A félelmetes Chile lehet a brazilok rémálma

Sikorsky S-92 helikopter
Vágólapra másolva!
A brazilok egy helikopterrel próbálták ellesni a szombati nyolcaddöntős ellenfél, Chile taktikáját, mire ők azonnal abbahagyták az edzést. Ezért jóval később tudtunk csak találkozni például Alexis Sánchezzel, a Barcelona csatára azért az Origo kérdésére elmondta, hogy történelmet akarnak írni a vébén. Eddig Brazília volt Chile rémálma, de most a brazilok is félnek a mezőny egyik legszebb fociját játszó Chilétől.
Vágólapra másolva!

Brazil idő szerint a csütörtök délelőtti edzés után, 12.30-ra voltunk hivatalosak a chilei válogatott sajtótájékoztatójára. Fél kettőkor még ott tolongott a hatalmas melegben a rengeteg újságíró és a jó néhány chilei szurkoló a csapat főhadiszállása előtt. Már akkor is feltűnt, hogy egy helikopter többször is elhaladt fölöttünk, de nagy jelentőséget nem tulajdonítottunk neki.

Amikor elkezdődött volna a sajtótájékoztató, a chilei válogatott sajtófőnöke, Hector Olave elnézésünket kérte a késésért, és elmondta, hogy a helikopter miatt nem tudtunk időben kezdeni. A délelőtt edzés alatt ugyanis a közvetítési jogokat birtokló Globo brazil televíziós társaság helikoptere többször elhaladt az edzőközpont felett, a chilei szövetségi kapitány, Jorge Sampaoli pedig úgy döntött, hogy azonnal bevezényli csapatát az öltözőbe. Nem szerette volna, hogy a brazil válogatotthoz eljussanak a chileiek taktikai elemei két nappal a két csapat egymás elleni nyolcaddöntője előtt. A Globo később elnézést kért.

Rengetegen vártunk a chilei válogatott főhadiszállása előtt Forrás: Kakas Péter

Luiz Felipe Scolari, a brazilok szövetségi kapitánya még a vébé előtt, hat hónapja azt nyilatkozta, hogy akár a hollandokkal, akár a spanyolokkal szívesebben játszana a nyolcaddöntőben, és reméli, hogy Chile nem jut tovább a csoportból, mert a legveszélyesebb ellenfélnek tartja…

A késői sajtótájékoztatón végül a chilei együttes két klasszisa, Alexis Sánchez és Mauricio Isla jelent meg, ők válaszoltak a kérdéseinkre. „Megpróbáltuk lerúgni a helikoptert a labdákkal, de nem sikerült” – próbálta viccesre fogni a Juventus középpályása.

A chilei válogatott egy olyan csoportból jutott tovább, ahol a legutóbbi világbajnokság két döntőse szerepelt, most pedig megkapta a házigazda brazilokat, az Origo feltette a Barcelona támadójának azt a kérdést, hogy milyen hatással van rájuk az, hogy sorban kell játszaniuk a legnagyobb esélyesekkel.

Sánchez és Isla is elszánt Forrás: Kakas Péter

„Chile még soha nem vett részt egy vébén ilyen győzelmi akarással. Ugyanezzel a hozzáállással kell játszanunk Brazília ellen is, és akkor megverhetjük őket. Azért jöttünk ide, hogy történelmet írjunk, és ha olyan mentalitású játékosaid vannak, mint a mellettem ülő Isla, vagy épp Arturo Vidal vagy Gary Medel, akkor minden esélyed megvan a győzelemre” – mondta Sánchez, majd hozzátette, hogy ehhez hozzájárulnak majd a chilei szurkolók is, akik elképesztő hangulatot tudnak teremteni.

Erről meggyőződhettünk mi is, hiszen a sajtótájékoztatón előtt, az edzőközpontnál ugyanolyan átéléssel énekeltek a kameráink előtt, mintha a meccsen lennének (itt megnézheti), valamint a mérkőzések előtt is hátborzongató, ahogy acapella éneklik a himnuszt.

Isla arról beszélt, hogy a csoportban valóban nagyon attraktív játékot játszottak, a brazilok ellen is ugyanezt kell tenniük. Vagyis majdnem ugyanezt. „Megvertük a világbajnokot és a hollandok ellen is jól játszottunk, de ott elkövettünk néhány hibát, amit ők kegyetlenül megbüntettek. Brazília ellen nem szabad hibázni, mert ők is ugyanígy fognak büntetni."

A chilei himnusz a hollandok ellen:

A chilei válogatott háromszor jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba a világbajnokságok történetében, és minden alkalommal a braziloktól kapott ki, 1962-ben az elődöntőben, 1998-ban és 2010-ben pedig a legjobb 16 között. Arturo Vidal az AS spanyol lapnak azt nyilatkozta, hogy szeretnék megszakítani ezt a rossz sorozatot. „Brazília egy rémálom volt eddig Chile számára, de azóta minden megváltozott, egy új generáció nőtt fel, és szeretnénk, ha most mi lennénk Brazília rémálma.”

A legérdekesebbnek ígérkező nyolcaddöntőt magyar idő szerint szombaton 18 órakor rendezik a Belo Horizonte-i stadionban.