Az afrikaiakat csak a pénz érdekli

nigéria - argentína, f-csoport, foci vb 2014, gól, ahmed musa
PORTO ALEGRE, BRAZIL
2014. június 25., Ahmed Musa ünnepli második gólját az Argentína elleni csoportmeccsen
Vágólapra másolva!
Az afrikai csapatokat nem érdekli a dicsőség, csak az azért járó prémium: ezúttal Nigéria válogatottja jelezte, amíg nem kapják meg a nekik járó összeget, nem hajlandóak edzeni. Mindezt az után, hogy már a tavalyi Konföderációs kupára is késve érkeztek ugyanilyen okból. 
Vágólapra másolva!

A ghánaiak és a kameruniak után újabb afrikai csapat kezdett sztrájkba a prémiumok miatt. Ezúttal a nigériaiak nem voltak hajlandóak részt venni a pénteki edzésen, mert kevesellték a 15 ezer dollárt, amit a csoportkörből való továbbjutás után kaptak fejenként.

A játékosok úgy gondolták, 30,000 dollárt fognak kapni, hiszen a győzelemért járó 10 ezer és a döntetlenért kialkudott 5 ezer dollár fölött úgy gondolták, további 15 ezer jár nekik a csoportból való továbbjutásért. Ezzel szemben a nigériai szövetség álláspontja az, hogy a pontokért járó prémium fölött előre kialkudott, százalékosan növekvő összeget ad a játékosoknak a szereplésért.

A FIFA által a szövetségnek adott pénzt 30 százaléka jár a továbbjutásért, 40 a negyeddöntőért, 50 az elődöntőért, 60 a döntőért, és teljes összeg 70 százaléka a világbajnoki címért. A játékosok nem számolgattak, hanem közölték, amíg nem kapják meg a nekik járó pénzt, nem hajlandóak edzeni, és a pénteki edzés valóban elmaradt.

Virítsd a lóvét! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Paul Gilham

Stephen Keshi szövetségi kapitány mindenkit megnyugtatott, hogy a csapat elutazik Brazíliavárosba, és a programnak megfelelően edzeni fog. A kapitány hozzátette, a kellemetlen epizód nem befolyásolja csapata felkészülését.

Nigériának már volt hasonló ügye, 2013-ban késve érkezett meg a csapat a brazíliai Konföderációs kupára, mert a szövetség nem tudott megegyezni a játékosokkal a nekik járó prémiumról.