A háromszáz spártai büszke lenne

japán - görögország, vb 2014, c-csoport, kiállítás, piros lap, katsouranis
Greece's midfielder Kostas Katsouranis (2nd R) is given the red card after a foul on Japan's midfielder Makoto Hasebe during a Group C match between Japan and Greece at the Dunas Arena in Natal during the 2014 FIFA World Cup on June 19, 2014. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
Vágólapra másolva!
Japán és Görögország is elbukta az első vb-meccsét, úgyhogy a csütörtöki összecsapás arról szólt, ki tartja életben az esélyeit az utolsó forduló előtt. A döntetlennel egyik csapat sem megy sokra, sőt az eredmény tükrében Kolumbia már biztos továbbjutó.
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, 2. forduló, C csoport
Japán – Görögország 0-0 - élő közvetítés
Natal, Estadio das Dunas, 39 485 néző
v.: Aguilar (salvadori)
Japán: Kavasima - Ucsida, Josida, Konno, Nagatomo - Jamagucsi, Haszebe (Endo, 46.) - Honda, Okazaki, Okubo - Oszako (Kagava, 57.).
Görögország: Karnezisz - Toroszidisz, Szokratisz, Manolasz, Holebasz - Maniatisz, Kacuranisz, Kone - Szamarasz, Fetfacidisz (Karagunisz, 41.) - Mitroglu (Gekasz, 35.).
sárga lap: Haszebe (12.), illetve Kacuranisz (27., 38.), Szamarasz (54.), Toroszidisz (89.)
piros lap: Kacuranisz (38.)

A vb első csoportkörében mindkét csapat vereséget szenvedett. Japán hiába vezetett Elefántcsontpart ellen, 2-1-re kikapott, míg a görögöket simán verte 3-0-ra Kolumbia.

Mindkét oldalon változtattak is a kapitányok a kezdőcsapatokon: a japán védelemben Morisige helyén Konno kapott lehetőséget, de kimaradt a gyengén futballozó Kagava is, Alberto Zaccheroni inkább Okubót szerepeltette a szélső támadó posztján. Fernando Santos görög kapitány is a támadósort variálta meg: a Kolumbia ellen kritikus ziccert rontó Gekasz a padon találta magát, Fetfacidisz viszont bejátszotta magát a kezdőbe.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően indult a találkozó, Japán többet birtokolta a labdát, és uralta a pálya közepét, a görögök a tőlük megszokott bekkelésben bíztak. Árulkodó a statisztika is: az első negyed órában Japán 132-t, Görögország 26-ot passzolt.

A fölény azonban meddőnek bizonyult, sorra maradtak ki a japán lehetőségek, pedig Oszako többször is közel került a gólszerzéshez, de vagy tévedett néhány centit, vagy Karnezisz kapus védte a lövését. A görögökön viszont visszaütött a túlzott bekkelés, Kacuranisz tíz perc alatt két sárgát is begyűjtött, és a félidő végén Aguilar játékvezető egy elkésett belépőt követően jogosan állította ki.

Kacuranisz (21) egy félidőt sem töltött a pályán - a galériáért kattintson a képre! Forrás: AFP/Odd Andersen

Izgalmasan indult a második játékrész, a középkezdést követően ugyanis Szamarasz ötven méterről azonnal megkínálta Kavasimát, de a japánok kapusa észnél volt. A görögök emberhátránya egyébként kimondottan jót tett a meccsnek. Jóval drámaibb és kiélezettebb lett a küzdelem, és a nyomasztó japán fölény közben fellazuló védelem ellen a görögök is tudtak vezetni néhány veszélyes kontrát.

Kis túlzással ötpercenként eshetett volna egy gól, de a hősiesen védekező görögök olykor komikus körülmények között, ám kitartóan menekültek a góltól, és végül nem érdemtelenül szereztek pontot a kapu előtt dekoncentrált és rendre rossz megoldásokat választó ellenféllel szemben.

Az utolsó fordulóban Kolumbia-Japán és Görögország-Elefántcsontpart találkozó lesz, Kolumbia már biztos továbbjutó, csak az a kérdés, első vagy második helyen. A meccs összefoglalóját itt nézheti meg.

Forrás: Origo