A vébén is lesz Real–Barca

485511243 Bayern Munich's midfielder Thomas Mueller (L) and Real Madrid's Portuguese defender Fabio Coentrao vie for the ball during the UEFA Champions League second-leg semi-final football match FC Bayern Munich vs Real Madrid CF in Munich, southern Germ
Bayern Munich's midfielder Thomas Mueller (L) and Real Madrid's Portuguese defender Fabio Coentrao vie for the ball during the UEFA Champions League second-leg semi-final football match FC Bayern Munich vs Real Madrid CF in Munich, southern Germany, on April 29, 2014. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
Vágólapra másolva!
Teljesen nem szorul háttérbe a klubfoci a vébén sem. Melyik nem európai liga küldi a legtöbb játékost Brazíliába, mely meccseken alakulnak ki a legérdekesebb párharcok, és ki lesz az egyetlen NB I-es? Ha erre is figyel, még izgalmasabb lesz a vb, melyen ráadásul két címvédőnek is drukkolhat.
Vágólapra másolva!

A hétközi Anglia–Ecuador (2-2) felkészülési meccsen Raheem Sterling összekapott Antonio Valenciával, a perpatvar után mindkettőjüket kiállították.

A csata egyben Liverpool–Manchester United ütközet is volt, miután Sterling az előbbiben, Valencia az utóbbiban játszik. Hasonló pikáns helyzetek a vébén is bőven lesznek.

Tarol a Bayern és a PL

A vébén 15 Bayern München-játékos focizik majd, a Manchester United a rossz idénye ellenére a második legnagyobb delegációt küldi (14 főt), a Barcelona 13 játékost ad. A Bajnokok Ligája-győztes Real Madridot tizenketten képviselik.

A legtöbb játékost adó klubok
1. Bayern München 15 8. Liverpool 10
2. Manchester United 14 8. Manchester City 10
3. Barcelona 13 8. Paris Saint-Germain 10
4. Chelsea 12 12. Atlético Madrid 9
4. Juventus 12 12. Porto 9
4. Napoli 12 13. Internazionale 8
4. Real Madrid 12 13. Milan 8
5. Arsenal 10 13. Zenit 8

A Premier League fölénye már ebből a listából is kitűnik, ez a liga adja a vb-mezőny közel 15 százalékát. Kissé meglepő módon az ósdi díszletek között süllyedő Serie A a második, a Bundesliga csak a harmadik. Az olaszok idén nagyon masszív bajnoki ezüstérmese, a Roma csak öt vb-résztvevő focistával büszkélkedhet, szemben a bronzérmes Napoli 12-jével. A németeknél a Bayern kiemelkedik: a 15 fős bajor küldöttséget a Dortmund, Wolfsburg, Schalke trió követi hét-hét játékossal.

A legtöbb játékost adó bajnokságok
1. Premier League 114 6. orosz bajnokság 34
2. Serie A 82 7. mexikói bajnokság 26
3. Bundesliga 79 8. török bajnokság 26
4. Primera División 65 9. portugál bajnokság 22
5. Ligue 1 46 10. amerikai bajnokság 21

Az amerikai bajnokság itt az Egyesült Államokat jelenti, de adódik a kérdés: a futball Európa melletti másik hatalmi központja, Latin-Amerika mit tud? A mexikói liga ebben az összevetésben annak köszönheti előkelő helyét, hogy csak nyolc légiós kerettagja van, míg a házigazda brazilok bajnokságában éppen egy csapatnyi focista kergeti a labdát a vb 736 játékosa közül.

Az orosz keretet kizárólag otthon játszókból állították össze, van viszont négy ország (Elefántcsontpart, Uruguay, Bosznia-Hercegovina és Ghána), amely csak egy hazai focistát visz a vébére. Egy játékos pedig az NB I-et is képviseli majd: Muhamed Besic, a Fradi bosnyák védője.

Barca vs Real

Mindjárt a vb nyitómeccsén, a csütörtöki brazil–horváton láthatunk Barca–Real csatát is: Dani Alves és Neymar szó szerint megütközhet Luka Modriccsal. Lesz orosz párharc is, Hulk (Zenit) vs Vedran Corluka (Lokomotiv Moszkva), ugyanakkor a két Inter-játékos, Mateo Kovacic és Hernanes meglapogathatja egymás hátát a kezdőrúgás előtt.

