Messinek elég volt egyszer meglógnia a Fradi-légiós elől

focivb argentína bosznia-hercegovina csoportmérkőzés
RIO DE JANEIRO, BRAZIL - JUNE 15: Lionel Messi of Argentina celebrates after scoring the team's second goal during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group F match between Argentina and Bosnia-Herzegovina at Maracana on June 15, 2014 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Shaun Botterill - FIFA/FIFA via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Erősen csikorgott az argentin gépezet, de Lionel Messiék végül 2-1-re legyőzték a vb-újonc Bosznia-Hercegovinát az F csoport első meccsén. A Barcelona klasszisa nyolc év után szerzett újra gólt a vébén, a bosnyákoknál jó teljesítményt nyújtott a Ferencváros légiósa, Muhamed Besic.
Vágólapra másolva!

labdarúgó-világbajnokság, F csoport, 1. forduló:
Argentína - Bosznia-Hercegovina 2-1 (1-0) - az élő közvetítés
Rio de Janeiro, Maracana-stadion, 74 738 néző
v.: Aguilar (salvadori)
Argentína: Romero – Zabaleta, Garay, Campagnaro (Gago, 46.), F. Fernández, Rojo – M. Rodríguez (Higuaín, 46.), Mascherano – Agüero (Biglia, 87.), Messi, Di María.
Bosznia: Begovic – Mujdza (Ibisevic, 69.), Bicakcic, Spahic, Lulic – Kolasinac, Besic – Pjanic, Misimovic (Medunjanin, 74), Hajrovic (Visca, 71.) – Dzeko.
gól: Kolasinac (3., öngól), Messi (65.), illetve Ibisevic (85.)
sárga lap: Rojo (25.), illetve Spahic (63.)

Három BL-győzelem, hat spanyol bajnoki cím, olimpiai arany, négy Aranylabda az egyik oldalon - nyolc vb-meccsen egy gól a másikon. Bár Lionel Messi azt nyilatkozta, világbajnoki cím nélkül is legendává emelkedhet egy futballista, a hihetetlenül sikeres klubkarrierje mellett amolyan fehér foltnak tűnnek a vébék a Barca klasszisának dicsőséglistáján.

Messi már a 2006-os vébén is ott volt - akkor szerezte a szerbek elleni 6-1 alkalmával az egyetlen gólját -, aztán a 2010-esen sokan azt várták tőle, hogy a végső győzelemre vezeti az argentinokat, ehhez képést a negyeddöntőben a németek 4-0-ra elgázoltak a dél-amerikaiakat.

A mostani menetelést a vb-újonc bosnyákok ellen kezdte Argentína, amely utoljára 1990-ben bukta el a nyitómeccsét a vébén, a világ kellően meg is lepődött, hogy Kamerun 1-0-ra lenyomta a Maradona vezette címvédőt. Mivel a bokasérüléssel bajlódó Higuaín játékát nem akarta megkockáztatni Alejandro Sabella, így az argentinok kapitánya az 5-3-2-es felállásra szavazott, amely támadásban általában 3-5-2-re alakult át, Messi párja nagy barátja, és brazíliai szobatársa, Agüero volt.

Rengeteg argentin drukker kísérte el a csapatot Rióba - a képre kattintva megnézheti a meccs legjobb fotóit! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Joe Raedle

A bosnyákoknál Safet Susic kihagyta Ibisevicet a kezdőből, ott volt viszont a pályán az NB I egyetlen képviselője, a védekező középpályás Besic, akiről a kapitány azt mondta, csak ő tudja megfogni Messit. A meccset a legendás Maracana-stadionban rendezték, Riót a meccs előtt ellepték az argentinok, a hírek szerint 32 ezer drukker kísérte el a csapatot, nekik kellet felvenniük a hangpárbajt a brazilokkal, akik a régi rivalizálás miatt a bosnyákoknak drukkoltak, és fütyülték az argentinokat.

