Fetrengésben már világbajnok Brazília

Neymar sérülés
Brazilian forward Neymar is treated for an injury during the London 2012 Olympic games warm up football match between Great Britain and Brazil at the Riverside stadium in Middlesbrough, north-east England on July 20, 2012. AFP PHOTO/ANDREW YATES
Vágólapra másolva!
Egy világbajnokságon, ahol Európa és Ázsia sehol nincs, Latin-Amerika viszont tarol, nem meglepő, hogy előtérbe kerül a színészkedés, a fetrengés és az időhúzás. A Wall Street Journal elemzéséből kiderül, kik sérültek meg a legtöbbször, kik lopták el a legtöbb időt a vébéből, és kik viselkednek a legsportszerűbben. 
Vágólapra másolva!

A legtöbb kritika azért éri az egyébként maradéktalan világbajnokságot, mert a játékosok rengeteget fetrengenek. Szinte minden meccsen előfordul, hogy percekig áll a játék, miközben egy játékos panírozza magát a pálya tetszőleges pontján, hogy aztán felpattanjon, és mintha mi sem történt volna, folytassa a meccset.

A Wall Street Journal elemzést készített a vébén tapasztalható fetrengésről, amiből kiderült, hogy az első 32 mérkőzésen összesen 302 játékos omlott a gyepre kínok között, amivel hozzávetőleg 132 percet vettek el a játékidőből. A lap hozzáteszi, hogy kilenc olyan sérülés történt, amikor a játékosok nem tudták folytatni a játékot, le kellett cserélni őket. Ezeket levonták a végeredményből, így kijött, hogy 293 hempergő játékos 118 percet és 21 másodpercet fetrengett el a világbajnokságból.

Uruguayi játékos a földön Forrás: AFP/Juan Barreto

A wsj.com arra a nem különösebben meglepő összefüggésre is rámutat, hogy a hátrányban levő csapatok játékosait ritkábban döntötte le a lábukról súlyos sérülés (40 baleset, 12,5 perc fetrengés), mint azokat, akiknek győzelemre állt a csapatuk: 103 sérülésükre bő négyszer annyi fekve töltött idő jutott.

A legtöbbször fetrengő csapat

Brazília 17 sérülést színlelő játékossal vezeti a hempergőlistát, ebből Neymar egymaga öt esetet magára vállalt, amik után mindegyik esetben 15 másodpercen belül újra talpra szökkent (ez itt egy korábbi, de megunhatatlan performansz). Chile csak eggyel van lemaradva, a harmadik helyen megosztozik Honduras, Nigéria és Mexikó.

A legtöbb időt fetrengéssel töltő csapat

Honduras 7 perc 40 másodpercet csórt el a világbajnokságon, ezzel ők a listavezetők ebben a kategóriában. A csoportjuk utolsó helyén végzett közép-amerikaiak ritkán álltak úgy a vébén, hogy érdemes legyen húzniuk az időt, de például a Franciaország elleni első félidőben (0-0-nál) 5 perc 10 másodpercet sikerült lecsípniük a játékidőből.

Neymar fekszik a legtöbbet Forrás: AFP/Andrew Yates

Akik nem lopják a napot

Bosznia-Hercegovina első vébéjén még nem tudja, mi a dörgés: két sérüléssel összesen 24 másodpercet töltöttek kínok között a gyepen. Ebben az időben nincs benne az, amikor a játékosok a kiesésüket jelentő játékvezetői ítélet miatt a fejüket fogva hevertek a pályán.

Legtöbb fetrengés egy meccsen

Az összesített listán is jól szereplő Chile korán vezetést szerzett Spanyolország ellen, az előnyét védő csapat a hátralevő 70 percre 11 darab súlyos sérülést osztott el, ami elég frusztráló lehet egy életéért küzdő világbajnoki címvédő számára.

Az összes statisztika itt megtalálható.