Modric a vb második napján meccselhet egyet Alvessel Forrás: AFP/Javier Soriano

Mindjárt másnap jön a vb-döntő visszavágója, a spanyol–holland, melyet Pepe Reina–Nigel de Jong (azaz Napoli–Milan), valamint számos PL-házicsata fűszerez majd: a holland Robin van Persie (ManUtd) hat spanyol ligatárssal néz farkasszemet: Fernando Torres és César Azpilicueta (Chelsea), David de Gea és Juan Mata (ManUtd), David Silva (ManCity) és Santi Cazorla (Arsenal). Ráadásul a hollandoknál van még három kisebb PL-csapatokban szereplő légiós: Stefan de Vrij (Aston Villa), Leroy Fer (Norwich City) és Tim Krul (Newcastle United).

A német–portugálon plusz motivációt adhat a Bayern München játékosainak (Manuel Neuer, Bastian Schweinsteiger, Thomas Müller, Philipp Lahm, Toni Kroos, Mario Götze, Jérome Boateng), hogy revánsot vehetnek Pepén, Fabio Coentraón és Cristiano Ronaldón a Real Madrid elleni csúfos, 0-5-ös Bajnokok Ligája-elődöntőért.

Jöhet a Müller vs Coentrao II. Forrás: AFP/John Macdougall

Könnyen lehet, hogy az Olaszország–Uruguay csoportmeccs a továbbjutásról dönt majd. A Juventus adja az olasz válogatott csaknem teljes védelmét, Martín Cáceres viszont most Uru-mezt húz magára. Cáceres mellett Álvaro González (Lazio), Walter Gargano (Parma), Abel Hernández (Palermo) és Diego Pérez (Bologna) is Itáliában keresi a kenyerét. Ugyanebben a csoportban az Anglia–Uruguay is pikáns lesz: Steven Gerrard liverpooli harcostársával, Luis Suárezzel kerül majd szembe.

Az edzőkről se feledkezzünk meg, a Németország–Egyesült Államok találkozón Joachim Löw és Jürgen Klinsmann találkozik – 2006-ban még egy kispadról segítették vb-bronzhoz a németeket.

BL-t és vébét nyerni két hónapon belül csak a kiváltságosoknak adatik meg. E történelmi tettre most komoly esély kínálkozik, miután a BL-győztes Real Madrid öt bivalyerős válogatottnak is ad játékost. A spanyolok mellett a brazil Marcelo, a német Sami Khedira, a francia Karim Benzema és Raphael Varane, illetve az argentin Angel di María duplázása sem reménytelen. A portugál diadal kisebb, a horvát nagyobb csoda lenne.

Cavani érzi magában az erőt Forrás: AFP/Pablo Porciuncula

Uruguay is világbajnok

Címvédőként két csapatnak is szurkolhatunk a vébén: a spanyolok mellett Uruguayt is világbajnoknak tekinthetjük. Merthogy néhány elszánt futballtörténész szerint a foci működhetne a profi boksz mintájára is, ahol világbajnok csak az lehet, aki megveri a címvédőt – döntetlennél marad a trónon az előző bajnok.

Az e szabályok szerinti nem hivatalos vb honlapjának készítői végigvették a teljes focitörténelmet a valaha volt első válogatott meccstől, az 1872-es Skócia–Angliától – ez alapján jelenleg Uruguay a foci világbajnoka, a címét a Costa Rica elleni csoportmeccsen kell először megvédenie.

Időnként a kiütéses vb címvédője ugyanaz, mint az aktuális világbajnok, ám ebben a rendszerben a FIFA négyéves ciklusánál jóval sűrűbb az őrségváltás. Eleve a valós vébéknél 58 évvel korábban indultak a küzdelmek, ráadásul itt az aktuális bajnok minden meccse címmeccs.

És van esélyük a kisebb csapatoknak is: 2010-ben a spanyolok mindkét vb-címet birtokolták, de egy szeptemberi barátságos meccsen Argentína elvette a kiütéses vb-címet, majd nyomban a következő találkozón, Japánban el is vesztette. Japánt aztán egy szép sorozat után elverte Észak-Korea, így egészen különös helyre került az UFWC-trófea. Több újabb váltás után Uruguay lett a címvédő, így futhat neki a mostani hivatalos vébének.

Természetesen kiütéses vébét Magyarország is nyert, az összesen 17 nem hivatalos címével 12. az örökranglistán. Az élen a korai időkben csak egymással rivalizáló Skócia (86 vb-cím) és Anglia (73) áll, a később ébredők közül az 57-szeres bajnok argentinok a legjobbak.