Újabb harapásra készül az áldozati bárány

Costa Rica, foci-vb, Brazília 2014, vébé
Costa Rica's defender Oscar Duarte (C) celebrates with Costa Rica's midfielder Celso Borges (L) and Costa Rica's midfielder Yeltsin Tejeda after Duarte scored his team's second goal during a Group D football match between Uruguay and Costa Rica at the Castelao Stadium in Fortaleza during the 2014 FIFA World Cup on June 14, 2014. AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON
Vágólapra másolva!
Svájc megtörné rossz sorozatát Franciaország ellen, az olaszok nem akarnak Uruguay sorsára jutni Costa Rica ellen, Honduras és Ecuador meccsén pedig két olyan kapitány csatázik, akik tökéletesen ismerik az ellenfelet, mivel nemrég még a másik padon ültek.
Vágólapra másolva!

D csoport, 2. forduló:
Olaszország - Costa Rica, Recife 18.00
játékvezető: Enrique Osses (chilei)
A várható kezdőcsapatok:
Olaszország: Buffon - Abate, Barzagli, Chiellini, Darmian - Thiago Motta, De Rossi - Candreva, Pirlo, Marchisio - Balotelli.
Costa Rica: Navas - Gamboa, G. González, Umana, Bolanos - Duarte, Tejeda, Diaz - Borges, Ruiz - J. Campbell.

Costa Ricának az áldozati bárány szerepet szánták a D csoportban, ahová három korábbi világbajnok, Anglia, Olaszország és Uruguay kapott besorolást, ehhez képest a közép-amerikai csapat az első fordulóban borította a papírformát Uruguay 3-1-es legyőzésével.

Az előző vébé negyedikje ellen Costa Rica szervezetten védekezett, és amikor lehetősége adódott, gyors kontrákat vezetett, vagyis igazi csapatként működött, ellentétben a korábbiakkal, amikor általában az improvizáláson volt a hangsúly. A második fordulóban újabb komoly kihívás következik, Olaszország ugyanis az Anglia elleni győzelmet követően önbizalommal telve várhatja a második meccset, Cesare Prandelli szövetségi kapitány azonban azt szajkózza a játékosainak, hogy Uruguay példájából okulva komolyan kell venni az ellenfelet.

Costa Rica nem elégedett meg Uruguay legyőzésével Forrás: AFP/Christophe Simon

Az olasz csapatba visszatérhet Buffon kapus, aki felépült bokasérüléséből, és sikerült rendbe hozni De Scigliót is, de a Milan fiatal védője ennek ellenére lehet, hogy a padon kezd. A két válogatott eddig egyszer találkozott egymással, 1994-ben 1-0-ra nyertek az olaszok. Ami a legnagyobb nehézséget jelentheti az olaszoknak, hogy helyi idő szerint 13 órakor, hatalmas hőségben kezdődik majd a találkozó, és Costa Rica számára az időjárási körülmények nem lesznek olyan szokatlanok.

E csoport, 2. forduló:
Svájc - Franciaország, Salvador 21.00
játékvezető: Björn Kuipers (holland)
A várható kezdőcsapatok:
Svájc:
Benaglio - Lichtsteiner, Von Bergen, Djorou, Rodriguez - Inler, Behrami - Shaqiri, Xhaka, Stocker - Drmic.
Franciaország: Lloris - Debuchy, Varane, Sakho, Evra - Cabaye - Matuidi, Pogba - Valbuena, Benzema, Griezmann.

Svájc 1992 óta hasztalan próbálja elkapni Franciaországot, de péntek este az E csoport rangadóján újabb esélyt kap erre. A két csapat korábban 36 alkalommal találkozott egymással, 15-12-re a franciák vezetnek, akik a 2006-os vébén is összecsaptak a svájciakkal, akkor 0-0 lett a vége, reméljük, most hatékonyabbak lesznek a csapatok.

A Honduras ellen 3-0-ra nyerő franciák 99 vb-gólnál tartanak, és az első csoportmeccset látva nem csodálkoznánk, ha Benzema szerezné a jubileumi gólt, bár Didier Deschamps kapitány azt mondta, nem szeretné, ha a Real csatára azt érezné, mindenki tőle várja a gólokat. Az biztos, hogy Benzemára érdemes lesz figyelniük a svájci védőknek, mert legutóbbi hét válogatott meccsén nyolcszor volt eredményes.

Benzema magasra tette a lécet az első meccsen mutatott játékával Forrás: AFP/Juan Barreto

A franciáknak pedig a második félidőben kell ébernek lenniük, mert Svájc az elmúlt tíz vb-góljábal nyolcat a szünet után szerzett, Ecuador ellen a 47. és a 93. percben születtek a fordításhoz szükséges találatok. Ottmar Hitzfeld szövetségi kapitány szerint az Ecuador ellen az utolsó pillanatban kicsikart győzelem óriási pozitív energiát szabadított fel a csapatban, aminek a franciák elleni is meglehet a látszata.

Honduras - Ecuador, Curitiba 24.00
játékvezető: Benjamin Williams (ausztrál)
A várható kezdőcsapatok:
Honduras: Valladares - Beckeles, Bernardez, Figueroa, Izaguirre - Najar, Boniek Garcia, Garrido, Espinoza - Bengtson, Costly.
Ecuador: Dominguez - Paredes, Guagua, Erazo, Ayovi - A. Valencia, Gruezo, Noboa, J. Montero - E. Valencia, Caicedo.

Régi ismerősök, ha találkoznak, ez lehetne a mottója a Honduras-Ecuador meccsnek. Ecuador szövetségi kapitánya, Reinaldo Rueda 2010-ben még Hondurast irányította a vébén, míg Honduras edzője, Luis Fernando Suárez 2006-ben még Ecuadorral jutott be a legjobb 16 közé, ami az ország történetének legjobb vb-szereplését jelentette.

Honduras számára nem túl kedvező előjel, hogy sorozatban öt vb-meccsén nem szerzett gólt, és az eddigi hét vb-fellépéséből még egyet sem tudott megnyerni (három döntetlen mellett négy vereség jött össze). Ecuador a két csapat legutóbbi három találkozóján veretlen maradt, Honduras utoljára 2007 szeptemberében tudott nyerni 2-1-re a mostani rivális ellen.