Belgium hajráját Ferguson is megirigyelné

Dél-Korea-Belgium, foci-vb, vébé, Brazília 2014
SAO PAULO, BRAZIL - JUNE 26: Jan Vertonghen of Belgium celebrates scoring his team's first goal during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group H match between South Korea and Belgium at Arena de Sao Paulo on June 26, 2014 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Belgium mindhárom csoportmeccsét egy góllal megnyerte, a H csoport 3. fordulójában emberhátrányban sikerült 1-0-ra nyernie az utolsó helyen végzett Korea ellen, így hibátlan teljesítménnyel jutott be a 16 közé a brazíliai labdarúgó-világbajnokságon. Marc Wilmots csapata a legutóbbi hat vb-gólját egyaránt az utolsó 20 percben szerezte, ezúttal Vertonghen a 78. percben volt eredményes. A belgák a negyeddöntőbe jutásért az Egyesült Államokkal játszanak jövő kedden este tízkor.
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, H csoport, 3. forduló:
Belgium - Koreai-Köztársaság 1-0 (0-0)- élő közvetítés
Sao Paulo, Arena de Sao Paulo, 61 397 néző
v.: Williams (ausztrál)
Belgium: Courtois - Vanden Borre, Van Buyten, Lombaerts, Vertonghen - Defour, Fellaini, Dembele - Mertens (Chadli, 60.), Januzaj (Origi, 60.) - Mirallas (Hazard, 88.).
Korea: Kim Szung Gju - Li Jong, Kim Jung Gvon, Hong Dzsong Ho, Jun Szuk Jung - Li Csung Jong, Han Kuk Jung (Li Kun Ho, 46.), Ki Szung Jung, Szon Hung Min (Dzsi Dong Von, 73.) - Ku Dzsa Csol, Kim Sin Vuk (Kim Bo Kjung, 66.).
gól: Vertonghen (78.)
sárga lap: Dembele (50.), illetve Hong Dzsong Ho (35.)
piros lap: Defour (45.)

Belgium Algériát és Oroszországot is legyőzte, így az utolsó forduló eredményétől függetlenül már továbbjutott a H csoportból. A két egygólos győzelem azonban felettébb nyögvenyelős volt, a vb titkos esélyesének tartott belgák legfeljebb közepes játékkal gyűjtötték össze a nyolcaddöntőt érő hat pontot. Marc Wilmots kapitány jórészt topcsapatokban edződő játékosait nem szédítette el a siker, ezt alátámasztják Eden Hazard önkritikus szavai. "Nem vagyok teljesen elégedett a formánkkal, tekintve a keretünk erősségét. Sokkal jobban tudunk ennél játszani" - mondta Eden Hazard, aki saját teljesítményét sem értékelte nagyra, szerinte a tízes skálán kettest érdemelne, leszámítva az oroszok elleni utolsó tíz percet, amelyre 10-ből 9-es osztályzatot adna magának.

A tét a továbbjutás ellenére sem volt kicsi, a csoportmásodik ugyanis a bivalyerős Németországgal meccselhet majd a nyolc közé jutásért, Egyesült Államok azért mindenképp kellemesebb ellenfél. Algériának pedig még megvolt az esélye arra, hogy megelőzze a belgákat, akiknek egy pont is elég volt a csoportelsőséghez.

A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/Odd Andersen

Koreának viszont nem sok esélye volt a második hely megszerzésére sem papíron, sem a valóságban, hiszen egy ponttal, mínusz kettes gólkülönbséggel az utolsó helyről várta a záró kört.

A két kapitány, Marc Wilmots és Hong Myung Bo játszott egymás ellen az 1998-as vébén, ahol 1-1-re végeztek egymással a csapatok. A másik vb-meccset 1990-ben játszotta a két ország, akkor 2-0-ra nyertek a belgák.

Wilmots kicsit megkeverte a kártyákat, a MU-támadó Januzaj bekerült a kezdőbe, Witsel, Lukaku és Hazard pedig csak csere volt. Az első 20 perc kifejezetten kiegyenlített volt, a koreaiak teljesen egyenrangú félként futballoztak, nagy helyzet azonban egyik oldalon sem akadt. A belgák a 24. percben vezetéshez juthattak volna, ám Mertens hat méterről óriási ziccert hibázott. Hat perccel később Courtois-nak kellett bravúrt bemutatnia Ki Szung Jung lövésénél, majd a másik oldalon Mertens veszélyeztetett szabadrúgásból, Kim Szung Gju kapus azonban a helyén volt.

A belgák szempontjából pocsék vége lett az első játékrésznek, belső középpályásuk, Steven Defour ugyanis megtaposta Kim Sin Vukot, amiért kiállították. Ez azt jelenti, hogy egy meccset biztosan ki kell hagynia a Porto légiósának, aki az egyik leghasznosabb belga volt az első félidő első 44 percében. Az ázsiaiak játékának az emberelőny ugyanúgy jót tett, mint Li Kun Ho beállása, utóbbi játékos rögtön egy jó cselsorozattal és egy fejessel vétette magát észre.

A belgákban továbbra is Martens tartotta a lelket, az 59. percben is volt egy jó lövése. A válasz sem késett, Szon Hung Min beadása/lövése a kapufán csattant. A cserékkel is felfrissített európaiak az emberhátrány ellenére szépen lassan átvették az irányítást, Fellaini és Origi fejelt, Vertonghen 28-ról is bátran lőtt, gól azonban nem született, mígnem eljött a 78. perc.

A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Clive Brunskill

Ekkor Origi lövése kipattant a kapusról, az érkező balhátvéd, Vertonghen pedig hat méterről a hálóba továbbított. A statisztikák alapján a belgák nagyon is szeretnek kivárásra játszani, a legutóbbi hat vb-góljukat egyaránt az utolsó 20 percben szerezték - ilyesféle hajrát a leggyakrabban az Alex Ferguson-féle Manchester Unitednél lehetett látni. Ezek után az amúgy nem túl acélos koreaiak beletörődtek a vereségbe és a kiesésbe, egyedül Li Kun Hóban maradt kraft, aki egy jobb oldali beadás után sarokkal rúgott majdnem álomgólt, Courtois jó reflexszel védett.

Nagy fegyvertény, hogy a belgák emberhátrányban is meccset tudtak nyerni, és százszázalékos teljesítménnyel jutottak tovább, ám úgy érezzük, az igazi ütőkártyáikat még nem játszották ki. Az Egyesült Államok elleni nyolcaddöntőnek esélyesként futnak neki, az igazi erőfelmérőre aztán a nyolc között kerülhet sor, amennyiben Argentína legyőzi Svájcot, és Hazardék farkasszemet néznek Messiékkel.

A meccs összefoglalóját itt nézheti meg.

Forrás: OptaSports