A vébé legnagyobb gólja is kevés volt a hollandok ellen

focivébé, ausztrália-hollandia, Depay gólja
PORTO ALEGRE, BRAZIL - JUNE 18: Memphis Depay of the Netherlands celebrates scoring his team's third goal with Robin van Persie as Ryan McGowan of Australia looks on during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group B match between Australia and Netherlands at Estadio Beira-Rio on June 18, 2014 in Porto Alegre, Brazil. (Photo by Paul Gilham/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Ausztrália sokkal nagyobb erőkifejtésre késztette a holland fociválogatottat, mint Spanyolország, végül azonban helyreállt a világ rendje, és Louis van Gaal csapata 3-2-re győzött, ezzel két forduló után is hibátlan a világbajnokságon.
Vágólapra másolva!

labdarúgó-világbajnokság, 2. forduló, B csoport:
Ausztrália - Hollandia 2-3 (1-1) - az élő közvetítés
Porto Alegre, Beira-Rio Stadion, 42 877 néző
v: Hajmúdi (algériai)
Ausztrália: Ryan - McGowan, Wilkinson, Spiranovic, Davidson - Jedinak, Bresciano (Bozanic, 52.), McKay - Leckie, Cahill (Halloran, 69.), Oar (Taggart, 77.).
Hollandia: Cillessen - Martins Indi (Depay, 45.), De Vrij, Vlaar - Janmaat, De Guzmán (Wijnaldum, 78.), De Jong, Blind - Robben, Sneijder, Van Persie (Lens, 87.).
gól: Cahill (21.), Jedinak (54., 11-esből), illetve Robben (20.), Van Persie (58.), Depay (68.)
sárga lap: Cahill (43.), illetve Van Persie (47.)

Úgy kezdődött a meccs, mintha mezt cseréltek volna a csapatok, és az ausztrálok hirtelen holland futballistenekké változtak volna: Cahillék az első negyedórában hetven százalékban birtokolták a labdát, és ha nem is egykapuztak, de egymás után vezették a támadásokat. Igaz, a hollandok a spanyolok ellen sem kapkodtak az első félidőben, Van Persie varázslatos fejeséig csak egy helyzetet tudtak felmutatni, aztán a második félidőben taroltak.

Most a 20. percben jelezték először, hogy számolni kell velük, de akkor nyomatékosan: Robben kapott egy labdát a kezdőkörnél, átjátszotta Wilkinsont, majd a világ leggyorsabb focistájához méltó sprintet vágott ki, aminek végén a bal sarokba gurított. A gól után felugró holland szurkolók még vissza sem ültek a helyükre, amikor már 1-1 volt az állás, ráadásul Cahill a torna eddigi legnagyobb gólját szerezte, amikor ballal elvállalta kapásból 16 méterről, és a labda a lécről vágódott a gólvonal mögé.

Robben a félpályától indult el, és nem lehetett utolérni - további fotókért kattintson a képre! Forrás: Europress/Getty Images/Cameron Spencer

A folytatásban kiegyenlítődött a labdabirtoklás, de a hollandok továbbra sem lettek veszélyesebbek, meglehetősen komótosan labdázgattak, az ausztrálok viszont nagyon pörögtek, és Bresciano foghatta a fejét, amikor 11 méterről a kapu fölé vágta a labdát. A félidő végére még maradt egy dráma, Cahill szabálytalankodott Martins Indivel szemben, akit nyakmerevítőben, hordágyon vittek el, az ausztrál gólszerző pedig sárgát kapott, és mivel már Chile ellen is begyűjtött egy lapot, így nem játszhat az utolsó körben.

A második félidő egy sípszó után született ausztrál góllal indult, majd Van Persie másolta le Cahillt, egy felesleges szabálytalansággal kiírta magát az utolsó csoportmeccsről. Az 52. percben a csereként beállt Bozanic lőtte rá a labdát Janmaat kezére, az algériai bíró pedig büntetőt ítélt. Erre szokták mondani, be lehet fújni, ugyanakkor szó sem volt arról, hogy Janmaat beleütött volna a labdába, így érthető, hogy a hollandok reklamáltak.Ezzel sem tudták azonban kizökkenteni az ausztrál csapatkapitányt, Jedinakot, aki megvárta merre vetődik Cillessen, majd a másik sarkot választotta.

Jedinak büntetője után még az ausztrálok álltak jobban - további fotókért kattintson a képre! Forrás: Europress/Getty Images/Jeff Gross

A hollandok a statisztikára támaszkodhattak 1-2-es állásnál, a legutóbbi négy alkalommal ugyanis győzni tudtak, amikor egy vb-meccsen büntetőt ítéltek ellenük. A fordítási hadműveletben Van Persie fújt riadót, aki kihasználta, hogy Davidson beragadt, és tíz méterről a léc alá bikázta a labdát.

A holland gólrekorder aztán örülhetett, hogy a pályán maradt, amikor keményen odavágott Jedinaknak egy sárgával a birtokában. A 67. percben Oar került helyzetbe, de lövés helyett középre adott, ahol Leckie mellel továbbította a labdát, amiért csak le kellett hajolnia Cillessennek. Egy perccel később jött a büntetés az eltékozolt lehetőségért: a csereként beállt Depay oldott ki egy bombát jó 30 méterről, a furán kanyarodó labda pedig becsapta Ryant, aki későn is vetődött és mellé is nyúlt, így ismét a hollandoknál volt az előny.

Depay lövésére későn reagált az ausztrál kapus - további fotókért kattintson a képre! Forrás: Europress/Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

Ryan később jóvátette némileg a hibáját, amikor nagyot védett De Jong lövésénél, a hollandok viszont a hajrában már nem engedték ki a kezükből az irányítást, és besöpörték a második győzelmüket. Azzal, hogy Chile legyőzte a spanyolokat, eldőlt, hogy az ausztrálok nem juthatnak tovább.

A meccs góljait itt nézhetik meg.

A csoport állása:

Forrás: Origo