Lángokban az utcák a focivébé városaiban

brazíliai tüntetés, focivébé
People take part in the "International Day of World Cup Resistance" protest against the upcoming FIFA World Cup Brazil 2014 along the streets of Sao Paulo, Brazil on May 15, 2014. AFP PHOTO / NELSON ALMEIDA
Vágólapra másolva!
Néhány napja megírtuk, hogy milyen komoly hiányosságokkal küzdenek a brazíliai focivébé szervezői, de nemcsak a stadionokkal, a közlekedéssel és a nyomornegyedek felszámolásával vannak problémák, hanem rendszeresek a világbajnokság elleni tüntetések is az utcákon. A vébé június 12-én Sao Paulóban kezdődik, a városban az elmúlt időszakban mindennaposak voltak a zavargások, akárcsak több másik városban.
Vágólapra másolva!

Négy héttel a nyitómérkőzés előtt több nagyszabású tüntetés volt a brazíliai labdarúgó-világbajnokság helyszínein. A "vb elleni harc nemzetközi napján" országszerte több ezren vonultak az utcára. Sao Paulóban maszkos huligánok üzleteket, bankokat vertek szét, és szemetet gyújtogattak az utcán, a rendőrség pedig könnygázzal és gumilövedékekkel próbált úrrá lenni a helyzeten.

Valamelyest enyhült ugyanakkor a feszültség Recifében, ahol a háromnapos rendőrsztrájk alatt rendszeressé váltak a fosztogatások, ám péntekre virradóra az egyenruhások újra felvették a munkát. Rio de Janeiróban és Sao Paulóban a hajléktalanok lakásokért, míg a tanárok jobb munkakörülményekért demonstráltak, "FIFA-nívójú iskolákat és kórházakat!" táblákat tartva a magasba.

Felgyújtják az utcákat Sao Paulóban - a galériáért kattintson a képre! Forrás: AFP/Nelson Almeida

Utóbbi metropoliszban húsz embert őrizetbe vettek, mert Molotov-koktélokat találtak náluk. A város keleti részén kétezer tüntető zárta le ideiglenesen a Corinthians Stadionhoz vezető utat, hajléktalan családok pedig a "nép világbajnoksága" mottóval megszálltak egy üres telket a negyedben. A megmozdulás egyik szervezője közölte: a kormány milliárdokat költ a vb-re, miközben az embereknek lakások kellenének.

A brazil kormány szerint ugyanakkor a tiltakozások nem a vb ellen irányulnak, azt csak ürügyként használják fel. "Nem ijedünk meg a tüntetésektől, csak az antidemokratikus eszközök, például az erőszak miatt aggódunk mind a demonstrálók mind a rendőrök részéről" - közölte Gilberto Carvalho, az elnöki hivatalt vezető miniszter.

Autókat törnek össze - a galériáért kattintson a képre! Forrás: AFP/Miguel Schincariol

A vb költségvetése a legutóbbi adatok szerint 26,5 milliárd real (2636 milliárd forint), melynek 84 százaléka a költségvetésből származik. Az összeg egyharmadát a tömegközlekedés fejlesztésére, 28 százalékát stadion-, 26,5 százalékát pedig repülőtér-építésre fordítják.