Megvolt a vébé első rossz meccse

irán - nigéria, vb 2014, Jalal Hosseini, Ahmed Musa
Iran's defender Jalal Hosseini (L) fights for the ball with Nigeria's forward Ahmed Musa during a Group F football match between Iran and Nigeria at the Baixada Arena in Curitiba at the 2014 FIFA World Cup on June 16, 2014. AFP PHOTO / JUAN BARRETO
Vágólapra másolva!
Nem sok futballra emlékeztető jelenettel örvendeztetett meg minket Irán és Nigéria, a világbajnokság első igazán gyenge mérkőzésén nem született gól. Érezni lehetett a csapatokon, hogy jobban érdekli őket a vereség elkerülése, mint a győzelem, ebből lett az a nagy semmi, amit a pályára tettek. 
Vágólapra másolva!

Irán-Nigéria 0-0 (0-0) - Élő közvetítés
Curitiba
Vezette: Carlos Vera (ecuadori)

Irán: Hagigi - Hosszeini, Szadegi, Montazeri, Puladi - Heidari, Nekunam, Timotian, Dedzsagah, Hadzsszafi - Gucsannedzsad

Nigéria: Enyeama - Ambrose, Oshaniwa, Oboabona (Yobo, 29.), Omeruo - Mikel, Onazi, Azeez (Odemwingie, 70.) - Musa, Moses (Amaobi, 52.), Emenike

Sárga lap: Tejmurian (75.)

Ezen a világbajnokságon eddig a kiscsapatok is kitettek magukért, az egész torna színvonala (különösen mondjuk a 2010-es vébé első két hetéhez képest) kimondottan magas volt, így joggal várhattuk, hogy Irán és Nigéria is kitesz magáért.

Úgy is indult, hogy legalább egyikük hozzáteszi a magáét a vébé kollektív sportértékhez, Afrika bajnoka alaposan nekiesett Iránnak, a mérkőzés eleje jó iramban, de sok hibával telt. Aztán az iram odalett, de a sok hiba megmaradt. Nigéria uralta az első félidőt, néha nyomasztó volt a labdabirtoklási fölénye, és a kapura is veszélyesebb volt, de igazán nagy ziccert nem tudott kialakítani.

Mintha futballmeccs lett volna - galériáért kattintson a képre! Forrás: AFP/Juan Barreto

A legnagyobb helyzet Irán előtt adódott, egy kósza Askan Dedzsagah-beadást Reza Gucsannedzsad közelről jól fejelt meg, Enyeamának óriásit kellett védenie, hogy megőrizze a kapuját a góltól. Ez volt Irán egyetlen kaput eltaláló lövése az első félidőben, ami nem lett volna baj, ha közben a mezőnyben egyértelműen domináló Nigéria szállította volna a show-t, de erről szó sem volt. Hiába voltak minden statisztikai mutatóban jobbak az afrikaiak, helyzetük nekik sem nagyon volt.

A második félidőre súlyos változás állt be: kiegyenlítetté vált a mérkőzés, de nem Irán javult fel, hanem Nigéria játéka silányult le az irániak szintjére. Az ázsiaiak néhányszor már eljutottak a nigériaiak kapujáig, kiegyenlítették a kapura lövési arányt, de az unalmas mezőnyjátékba helyzetek híján csak néhány kemény szabálytalanság vitt némi színt. A világbajnokság legrosszabb meccsén már a szünet után nem sokkal lehetett érezni, hogy kőbe volt vésve a gól nélküli döntetlen.

Iráni szurkoló - galériáért kattintson a képre! Forrás: AFP/Jewel Samad

Ami nem változott, az a nyomasztó nigériai labdabirtoklási fölény, de az afrikaiak semmit nem tudtak kezdeni a masszívan védekező ellenféllel. Volt még néhány helyzet, Irán is szerezhetett volna gólt egy meglepően formás támadás végén, és Nigériának is volt lehetősége a hajrában, de nem meglepő módon mindenki elhibázta a lehetőségeit.

Az alacsony színvonalú játékban nyilván szerepe volt annak is, hogy mindkét csapat számára fontosabb volt a vereség elkerülése, mint a győzelem, hiszen az Argentína-Bosznia mérkőzést elnézve az afrikaiak és az ázsiaiak is tudhatták, hogy aki az ő meccsüket elveszíti, az biztosan nem juthat tovább. Nem mintha erre a látottak alapján bármelyiküknek lenne bármiféle esélye.