Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok-Portugália mérkőzés drámai fordulatokkal teli, mégis roppant kiegyenlített meccset hozott, a két csapat között alig volt különbség. Illetve egy játékelemben mégis, és ez azért is lényeges, mert a magukat már a legjobb 16 között érző amerikaiak pont emiatt nem ünnepelhettek a lefújás után. 
Vágólapra másolva!

Remek meccset játszottak a portugálok az amerikaiakkal, és ha drámaira sikerült is a vége, a döntetlen jogosságát mutatja nagyjából az összes játékelem. A mérkőzés bizonyos periódusaiban ugyan mindkettőnek sikerült ellenfele fölé kerekednie, de a mérkőzés képe tökéletesen kiegyenlített játékot mutat, és ezt támasztják alá a számok is.

A kapura lövésben mutatkozó portugál fölény csak az utolsó 15 percnek (a Dempsey gólja után hátralevő időnek) köszönhető, ekkor a portugálok minden mindegy alapon rohamoztak, de előtte ebben a mutatóban is csak minimális volt a különbség.

USA-Portugália, támadóstatisztikák Forrás: OptaSports

Portugália kettővel többször találta el a kaput (hattal több kísérletből), még így is gyengébb százalékkal céloztak, mint az amerikaiak, akik minden második kísérletükből eltalálták a kaput. Nincs nagy különbség ebben a mutatóban sem, a portugálok 44 százalékos teljesítmény is teljesen rendben van.

A labdabirtoklásban elhanyagolható a különbség (48-52), és a párharcokat is nagyjából ugyanolyan arányban nyerték meg (53-47), egyedül a levegőben voltak jobbak az amerikaiak. Az összes passzt tekintve szintén nincs nagy különbség (452-495), és a passzok pontossága is hasonló volt.

Egyetlen olyan játékelem van, amiben Portugália sokkal jobb volt, és ez nem csak a számok miatt fontos, hanem azért is, mert köze volt a 95. percben született egyenlítéshez is. Portugália 26 beadásának 30 százaléka volt sikeres, míg a sokkal kevesebbet próbálkozó amerikaiak egyetlen sikeres beadást sem tudtak a kapu elé ívelni. Jürgen Klinsmann csapatának különösen az utolsó portugál beadás fájhat nagyon.

USA-Portugália, passzstatisztikák Forrás: OptaSports

Ronaldón érződik ugyan, hogy nem egészséges, de a pontot érő labdájával sokat javított egyébként erős közepes teljesítményén. Az amerikaiak csatára, Clint Dempsey lényegesen jobban passzolt nála az ellenfél térfelén és összességében is, de Ronaldo harcosságát mutatja, hogy párharcai kétharmadát megnyerte, míg Dempsey majdnem ugyanennyit elveszített sajátjai közül.

Az amerikai cséká remekül játszott, de Ronaldo nem véletlenül a világ legjobbja: sérülten, fáradtan is döntő szerepe volt abban, hogy a portugálok még reménykedhetnek a továbbjutásban.

Dempsey-Ronaldo statisztikák Forrás: Origo