Gigameglepetés a vébén!

focivébé, olaszország-costa rica
RECIFE, BRAZIL - JUNE 20: Bryan Ruiz of Costa Rica celebrates scoring his team's first goal during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group D match between Italy and Costa Rica at Arena Pernambuco on June 20, 2014 in Recife, Brazil. (Photo by Jamie McDonald/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Costa Rica Uruguay után Olaszországot is megverte, vb-nyolcaddöntőbe jutott, jön az olasz-uruguayi ki-ki meccs a továbbjutásért. Anglia meg kiesett.
Vágólapra másolva!

Foci-vb, D csoport, 2. forduló:
Olaszország-Costa Rica 0-1(0-1)- élő közvetítés
Recife, Arena Pernambuco, v: Enrique Roberto Osses (chilei)
Olaszország: Buffon - Abate, Barzagli, Chiellini, Darmian - De Rossi - Candreva (Insigne, 57.), T. Motta (Cassano, 46.), Pirlo, Marchisio (Cerci, 70.) - Balotelli
Costa Rica: Navas - Gonzalez - Gamboa, Duarte, Umana, Junior Diaz - Ruiz, Tejeda (Cubero, 68.), Borges, Bolanos - J. Campbell (Urena, 74.)
gól: Ruiz (44.)
sárga lap: Balotelli (69.), illetve Cubero (71.)

Costa Rica az első meccsén a torna addigi legnagyobb meglepetését okozva 3-1-re legyőzte Uruguayt, Jorge Luis Pinto kapitány nem is változtatott a kezdőcsapatán. Az olasz kapuba viszont visszatért Gianluigi Buffon, míg Verratti és Paletta helyére Motta, illetve Abate került.

Az olaszok a helyszínnel nem jártak jól: Recifében 29 Celsius-fokot és 70 százalékos páratartalmat mértek. Hasonló körülmények közt nyerték meg az angolok elleni első meccsüket 2-1-re, de Costa Ricának jóval otthonosabb ez a klíma, mint Angliának.

Kis meglepetésre az első nagy helyzet Costa Ricáé volt, egy szögletnél Borges megelőzte a nagyon rosszul kimozduló Buffont, de a fejese fölé szállt. Óvatos mezőnyjátékkal teltek a percek, az olaszok elég passzívak voltak, ívelgettek Balotellinek, akit mindig lesre állított a védelem.

Balotelli egyre csak hergelte magát ott elöl - kattints a képre a galériáért! Forrás: Europress/Getty Images/Michael Steele

A hajrára felpörgött a meccs, három olasz helyzetre (Motta 23-ról lőtt, Balotelli mellé emelt, majd a kapusba lőtt) két Costa Rica-i következett (Bolanos bal alsóra tartó löketénél Buffon védett nagyot, Duarte a kapunak háttal csúsztatott fölé fejjel).

De jött a feketeleves: Chiellini tapla alatt elcsúszott a labda, Campbell megindult a kapu felé, de a védő beérte és akasztotta. Enrique Roberto Osses bíró továbbot intett, a közép-amerikaiak hevesen reklamáltak, a közönség fütyült. Ám két perccel később az élet igazságot tett: Diaz beívelése után Ruiz fejese a lécről pattant a gólvonal mögé (0-1).

Bryan Ruiz fejesénél Buffon tehetetlen volt Forrás: Europress/Getty Images/Jamie Mcdonald/Remote

Olaszország támadásba lendült a folytatásban, Prandelli előbb Cassano (Motta helyére), majd Insigne (Candreva helyére) beküldésével próbálta meg felrázni a fiait. A két időpont közt Pirlo küldött egy veszélyes szabadrúgást. De sokkal több bajt nem kavartak az olaszok.

Ahogy telt-múlt az idő, egyre laposodott el a meccs, Costa Rica visszasüllyedt az olaszok szintjére - nem szarkazmus, a látvány alapján kénytelenek vagyunk ezt írni. A hajrában Urena eldönthette volna a meccset, de ziccerben Chiellini nagyot mentett.

Hiába rendelt el négy perc hosszabbítást a bíró, már nem zajlott folyamatos játék a pályán, sőt, még Costa Rica növelhette volna az előnyt, de Brenes távoli lövése épp csak mellé szállt. Győzött a közép-amerikai kis ország, ismét.

Lassan már nem is lesz meglepetés Costa Rica győzelme, amivel Anglia kiesett a D csoportból, Olaszország és Uruguay ki-ki meccset játszik a továbbjutásért. Egy esetleges döntetlen az olaszoknak kedvezne, mert jobb a gólkülönbségük. Anglia 1958 óta először esett ki a csoportkörben.

Forrás: Origo