Mexikó tíz perc alatt lerendezte a horvátokat

Horvátország-Mexikó, vébé, foci-vb, 2014, Brazília
RECIFE, BRAZIL - JUNE 23: Rafael Marquez of Mexico (center) celebrates scoring his team's first goal during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group A match between Croatia and Mexico at Arena Pernambuco on June 23, 2014 in Recife, Brazil. (Photo by Robert Cianflone/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Mexikó egy órán át hagyta, hogy Horvátország támadjon, de amikor a döntetlennel kieső az európaiak már kénytelenek voltak kockázatot vállalni, 10 perc alatt három gólt szerezve eldöntöttek mindent. A közép-amerikaiaktól a csoportelsőség sem volt nagyon messze, végül második helyen jutottak tovább, és Hollandiával találkoznak a nyolcaddöntőben. 
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, A csoport, 3. forduló:
Horvátország - Mexikó 1-3
(0-0) - Élő közvetítés
Recife, Arena Pernambucano, 41 212 néző
v.: Irmatov (üzbég)
Horvátország: Pletikosa - Srna, Corluka, Lovren, Vrsaljko (Kovacic, 57.) - Rakitic, Pranjic (Jelavic, 74.) -Perisic, Modric, Olic (Rebic, 70.) - Mandzukic.
Mexikó: Ochoa - Aguilar, Rodriguez, Márquez, Moreno, Layun - Herrera, Vazquez, Guardado (Fabian, 84.) - G. Dos Santos (J. Hernandez, 62.) - Peralta (Pena, 79.).
gól: Perisic (87.), illetve Márquez (72.), Guardado (75.), J. Hernandez (82.)
sárga lap: Rakitic (9.), illetve Márquez (40.), Vazquez (66.)
piros lap: Rebic (89.)

Horvátország fütyült a lelátón fergeteges hangulatot teremtő mexikói szurkolókra, és azonnal magához ragadta a kezdeményezést a továbbjutásról döntő rangadón. A horvátok jól tartották meg a labdát a mexikói térfélen is, és bár nagy helyzetet nem tudtak kialakítani, egyértelműen uralták az első negyedórát. Mexikó kicsit meg is zavarodott, de amikor nagy nehezen eljutott ellenfele kapujáig, kis híján a vezetést is megszerezte.

A 17. percben Hector Herrera 23 méterről majdnem felborította a kaput, akkora felső lécet lőtt, az alibiből elvetődő Stipe Pletikosa óriási megkönnyebbülésére a két kapufa találkozásánál csattant a lövés. Néhány perccel később jött az első ziccer is, Oribe Peralta kapott remek labdát, de lövés közben elcsúszott. Bár egyik csapat sem találta el a kaput, nem lehetet panaszunk a meccs rajtjára, jó iramú, lüktető volt a játék.

Az év gólja lett volna. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/Javier Soriano

Horvátországnál volt többet a labda, hosszú passzokkal, sok szélváltással próbálták megbontani a mexikóiak ötvédős rendszerét, de nem nagyon jártak sikerrel. Mexikó tudatosan adta át a területet, de a horvátok fegyelmezetten visszazártak a labdavesztések után, ezért komoly veszélyt jelentő kontrákat nem tudtak vezetni a mexikóiak.

A remek iram megvolt, helyzetek helyett azonban csak tusakodást kaptunk. Néhány keményebb belépő után többször is összeakaszkodtak a játékosok, ahelyett, hogy az irányzékon állítottak volna, mert az utolsó öt percben három lövés is centikkel kerülte el a kaput. Az első félidő lement kaput találó lövés nélkül.

Nem sokat változott a játék a szünet után sem, a döntetlennel továbbjutó mexikóiak továbbra is a masszív védekezést tartották szem előtt, de így is csökkent a horvátok labdabirtoklási fölénye. Ennek az volt az oka, hogy feljavult a mexikóiak passzjátéka, de helyzeteket továbbra sem eredményezett, mert a horvátok jól védekeztek Peraltán és dos Santoson.

60 perc elteltével a horvátok kockáztattak, de csak a bírón múlt, hogy nem faragtak rá szinte azonnal. Egy jobb oldali beadás után úgy tűnt, Dario Srna kitolta a labda alól az emberét, de ez még semmi volt ahhoz képest, hogy a hosszún érkező Chicharito lövésébe két kézzel vetődött bele. Irmatov játékvezető mit sem törődött a felháborodottan reklamáló mexikóiakkal, és blazírt képpel szögletet ítélt.

A horvát csere nem jött be, szétesett a játékuk, mert nem tudták felvinni a labdákat, jó néhány százalékot esett a passzhatékonyságuk, pedig Kovacicot pont azért hozta be Nico Kovac, hogy a korábban hibádzó utolsó passzokat kiossza. Ehelyett Mexikó átvette a játék irányítását, és a 72. percben megszerezte a vezetést. Hector Herrera szöglete után a veterán Rafa Márquez a levegőben megverte Vedran Corlukát, okosan a földre fejelt labdáját nem védhette Pletikosa.

Két gólszerző (Marquez és Hernandez) ünnepel. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Robert Cianflone

Három perccel később már nem az volt a kérdés, továbbjut-e Mexikó, hanem felcsillant a remény a csoportelsőségre is. Egy szépen végigvitt kontra végén Peralta remekül centerezett, az érkező Andrés Guardado a léc alá vágta Mexikó második gólját. Az innentől biztos volt, hogy a horvátok nem fognak hármat rúgni, a továbbjutás a második góllal eldőlt, de a közép-amerikaiaknak még két gól kellett volna, hogy jobb gólkülönbséggel megelőzzék az ekkor már 3-1-re vezető Brazíliát.

Ebből egy gyorsan meg is lett: egy jobbról becsavart szögletet Márquez csúsztatott meg (a 36 éves középhátvédtől a gól-gólpassz kombó nem rossz egy továbbjutásról döntő rangadón), a megkövülten ácsorgó horvát védők mögül érkező Chicharito közelről befejelte Mexikó harmadik gólját.

Horvátország búcsúja felemásra sikeredett a hajrában, hiszen előbb csodaszép góllal szépített a 87. percben (Rakitic sarokkal lekészített labdájával Ivan Perisic tört be a 16-oson belülre, és a kapuba passzolt), de két perccel később a csereként beállt Ante Rebic tapló módon letalpalta a felszabadító mexikói védőt, amiért azonnal piros lapot kapott.

Ez csúnya volt. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Laurence Griffiths

Mexikó egy félidőn át csak védekezett, de amikor Horvátország kénytelen volt kockáztatni, azonnal lecsapott, és tíz perc alatt lerendezte a meccset, és a továbbjutás kérdését. A közép-amerikaiak második helyen jutottak tovább, Hollandiával találkoznak a nyolcaddöntőben, de csak gólkülönbséggel maradtak le a házigazda brazilok mögött, ráadásul a horvátok ellen egy egyértelmű büntetőt nem kaptak meg, Kamerunnak pedig három szabályos gólt kellett lőniük, mire egyet megadott a játékvezető.