Akinfejev ejtette ki az oroszokat

Algéria-Oroszország, foci-vb, vébé, Brazília 2014
Russia's forward Alexander Kokorin (C) scores his team's first goal past Algeria's goalkeeper Rais Mbohli (blue) during a Group H football match between Algeria and Russia at the Baixada Arena in Curitiba during the 2014 FIFA World Cup on June 26, 2014. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV
Vágólapra másolva!
Oroszországnak nem sikerült legyőznie Algériát, így megérdemelten esett ki a vébé csoportköre után. Algéria története során először jutott nyolcaddöntőbe, ahol Németországgal találkozik majd. Fabio Capello vérszegény együttese mellett Igor Akinfejevet átkozhatják a szurkolók: Dél-Korea ellen hatalmas potyagólt kapott, most pedig vastagon benne volt az algériai egyenlítésben.
Vágólapra másolva!

Focivébé, H csoport, 3. forduló:
Algéria-Oroszország 1-1 (0-1) - élő közvetítés
Curitiba, Arena da Baixada, 39 311 néző
v.: Cakir (török)
Algéria: M'Bohli - Mandi, Belkalem, Halliche, Meszbah - Medzsani, Bentaleb - Feguli, Brahimi (Jebda, 71.), Dzsabu (Gilasz, 77.) - Szlimani
Oroszország: Akinfejev - Kozlov, V. Berezuckij, Ignasevics, D. Kombarov - Glusakov - Szamedov, Satov (Dzagojev, 67.), Fajzulin, Kokorin - Kerzsakov (Kanunnyikov, 81.)
gól: Szlimani (60.), illetve Kokorin (6.)
sárga lap: Meszbah (39.), Gilasz (87.), ill. Kombarov (57.), Kozlov (59.)

Győznie kellett Fabio Capello oroszainak a továbbjutáshoz, ám abban bízhattak, hogy a saját kezükben van a sorsuk: valószínűtlen volt Dél-Korea fölényes győzelme Belgium felett. Ráadásul a belgákat pont eléggé motiválta a biztos csoportelsőség, amivel elkerülhették Németországot, egy Egyesült Államok elleni nyolcaddöntő kedvéért.

Algéria és Oroszország eddig csak egy 1964-es barátságos meccsen találkozott, akkor 2-2 lett a végeredmény.

Az oroszok capellósan visszafogottan kezdték a meccset, ám a hetedik percben egy csapásra megváltozott minden: Dimitrij Kombarov elviharzott a bal szélen, a tökéletes beadását tökéletes fejessel küldte a bal felsőbe Alekszander Kokorin.

Kokorin Satovval a nyakában. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Clive Rose

Algéria kicsit magasabb fokozatba kapcsolt, de az oroszok kontrái miatt sok, lappal fenyegető szabálytalanságot elkövetett a félpálya körül. Hiába nyomtak az afrikaiak, a közhelyes meddő mezőnyfölény remekül minősíti a törekvéseiket.

Fél óra után az is kiderült, hogy egy gól nem gól: Szlimani léc alá tartó fejesét bravúrral szedte ki Akinfejev. Később viszont az algériaiak elakadtak a védők túlerejében, sőt, még az oroszok kezdtek veszélyesebben focizni, Kerzsakov különösen elemében volt.

Közel egy óra játék után vált ismét igazán aktívabbá Algéria, a jobb szélen Feguli, a balon Dzsabu rohamozott, nem eredménytelenül: Akinfejev alászaladt egy szögletszerű szabadrúgásnak, Szlimani bólintott, 1-1.

Szlimani a 16 közé fejelte Algériát. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Julian Finney

M'Bohli sem remekelt a túloldali gólvonal előtt: egy átlövés jó tíz méterre kipattant róla, szerencséjére ő startolt leggyorsabban a labdára. Az oroszoknak immár gólt kellett lőniük a továbbjutáshoz, Algéria viszont nem akarta a véletlenre bízni a dolgot, azaz az utolsó fél órában mindkét fél támadott, amikor csak tudott.

Kerzsakov jobbról, laposan lőtt a hosszúra, M'Bohli résen volt. Feguli szintén távolról próbálkozott. A hajrában mentek előre az oroszok, de bármiféle átütőerő nélkül. Kozlov szöglet utáni fejesénél csillant fel a remény, de nyomban el is halt.

A hosszabbítás perceiben azon izgulhattunk, sikerül-e kiterelni a pályára nyomuló algériai kispadot. Sikerült, más már nem történt, Algéria nyolcaddöntős lett, ahol Németországgal találkozik majd júnuis 30-án. A csoportelső Belgium az Egyesült Államokkal meccselhet.

A meccs góljait itt nézheti meg.

Forrás: OptaSports