Atomfocival nyertek a franciák

svájc - franciaország, vb 2014, összefoglaló
SALVADOR, BRAZIL - JUNE 20: Blaise Matuidi (C) of France celebrates scoring his team's first goal with his teammates during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group E match between Switzerland and France at Arena Fonte Nova on June 20, 2014 in Salvador, Brazil. (Photo by Stuart Franklin - FIFA/FIFA via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Franciaország kegyetlenül szétfocizta Svájcot, talán a kétszámjegyű győzelem sem lett volna túlzó. Svájc ugyanakkor szépített a hajrában, és tovább is juthat még, ha legyőzi Hondurast, a franciák pedig nem kapnak ki Ecuadortól.
Vágólapra másolva!

Foci-vb, E csoport, 2. forduló:
Svájc-Franciaország 2-5 (0-3) - élő közvetítés
Salvador, Fonte Nova Aréna, v: Björn Kuipers (holland)
Svájc: Benaglio – Lichtsteiner, Von Bergen (Philippe Senderos, 7.), Djourou, R. Rodriguez – Inler, Behrami (Dzemaili 45.) – Shaqiri , Xhaka, Mehmedi – Seferovic (Drmic, 69.)
Franciaország: Lloris – Debuchy, Varane, Sakho (Koscielny, 66.), Evra – Sissoko, Cabaye, Matuidi – Valbuena (Griezmann, 82.), Giroud (pogba, 63.), Benzema
gól: Dzemaili (81.), Xhaka (87.), illetve Giroud (17.), Matuidi (19), Valbuena (39.), Benzema (68.), Sissoko (73.)
sárga lap: Cabaye (89.)

Mindkét csapat győztes meccsel a háta mögött érkezett erre a meccsre, melynek győztese tehát nagyon közel került a továbbjutáshoz. A franciák eddig háromszor ikszeltek Svájccal, egyszer pedig legyőzték őket.

A meccs kicsit nehézkesen indult, meg egy csúnya esettel: Giroud fejbe rúgta Von Bergent, aki erősen vérzett, az első hírek szerint eltört az orra. Még kellett pár perc a francia motor felpörgéséhez, de aztán le sem lehetett állítani.

Előbb Valbuena szögletét Giroud tizenegy méterről a bal felsőbe fejelte, majd rögtön a középkezdés után elcsípték a labdát a franciák, és góllal zárták az újabb akciót.

Kicsi, de gyors Valbuena - a galériáért kattintson a képre! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Adam Pretty

Svájc már csak azzal kísérletezett, hogy legalább felmutasson egy kapura lövést a szünetig, mikor a franciák újabb rohamokat indítottak. Előbb kihagytak egy büntetőt: Benzema gyenge, jobbra tartó lövését védte Benaglio, a kipattanót Cabaye az üres kapu helyett a lécre lőtte, az újabb ismétlés már gyenge volt.

Mégis meglett a 3-0, méghozzá egy villámgyors kontrából. Giroud elszaladt a bal oldalon, a túloldalon sprintelő Valbuenához ívelt, aki be is verte a ziccert. A folytatásban mindkét csapat tüzelt távolról (Dzemaili, illetve Giroud), majd a franciák elkezdtek kicsit visszavenni.

A forgatókönyv ezzel együtt sem változott, a svájciak újabb ziccert hagytak ki, Pogba bezzeg három perccel a beállítása után gólpasszt adott, külsővel, Benzemának, aki így már háromgólos a vébén.

Benzema sokáig kísérletezett, de csak meglőtte a gólját - a galériáért kattintson a képre! Forrás: AFP/Odd Andersen

Bő húsz perc volt még hátra ekkor, de már csak egy csapatnak volt kedve focizni. Rúgott is újabb gólt, ezúttal Sissoko, Benzema remek lapos keresztpassza után. De a csattanó a piros mezeseké lett: Dzemaili a vb egyik legnagyobb gólját tűzte a jobb alsóba, vagy 30-ról, szabadrúgásból, majd újabb álomgól következett, Inler emelését Xhaka kapásból, a levegőből tűzte a rövid alsóba.

Zárómomentumként Benzema lőtt egy időntúli gólt, szép volt az is, csak a bírót épp nem érdekelte. Svájcnak ugyanakkor jót tett, hogy még lőtt kettőt a hajrában, mert így Honduras alapos legyőzésével visszabillentheti pozitívba a gólkülönbséget.

Franciaország csak az 1998-os világbajnokságon tudta megnyerni az első két csoportmeccsét, akkor a világbajnoki címig menetelt.