Este igazán beindul a vébé

Nigel de Jong, a hollandok játékosa mellbe rúgta Xabi Alonsót, a spanyolok középpályását
Netherlands' midfielder Nigel de Jong (R) fouls Spain's midfielder Xabi Alonso (C) with a kick to the stomach as Netherlands' midfielder Mark van Bommel (L) looks on during the 2010 World Cup football final between the Netherlands and Spain on July 11, 2010 at Soccer City stadium in Soweto, suburban Johannesburg. NO PUSH TO MOBILE / MOBILE USE SOLELY WITHIN EDITORIAL ARTICLE AFP PHOTO / CARL DE SOUZA
Vágólapra másolva!
A vébé második napján belecsapunk a jóba, bemutatkozik az előző torna két döntőse - a spanyolok és a hollandok ráadásul egymás ellen debütálnak. Azt is megtudhatjuk, hogy a zaklatott időszakot maguk mögött hagyó csapatok közül Mexikó vagy Kamerun kapta-e össze magát jobban, és hogy mire megy a sötét lónak tűnő Ausztrália az ígéretes kerettel érkező chileiek ellen.
Vágólapra másolva!

B csoport, 1. forduló:
Spanyolország - Hollandia, Salvador (Fonte Nova Arena) 21.00
játékvezető: Nicola Rizzoli (olasz)

A B csoport ott kezdődik, ahol a 2010-es világbajnokság befejeződött: Spanyolország és Hollandia csap össze. A címvédő Vicente Del Bosque csapatának sikerességét két komoly probléma veszélyezteti: a játékosok fizikális állapota és a kulcsemberek formahanyatlása. Mindez már a selejtezőkön érezhető volt. A spanyolok a 2010-es vb-re és a 2012-es Eb-re is úgy jutottak ki, hogy minden meccsüket megnyerték, a mostani torna előtt azonban az sem volt biztos, hogy nem kell pótselejtezőt játszaniuk. Végül Pedro góljával idegenben 1-0-ra legyőzték a franciákat, és ezzel megszerezték a csoportgyőzelmet.

A vb válogatottjai közül talán senkinek sincs olyan tiszta futballidentitása, mint a spanyoloknak. Ez az identitás azonban elsősorban a Barcelona klubfilozófiáján alapszik, márpedig a katalánok elmúlt két szezonja zaklatott volt, elveszítették az európai futballban betöltött vezető szerepüket. Emellett az ellenfelek is egyre jobban alkalmazkodtak a tiki-taka néven ismert játékstílushoz.

A négy évvel ezelőtti vb-döntő legvitatottabb jelenete: De Jong a pályán maradhatott, miután lekaratézta Xabi Alonsót Forrás: AFP/Carl De Souza

A spanyol válogatott és a Barcelona között az elmúlt években mindig is markáns különbség volt, hogy Del Bosque szereti két védekező középpályással megerősíteni a csapat gerincét. Erre a szerepre Xabi Alonso és Busquets párosa tökéletes, és mivel mindketten kiválóan passzolnak, Xavinak nem kell törődnie a labdakihozatallal, jóval több időt tölthet az ellenfél térfelén.

A támadó középpályások terén óriási a variációs lehetőség: Cazorla, Iniesta, David Silva, Mata és Fabregas is szóba jöhet. A középcsatár posztján azonban szűkös a választék, Diego Costa sérüléssel bajlódik, Fernando Torres évek óta gyenge formában van, David Villa szerepe pedig annyira átalakult klubcsapatában, az Atlético Madridban, hogy kockázatos lenne a támadások befejezését rá felépíteni.

Ha Del Bosque a széljáték mellett dönt, a támadók közül egyedül Pedrót veheti számításba, ugyanakkor erősen építhet a két szélső védő, Alba és Carvajal felfutásaira, bár ezzel – a brazilokhoz hasonlóan – erősen kinyílhatnak hátul. Már csak emiatt is fontos számukra a labdatartás maximalizálása. Szóval a spanyol csapat talán gyengült 2010 óta, de még mindig a torna favoritjai közé sorolhatjuk.

Spanyolország (balra) és Hollandia lehetséges kezdőcsapata Forrás: Origo


A négy évvel ezelőtti döntős szereplés ellenére ezt biztosan nem mondhatjuk el a holland válogatottról. Bár a holland szövetség a legjobb nyolc közé jutást tűzte célul a csapat elé, Louis Van Gaal szövetségi kapitány jóval visszafogottabban látja az esélyeket.

"Nyolc-tíz csapat is erősebb nálunk a vb mezőnyéből, maximum 20 százalék esélyt látok arra, hogy bejussunk a negyeddöntőbe" – mondta a vb előtt a kapitány. Borúlátását indokolja, hogy sikerei óta a csapat komoly átalakuláson ment keresztül, a 26 év és 170 napos átlagéletkorral a vb egyik legfiatalabb kerete. Emellett két kulcsjátékos, Rafael van der Vaart és Kevin Strootman is megsérült a vb előtt.

Van Gaal híres arról, hogy szívesen építi be a fiatalokat a csapataiba. A 2001-es U20-as vébén például úgy vezette a holland válogatottat a legjobb nyolc közé, hogy a korosztálynál két évvel fiatalabb játékosokat is bátran a kezdőbe rakott, így például Van der Vaartot vagy Robbent. A brazil vb-n azonban ezt a döntést nem edzői filozófiájából, hanem a kényszerből kell meghoznia.