A bosnyákok történetük legsúlyosabb vereségét az argentinoktól szenvedték el, amikor a triplázó Batistuta vezérletével 5-0-ra győzött a kétszeres világbanok egy 1998-as barátságos meccsen. Mindössze 130 másodperc telt el a meccsből, amikor felrémlett, hogy újra bekerül az úthenger alá a bosnyák csapat, Messi szabadrúgása után ugyanis Kolasinac lábáról a saját kapujába pattant a labda. Ez volt a vébé 11. meccsén a 3. öngól, ez már most felülmúlja a teljes 2010-es torna termését.

A pillanat, amikor Argentína megszerezte a vezetést - a képre kattintva megnézheti a meccs legjobb fotóit! Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

A bosnyákok nem zuhantak össze, gyorsan rebootoltak, és a 13. percben már ráijesztettek az argentinokra, Misimovic emelte a 16-oson belülre a labdát, Hajrovic gyönyörűen levette a levegőben, de Romero egy nagy ugrással elütötte a labdát, mielőtt lőhetett volna. Az argentinoknak ránézésre elég volt az egygólos vezetés, ott legyeskedtek ugyan a bosnyák 16-osnál, de helyzeteket elfelejtettek kidolgozni. Begovic, a bosnyákok kapusa sokáig békésen szotyizhatott volna a gólvonalon, aztán a 32. percben Mascherano mozgatta meg egy 24 méteres lövéssel.

A túloldalon Romerónak sokkal komolyabb feladata akadt, Lulic szöglet utáni fejesét elismerésre méltó bravúrral szedte ki. Az argentinok első félidei játéka csalódás volt, Messinek összesen egy lövése volt, és nagyon sok labdát elszórt, a bosnyák kapu előtt tizenegy passzából csak három ment társhoz. Tim Vickery, a BBC szakírója a félidőben azt írta, a támadásban látott produkció alapján eddig Argentína mutatta a legrosszabb teljesítményt, még a spanyolokat is alulmúlva. Hogy Sabellának sem tetszett a látvány, azt jól jelzi, hogy levitte a védő Campagnarót és a támadó középpályás Maxi Rodríguezt, helyükre pedig a csatár Higuaínt és a középpályás Gagót hozta be, és átálltak 4-3-3-ra.

Besic a második gól előtt hiába üldözte Messit - a képre kattintva megnézheti a meccs legjobb fotóit! Forrás: AFP/Christophe Simon

A bosnyákoknál Pjanic volt az első félidőben a legmeggyőzőbb, de Besic is hatékonyan tette a dolgát, a szünet előtt minden passza társhoz ment, és kétszer blokkolta, valamint egyszer szerelte Messit. A cserék ellenére nem lett sem frissebb, sem kreatívabb az argentin válogatott, de a 65. percben Messi megmutatta, miért tartják őt sokan a világ legjobbjának: Higuaínnal kényszerítőzött, majd a visszakapott labdát több védő mellett is elvitte, aztán ballal úgy lőtt, hogy a jobb kapufáról vágódott be a labda.

Besic végig ott loholt a nyakán, de a Messi elé kinyúló Bicakcic az argentin helyett őt tartotta fel, aminek esés lett a vége. A második gól után Susic gyorsan csatába dobta Ibisevicet, és bár sokkal veszélyesebb volt az argentin csapat, a 85. percben Ibisevic Bale-módjára futotta le a védőjét, majd Romero lába között lőtte el a labdát, megszerezve ezzel hazája első vb-gólját.

A váratlanul izgalmassá váló meccsben már nem volt több fordulat, az argentinok még bebiztosíthatták volna a győzelmüket, ha Messi nem olyan önző, és bepasszolja a labdát a középen üresen álló Higuaínnak.

A bosnyákok tehát nem tudták megismételni Kamerun 1990-as bravúrját, de ha a folytatásban is ilyen összeszedetten játszanak, akkor a továbbjutás meglehet a csoportból, amelyben még Nigéria és Irán szerepel. Az argentinok annak örülhetnek, hogy ha gyenge játékkal is, de a három pont a zsákba került, Messinek pedig megtört a 8 éves góltalansági sorozata a vébén.

A meccs góljait és helyzeteit itt nézheti meg.