Valencia elintézte Hondurast

hondura - ecuador, vb 2014, e-csoport, gól, Enner Valencia
CURITIBA, BRAZIL - JUNE 20: Enner Valencia of Ecuador celebrates scoring his team's first goal past Noel Valladares of Honduras during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group E match between Honduras and Ecuador at Arena da Baixada on June 20, 2014 in Curitiba, Brazil. (Photo by Jamie Squire/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Enner Valencia vélhetően nem sokáig lesz a mexikói Pachuca játékosa, az ecuadori válogatottban zsinórban rugdossa a gólokat. Honduras ellen is az ő duplájával nyert a csapat a világbajnokság E csoportjában, életben tartva a válogatott továbbjutási reményeit. 
Vágólapra másolva!

Foci-vb, E csoport, 2. forduló:
Honduras-Ecuador 1-2 (1-0) - élő közvetítés
Curitiba, Arena da Baixida, v: Benjamin Williams (ausztrál)
Honduras: Valladares - Beckeles, Bernardez, Figueroa, Izaguirre (J. Garcia, 46.) - Boniek Garcia (Chavez, 82.), Garrido (Martinez, 70.), Claros, Espinoza - Bengston, Costly
Ecuador: Dominguez - Paredes, Guagua, Erazo, Ayovi - A. Valencia, Minda (Gruezo, 83.), Noboa, J. Montero (Achilier, 93.) - E. Valencia, Caicedo (Mendez, 82.)
gól: Costly (31.), illetve E. Valencia (34. és 65.)
sárga lap: Bernardez (7.), Bengston (45.), Montero (80.), illetve A. Valencia (58.), E. Valencia (73.)

Érdekes összecsapásnak ígérkezett az E csoport péntek esti összecsapása, hiszen Ecuador szövetségi kapitánya, Reinaldo Rueda 2010-ben még Hondurast irányította a vébén, míg Honduras edzője, Luis Fernando Suárez 2006-ben Ecuadorral jutott be a legjobb 16 közé, ami az ország történetének legjobb vb-szereplését jelentette. A két válogatott tehát az átlagosnál sokkal jobban ismerte a másikat, a helyzetet ráadásul tovább élezte, hogy pont nélkül vágtak neki a meccsnek a csapatok.

A tét kimondottan jót tett a játéknak, mindkét csapat gólra törően, pörgősen futballozott. Sok volt ugyan a technikai hiba, a pontatlan átadás és a labdavesztés, de ez csak még fordulatosabbá tette a meccset. A csapatok gyorsan átjátszották a középpályát, felváltva alakultak ki helyzetek a kapuk előtt.

Mindkét csapat törekedett arra, hogy átlövéssel fejezze be a támadásokat Forrás: Origo

Összességében Ecuador kissé dominánsabb volt, mégsem nevezhető váratlan fordulatnak, hogy Honduras szerezte meg a vezetést. Az meg egyenesen menetrendszerű volt, hogy Enner Valencia egyenlített, a támadó zsinórban a hatodik válogatott meccsén szerzett gólt.

A második félidőre sem változott a játék képe, a védekezéssel nem igazán törődtek a csapatok, ellenben záporoztak az átlövések. Ecuador egy jogos büntetőt számon kérhet a játékvezetőn ebből az időszakból: Caicedo tört be a tizenhatoson belülre, a hátulról becsúszó Figueroa pedig egyértelműen buktatta, de a büntető elmaradt. Ismét büntetett viszont Valencia, aki néhány perccel később gyönyörű fejessel fordította meg a meccset.

Enner Valencia gólöröme Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Jamie Squire

A gólt követően Ecuador ráült az eredményre, visszaálltak a saját térfelükre és elsősorban a játék lassítására törekedtek, és ezzel a taktikával ki is bekkelték a meccset.

A csoport utolsó körében Ecuador Franciaországgal, Honduras Svájccal csap össze, matematikailag még mind a négy csapat továbbjuthat, a gyakorlatban a franciáknak és a svájciaknak van erre a legtöbb esélye.