Hollandia fél gőzzel is csoportelső

hollandia - chile, b-csoport, csoportdöntő, vb 2014, gól
Netherlands' forward Memphis Depay (L) celebrates scoring with his teammates during the Group B football match between Netherlands and Chile at the Corinthians Arena in Sao Paulo during the 2014 FIFA World Cup on June 23, 2014. AFP PHOTO / DAMIEN MEYER
Vágólapra másolva!
Chilének nyernie kellett volna a B csoport rangadóján, hogy elkerülje Brazíliát, ehhez képest a rozsdásan kezdő hollandok végül megérdemelten nyertek.
Vágólapra másolva!

Focivébé, B csoport, 3. forduló:
Hollandia-Chile 2-0(0-0)- élő közvetítés
Sao Paulo, Arena De Sao Paulo, 62 996 néző
v.: Bakary Gassama (gambiai)
Hollandia: Cillessen – De Vrij, Vlaar, Blind – Janmaat, Wijnaldum, N. de Jong, Kuyt (Kongolo, 89.) – Sneijder (Fer, 75.) – Lens (Memphis, 69.), Robben
Chile: Bravo – Silva (Valdivia, 70.), Medel, Jara – Isla, Díaz, Gutierrez (Beausejour, 46.), Mena – Aranguiz – Sánchez, Vargas (Pinilla, 80.)
gól: Fer (77.), Memphis (92.)
sárga lap: Blind (64.), illetve Silva (25.)

A B csoport két továbbjutójának már egy lépéssel előre kellett gondolkodnia az egymás elleni rangadón: a győztes jutalma az A csoportot várhatóan megnyerő Brazília elkerülése.

Chile ugyanakkor még soha nem nyert zsinórban három vébémeccset egy tornán belül, ráadásul mindössze kettőt nyert meg a legutóbbi 11, európai ellenféllel játszott vébémeccséből. A döntetlen Hollandiának kedvezett a jobb gólkülönbsége miatt.

Chile aktívabban kezdett, az első szűk tíz percben csak a helyszínen lévő kollégánk, Kakas Peti tudta, milyen színű mezben van a kapusa, mert a hollandok nem mentek át a félpályán. Kapura viszont a dél-amerikaiak sem voltak veszélyesek, így aztán a hollandok aligha bánták, hogy az első húsz percben csupán 27 százalékban birtokolták a labdát.

Csak a harc - további képekért kattintson a képre! Fotó: Mudra László - Origo

A lelkes dél-amerikaiak többször majdnem-helyzetbe kerültek, ám a hollandok pulzusánál csak a passzaik száma volt alacsonyabb: mikor Chile elérte a százat, az közönyös európaiak még csak 32-nél jártak. Hiába, ha jó az iksz is.

A félidő felénél Gutiérrez kapáslövése szállt nem sokkal fölé, majd Sneijder szabadrúgásánál kellett résen lennie Claudio Bravónak. A szünetig hasonló helyzetecskék adódtak, De Vrij a kapufa mellé csúsztatott, Sánchez gyanúsan eltűnt a 16-oson belül. Robben gyönyörű szólója még említést érdemelt, de gólt már nem.

Hollandia továbbra is úgy játszott, mintha tetemes előnyt őrizgetne egy BL-párharc visszavágóján, Chile pedig nem tudott mit kezdeni ezzel az óvatos játékkal. Sneijder például az első félidőben mindössze hatot passzolt, abból kettőt pontosan. Ennél azért jobb második félideje lett, de ezt inkább a chileiek visszaesésének köszönhette.

Mert az összkép nem lett szebb, a közönség kifütyülte a meccset. Sánchez próbálkozott, de egymaga fájóan kevésnek tűnt - ahogy Robben is a túloldalon, aki a második félidőben is bemutatta a maga szólóját.

A hajrára szórványos cserékkel készültek a felek, az egyikük szó szerint és képletesen is bejött: Fer beállt, és két perc után szép gólt fejelt a bal alsóba. A Norwich City légiósa a hetedik válogatottságán az első gólját szerezte, az első labdaérintéséből. Chile rákapcsolt a hajrában, de hiába, Hollandia ezen a délutánon fél gőzzel játszva is veszélyesebb helyzeteket teremtett, és még győznie is sikerült - ráadásul két góllal, mert Robben újabb szólója után olyan közel került az alapvonal, hogy kénytelen volt passzolni, az érkező Memphis pedig közelről nem hibázott.

Este az A csoportban Kamerun-Brazília, illetve Horvátország-Mexikó meccseket rendeznek, amiből várhatóan egy Chile-Brazília derbi kerekedik ki a nyolcaddöntőben.

Forrás: Origo