Muszáj, hogy jó legyen

focivb mit várunk a vébétől
Brazil's forward Neymar controls a ball during a training session of the Brazilian national football team at the squad's Granja Comary training complex in Teresopolis, on June 8, 2014, ahead of the 2014 FIFA World Cup. AFP PHOTO / VANDERLEI ALMEIDA
Vágólapra másolva!
Neymar végre kedvére fickándozhat, Klose 36 évesen nekimegy a vb-rekordnak, a spanyolok a hollandok ellen kezdik a címvédést, a belgák megmutatják a nagyoknak, C. Ronaldo a fájdalmaival vívja meg az első csatát. És lesz angol csikócsapat Suárezék ellen a halálcsoportban, meg egy fradista Messi ellen. Összeszedtük, mit várunk a legjobban a brazíliai tornán.
Vágólapra másolva!

Rögtön egy pazar nyitómeccsel kezdődik a brazíliai focivébé, a házigazdák – magyar idő szerint 22 órakor – Sao Paulóban a horvátokat fogadják. Minket a leginkább az érdekel, hogy mire viszi majd Neymar a vb-n, miután Barcelonában egy nem túl sikeres éven van túl. A katalánokkal semmit nem nyert, és a balszélre beszorítva közel sem tudta azt az eredményes játékot nyújtani, amit otthon megszoktak tőle. A válogatottban viszont szabadon villoghatott, a Panama elleni főpróbán be is vágta karrierje 200. gólját, és adott egy remek sarkazós gólpasszt. Tavaly ő lett a Konföderációs Kupa legjobb játékosa (négy gól, két gólpassz), a spanyolokat 3-0-ra verte Brazília a döntőben – úgy sejtjük, főszereplője lesz az idei vb-nek is.

Neymarból egy bő hónapon belül brazil hős lehet Forrás: AFP/Vanderlei Almeida

Van viszont egy brazil, akit letolhatnak a trónról. Ronaldo 1998 és 2006 között 15 vb-gólt szerzett, amivel vezeti az örökranglistát, most viszont Miroslav Klose megelőzheti. A németek kiválóan fejelő csatára 2002 és 2010 között 14 gólig jutott (Gerd Müller két vb-n vágott ugyanennyit 1970–74-ben), és most jó eséllyel megelőzheti Ronaldót, minthogy ő a csapat egyetlen csatára. Igaz, Joachim Löw vélhetően inkább csak csereként fogja bevetni, a fiatal támadó középpályásokra (Kroos, Müller, Götze, Özil, Podolski) bízva a gólszerzést. A hétfőn 36. születésnapját ünneplő Klose persze motiváltan ül majd a kispadon, bevetésre várva, biztosan meg is fogja kapni a lehetőséget a meccsek második félidejében.

Klose Müllert már beérte, két góllal pedig a brazil Ronaldót is megelőzheti Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A vb második napján rögtön végigizgulhatunk majd egy döntőnek is beillő meccset, a spanyolok a hollandokkal találkoznak Salvadorban 21 órakor. Devecseri Szilárd vagy Guzmics Richárd biztosan azt mondaná, hogy Hollandia a vb csúcsfavoritja, elvégre 8-1-re legyőzte Magyarországot, ám 1998-ban már volt egy hasonló sztori. A jugoszlávok ugyan 12-1-re lemosták a Csank-válogatottat a pótselejtezőn, mégsem mondhattuk, hogy a torna egyik nagyja vert minket péppé, a jugók már a 16 között kiestek – épp a hollandoktól kaptak ki 2-1-re. A holland csapatból a védelem tűnik eléggé soványnak – Blind, Janmaat, Kongolo, Indi, Vlaar, Veltman, Verhaegh, De Vrij vethető itt be –, ettől függetlenül érdekes lesz 8-1-es szemüvegen keresztül nézni őket. A spanyolok majdnem olyan jók, mint az elmúlt nyolc évben bármikor – a győzelmük ellen talán csak az szól, hogy Dél-Amerikában még sohasem nyert vb-t európai válogatott.

A belga foci eszméletlen fejlődésen ment át néhány év alatt, Eden Hazardék akár a négy közé is bejuthatnak Forrás: BELGA/AFP/Virginie Lefour

Kérdés, lesz-e meglepetés. Belgium az lehet, bár tőlük már mindenki jó eredményt vár. A Guardian egyenesen a vb öt legesélyesebb csapata között emlegeti a belgákat, akik mindössze két pontot veszítettek a selejtezőkön, pedig egy csoportban voltak a szerbekkel és a horvátokkal. A sikerhez előbb bukni kellett, a balul sikerült hazai Eb után, 2001-ben elindult egy – a belga fiatalok fejlesztésére koncentráló – tízéves projekt. Minden klub kapott egy brosúrát a legideálisabb játékosképzésről, és ezt be is tartják, közben minden korosztály a 4-3-3-as szisztémát követi, a játékosok pedig ma már a Premier League legjobbjai közé tartoznak. A vb-n a legkönnyebb csoportba kerültek: Algériát, Oroszországot és Dél-Koreát sorsolták melléjük.