A védelemben tehetséges, de tapasztalatlan, és jobbára a holland bajnokságban szereplő játékosok kapnak helyet. Éppen ezért az általában csak egy védekező középpályással játszó Van Gaal várhatóan két erős embert ad majd Wesley Sneijder mellé. A csatároknál Robben és Van Persie helye biztosnak tűnik, a bal oldalon pedig várhatóan a Dinamo Kijev szélsője, Jeremain Lens kaphat majd helyet.

B csoport, 1. forduló:
Chile - Ausztrália, Cuiaba (Pantanal Aréna) 24.00
játékvezető: Noumandiez Doue (elefántcsontparti)
A várható kezdőcsapatok:
Chile: Bravo - Medel, Albornoz, Jara - Isla, Aranguiz, Diaz, Vidal, Mena - A. Sanchez, E. Vargas.
Ausztrália: Ryan - Carney, Williams, Neill, Wilkshire - Holland, Jedinak - Bresciano, T. Cahill, McKay - Holman.

A spanyol-holland rangadó mellett eltörpül az éjfélkor kezdődő Chile-Ausztrália találkozó, pedig könnyen lehet, hogy látványosabb játékot hoz majd, mint az előző vb döntőseinek összecsapása. A chileiek számára az a legjobb hír, hogy a pár hete térdműtéten átesett Vidal felépült, a Juventus középpályására kulcsszerep vár majd az ausztrálok ellen.

A hazai pályán 1962-ben bronzéremig jutó Chile azóta 17 meccset játszott a vébéken, de ezek közül csak kettőt nyert meg. A mostani találkozónak azonban egyértelműen esélye, még úgy is, hogy az ausztrálok belekapaszkodhatnak abba a statisztikába, hogy 1974-ben éppen Chile ellen szerezték első vb-pontjukat, és az akkori 0-0 volt az egyetlen meccsük, amelyet kapott gól nélkül hoztak le. Az ausztrálok amolyan sötét lónak számítanak, még mindig a rutinos rókák - Schwarzer, Cahill, Bresciano - viszik a prímet, úgyhogy bravúr lenne, ha ebben a csoportban pontot tudnának szerezni.

A csoport, 1. forduló:
Mexikó - Kamerun, Natal (Estadio das Dunas) 18.00
játékvezető: Wilmar Roldan (kolumbiai)
A várható kezdőcsapatok:
Mexikó: Corona - Aguilar, Reyes, R. Márquez, Moreno, Layun - Vazquez, Herrera, Guardado - G. Dos Santos, Peralta.
Kamerun: Itandje - Mbia, Nkoulou, Matip, Assou-Ekotto - A.Song, Enoh Eyong, Jean Makoun - Moukandjo, Eto'o, Choupo-Moting.

A pénteki programot az A csoport második meccse nyitja, a brazilok és a horvátok után Mexikó és Kamerun is bemutatkozik. A csoportból a brazilok kiemelkednek, így a másik három csapat egymás elleni meccseinek óriási jelentősége van a továbbjutás szempontjából.

Mexikó nagyon hektikus éven van túl, 2013-ban négy különböző szövetségi kapitány irányította a csapatot. Miguel Herrera azzal kezdte, hogy a védelmet stabillá tette, az 5-3-2-es felállásból kitűnik, hogy Mexikótól nem feltétlenül várhatunk majd lehengerlő támadójátékot.

Oribe Peralta Forrás: AFP/Jared Wickerham

A védelemben a 35 éves, negyedik vébéjén szereplő Rafa Márquez a vezér, elöl pedig két olimpiai bajnok támadótól, Giovani dos Santostól és Peraltától várják a gólokat a mexikóiak, a MU-ban játszó Javier Hernandez pedig a kispadról beszállva segíthet be a társaknak. Talán kevesen tippeltek volna rájuk, de a 15. vébéjükön szereplő mexikóiak gyűjtötték be a legtöbb vereséget a torna történetében, szám szerint huszonnégyet. A pénteki ellenféllel, Kamerunnal csak egyszer találkoztak korábban, még 1993-ban egy barátságos meccsen, amelyet Daniel Guzmán góljával nyertek meg 1-0-ra.

A kameruni csapat felkészülésre sok minden mondható, csak azt nem, hogy nyugodt volt, a játékosok ugyanis kevesellték a felajánlott prémiumot, és csak késve utaztak el a helyszínre, miután kisírták maguknak a megfelelő összeget. Ha a statisztikát nézzük, akkor nem lehetnek túl optimisták a kameruni drukkerek, a csapat ugyanis a legutóbbi tizenhárom meccséből csak egyet tudott megnyerni, még 2002-ben 1-0-ra gyűrték le Szaúd-Arábiát, a másik tizenkettőből négy döntetlen lett, nyolcszor pedig kikaptak.

A kameruniak leginkább Samuel Eto'ó-ban bízhatnak, aki csapata legutóbbi négy vb-góljával kivette a részét, hármat ő maga lőtt, egyet pedig előkészített. A nevek alapján nem tűnik rossznak az afrikai csapat, hátul a schalkés Matip és a marseille-i Nkoulou lehet a húzóember, a középpályán pedig a barcás Alex Song dolga lesz a támadások megszűrése.