezetőtől. Lehetett volna ez két kiállítás is, ha Nigel de Jong esetét reálisabban értékel a bíró: a spanyolok elleni első félidőben a középpályás kegyetlenül - amolyan kungfu-rúgással - beletalpalt Xabi Alonso mellkasába. De Jong a vb-n három sárgát szorgoskodott össze.


Wayne Rooney-nál
még korábban, a második csoportmeccsen szakadt el a cérna: a MU-támadónak nem tetszett az angol nézők fújolása, ezért - a kamerába üvöltve - üzent nekik: "Jó hallani, hogy a saját szurkolóid fütyülnek ki. Nagyon lojálisak."


Ennél persze sokkal cifrább mondatok is elhangzottak a vb-n, elég, ha csak felidézzük, mit mondott Nicolas Anelka: B*** meg a mocskos k***a anyád" - reagált a Mexikó elleni meccs szünetében Domemech felé intézett kritikájára az eset után hazaküldött támadó. 


Cristiano Ronaldótól
jó játékot, gólokat, mintafocit vártak a rajongói, s bár a portugálok Észak-Korea elleni 7-0-val kiszolgálták szurkolóikat, ami utána jött, abban nem sok volt a köszönet. A brazilok elleni 0-0-val második lett csoportjában Portugália, így a későbbi győztes spanyolokkal meccseltek a nyolc közé jutásért, amely mérkőzésen Ronaldo igen gyenge volt, az [origo] olvasói a teljesítményét (10-es listán) 4,44-re értékelték, amivel a párharc legrosszabb játékosa lett. Bár millióan példaképként tekintenek rá, a vereséget nem tudta elviselni, és a 90 perc utáni levonulásakor köpött egy egészségeset a kamera felé, állítólag el is találta az operatőr cipőjét. Pedig ekkor már tudhatta a Real-sztár, hogy apa lett, a fiát gyorsan el is nevezte Cristianónak.


Mark van Bommel
végül is nagy bravúrt hajtott végre a vb-n, hiszen ő volt az egyik legdurvább játékos, mégsem kapott piros lapot (összesen két sárgát). Meglepő: míg a mindössze négy meccsen pályára lépett Keisuke Honda 19-szer szabálytalankodott, addig az ebben a rangsorban ezüstérmes Mark van Bommel 17-szer. Honda és Van Bommel amúgy pozitívba fordította a mérlegét, hiszen a japán ellen 23-szor, a holland ellen 22-szer szabálytalankodtak, amivel Iniesta (26) mögött az övéké a dobogó második és harmadik foka.


Luis Suárez
a vb egyik legtöbbet reklamáló játékosa volt, a koronát azonban akkor tette fel a teljesítményére, amikor a Ghána elleni negyeddöntő 121. percében egy kapura tartó lövést kézzel védett (azért ne feledjük: a Suárez melletti uruguayi is kézzel nyúlt a labda után). Gyan a 11-est kihagyta (a kiállított Ajax-csatár hatalmas ünneplést rendezett az oldalvonal mellett), Uruguay a büntetőpárbajt megnyerte, Suárez pedig nyilatkozatában tulajdonképpen Maradona fölé helyezte magát. "Van, aki szerint Suárez egy hős, azonban erről szó sincsen. Ő egy közönséges csaló. Még hogy Isten keze lett volna! Inkább az ördögé." Ezt már a ghánaiak szerb edzője, Milovan Rajevac mondta az ajaxos gólvágóról.