Portugália

Vágólapra másolva!
A portugál fociválogatott eddigi vb-szereplései.
Vágólapra másolva!

A portugál labdarúgás a hatvanas évektől kezdve tartozik Európa élvonalába, a válogatott látványos támadójátékával rengeteg hívet szerzett magának, ám a világbajnokságokkal nem volt szerencséje. Bár már az 1934-es viadal selejtezőin is indultak, de először csak az 1966-os vébére sikerült kijutniuk.

Angliában aztán alaposan kitettek magukért. A legemlékezetesebb meccset a negyeddöntőben a Koreai NDK ellen vívták, az ázsiaiak ugyanis már 3-0-ra vezettek, így a továbbjutás tehát elúszni látszott. A világ legjobb csatárának számító Eusébio azonbannem akart ilyen csúfosan búcsúzni a tornától, és szinte egyedül megfordította a találkozót. A gólkirályi címet szerzett támadó mesternégyest ért el, Portugália pedig 5-3-ra nyert.

Balszerencséjükre a házigazda angolokkal kerültek össze az elődöntőben. A mérkőzést eredetileg Liverpoolban játszották volna, de angol nyomásra a Wembleybe vitték, így a portugál csapatnak utaznia kellett. Maga a meccs sokak szerint a torna legjobb találkozója volt: Anglia Bobby Charlton duplájával kétgólos előnybe került, ám a hajrában Eusébio tizenegyesből szépített. A büntetőt azért ítélték, mert Jackie Charlton a tizenhatoson belül szándékosan kezezett - a mai szabályok értelmében piros lapot kapott volna, és Portugáliának emberelőnyben nagyobb esélye lett volna az egyenlítésre. Charlton azonban maradt a pályán, Anglia pedig döntőt játszott az NSZK ellen.

Ezt követően éveken keresztül megint hiába próbálkoztak a sikeres kvalifikációval, csak 1986-ban voltak résztvevők, de abban sem volt sok köszönet, hiszen már a csoportmérkőzések során elvéreztek. A 2002-es világbajnokságon sokan titkos esélyesként kezelték Luis Figóékat, a csoportbeosztásuk sem volt rossz, azonban a legjobb 16 közé sem jutottak el.

2006-ban a válogatott az első mérkőzésén kikapott az Egyesült Államoktól. Lengyelország ellen aztán sikerült javítani, így az utolsó találkozón a házigazda Koreai Köztársaság ellen egy pontra lett volna szüksége a csapatnak, mivel a lengyelek megverték az amerikaiakat. A találkozó nem alakult valami jól Figóék számára: a második félidőben kettős emberhátrányba kerültek, ráadásul a hazaiak Park Dzsi Szung révén megszerezték a vezetést. A portugálok azért becsülettel mentek előre, és majdnem sikerült egyenlíteniük: a 89. percben bedobást végeztek el az ellenfél tizenhatosánál, a behajított labdát Sérgio Conceicao kapásból, félfordulattal bombázta a kapufára.

Nyolc éve Németországban végre sikerült az elvárásoknak megfelelően szerepelniük, negyedikek lettek. 2010-ben már nem sikerült a bravúr: Észak-Korea 7-0-s legyőzése mellett az Elefántcsontpart és Brazília elleni 0-0-val továbbjutottak, de a nyolcaddöntőben 1-0-ra kikaptak a spanyoloktól.