A Fradiban focizó Besicnek sok magyar rajongója is lesz a vb-n Forrás: MEXSPORT/Jorge Martinez

Négy éve a szlovák csapatot erősítő Saláta Kornélért szoríthattak a magyar focidrukkerek, a mostani kedvenc talán Muhamed Besic lesz. A Fradi védője az egyetlen a vb-mezőnyben, akinek köze van az NB I-hez, ráadásul a bosnyák szövetségi kapitány, Safet Sufic korábban azt mondta róla, ő az, aki megállíthatja Lionel Messit (bár azóta megváltoztatta a véleményét). "Az argentin csapatban nem csak Messi játszik, nagyon erős együttesről beszélünk, amelynek a keretét topjátékosok alkotják. Messi pedig a világ legjobbja, nem lesz egyszerű dolgom ellene" – mondta erről Besic az Origónak. Jövő hétfőn éjféltől Argentína–Bosznia Rióban.

Ronaldo jobb formában várja a vb-t, mint Messi - igaz, az argentin csapat erősebbnek tűnik a portugálnál Forrás: AFP/Gerard Julien

Akiket pedig az egész világ figyelni fog: Lionel Messi és Cristiano Ronaldo, az utolsó hat Aranylabda-választás győztesei. Messivel az idényben valami nem stimmel, a tavalyelőtti 50 és a tavalyi 46 bajnoki gól után az idén "csak" 28-ig jutott, a Barca nem is nyert semmit, a pályán pedig többször elhányta magát, legutóbb a szlovénok elleni meccsen – Alejandro Sabella szövetségi kapitány szerint csak a vb miatti idegessége miatt. A pazar támadósorral rendelkező Argentína ezzel együtt nagy esélyes, és nyilván Messinél sem lehet jelentős hanyatlásról beszélni – de közel sincs olyan jó formában, mint a BL-győzelmet ünneplő Cristiano Ronaldo.

Mindenesetre közös bennük, hogy vb-t még sohasem nyertek a válogatottal. CR legjobb eredménye egy negyedik hely a 2006-os vb-ről, Messi csapata számára 2006-ban és 2010-ben is a németek elleni negyeddöntő volt a végállomás. A 29 éves portugál szinte ugyanott folytatta, ahol abbahagyta, igaz, csak három góllal szerzett több bajnoki gólt Messinél, viszont a BL-ben gólrekordot döntött. Egy probléma van, Ronaldónak mostanság sok baja volt, a térde és a combja is rakoncátlankodott, bízzunk az orvosokban! CR-éket először jövő hétfőn 18 órakor láthatjuk, az ellenfél épp az argentinok mumusa, Németország lesz.

Ma már nem az a kérdés, hogy Gerrard és Lampard tudnak-e egymás mellett játszani – igaz, veteránként is bekerültek mindketten az angol keretbe Forrás: AFP/Adrian Dennis

A futball feltalálóit, az angolokat a világesemények előtt rendre az esélyes között tartják számon, most viszont nem vár sokat a szigetországi közvélemény Roy Hodgson csapatától. A kapitány igyekszik újítani, a csapatban mindössze négy 30 év feletti mezőnyjátékos kapott helyet (Jagielka 31, Gerrard 34, Lampard 35, Lambert 32), miközben tíz kerettag 18 és 23 év közötti (Flanagan 21, P. Jones 22, Shaw 18, Stones 20, Barkley 20, Henderson 23, Sterling 19, Wilshere 22, Oxlade-Chamberlain 20, Welbeck 23). Az eddigi egyetlen vb-címüket 1966-ban begyűjtő angolok az 1990-as negyedik hely óta még négy közé sem jutottak. A kritikusok a problémát sokszor abban látták, hogy a hasonló játékstílusú Gerrard és Lampard hogyan fog megférni egymás mellett, nos, most is bent vannak mindketten a keretben, de a pályán ezúttal szinte biztos, hogy csak a liverpooli csapatkapitány fog szerepelni – mint az angol csapat kapitánya. Leginkább arra vagyunk kíváncsiak, mire megy majd Hodgson a fiatalokkal.

Suárez kézzel-lábbal mindent megtesz a sikerért Forrás: AFP/Stephane De Sakutin

Gerrardék egy jó ismerőst is üdvözölhetnek majd a csoportban, Luis Suárezt. A sérüléséből a vb-re épphogy felépülő csatár feladata, hogy a hátán vigye a hazai kontinensen a nyolc közé jutásra mindenképp esélyesnek tartott Uruguayt, szerintünk össze tudja magát annyira kapni, hogy ne kezezéssel, harapással vagy negritózással hívja fel magára a figyelmet, hanem a góljaival. A másik fenegyerek, Mario Balotelli még közel sem tett le annyit az asztalra, mint Suárez, ráadásul könnyebben és gyakrabban szakad el nála a cérna a meccs hevében – ki tudja, talán épp ez fog dönteni az Anglia, Olaszország, Uruguay, Costa Rica összeállítású csoportban a továbbjutásról.