12 év után bukkantak a sísztár nyomára

Johann Mühlegg, síelés, Salt Lake City 2002, sífutás
UNITED STATES, SOLDIER HOLLOW : Johann Muehlegg of Spain celebrates winning the men's 30km cross-country skiing Olympic gold 09 February 2002 in Soldier Hollow, Utah. Muhlegg won with a time of 1:09:28.9. AFP PHOTO/DENIS CHARLET
Vágólapra másolva!
Egy svéd napilap a labdarúgó-világbajnokság egyik helyszínén, Natal városában rábukkant a nyilvánosság elől évek óta bujkáló egykori háromszoros olimpiai bajnok, ám doppingolás miatt aranyérmeitől megfosztott sífutóra, Johann Mühleggre.
Vágólapra másolva!

A 2002-es Salt Lake City-i téli olimpia egyik legnagyobb meglepetését Johann Mühlegg okozta. A németből spanyol állampolgárrá váló sífutó a 2001-es lahti északisí-világbajnokság egy-egy arany- és ezüstérme után a téli játékokon meglepetésre megnyerte a 10+10 km-es kombinációt, a 30 km-es tömegrajtos viadalt, és az 50 km-es klasszikus távot.

A doppingvizsgálat azonban pozitív eredményt hozott, túl magas hemoglobinszintet állapítottak meg nála és kiderült, Mühlegg darbopoteint használt. Először csak az 50 km-en szerzett aranyát vettél el tőle, majd a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) úgy döntött 2003 decemberében, hogy mindhárom elsőségétől megfosztja. Mühlegg addigra már visszavonult, és teljesen eltűnt a nyilvánosság elől.

Johann Mühlegg nem sokáig örülhetett az olimpiai aranyainak Forrás: AFP/Danis Charlet

A svéd Expressen újságírója, Ludvig Holmberg addig nyomozott, amíg rábukkant Mühlegg nyomára Natal városában. Ott, ahol igaz vb-láz van, és ahol négy napja még a világbajnokság egyik legnagyobb botrányának lehetett szemtanúja a világ, az Estadio das Dunas volt ugyanis a színhelye annak az Olaszország-Uruguay mérkőzésnek, ahol Luis Suárez beleharapott Giorgo Chiellini vállába.

A riport szerint a kinyomozott címen egy Gerson nevű szomszéd próbált segíteni, aki természetesen ismeri Mühlegget. "Nagyon vicces, Európából egészen idejött, hogy találkozzon vele? Nem is tudtam, ha tud síelni. Rendszerint sörözni szoktunk, nem is értem, hogyan tud annyit inni. De még mindig jó formában van."

Mühlegg azonban nem volt túl bőbeszédű. Állítólag egy házépítéssel és lakásértékesítéssel foglalkozó cég feje, megnősült, feleségével és négyéves kislányával él Natalban. És bár fogadta az újságírót, semmiről sem nyilatkozott. Se arról, hogyan él, se arról, mivel foglalkozik.

Az Expressen úgy tudja, amikor testvéréhez hazamegy Németországba, néha álnéven még elindul síversenyeken. "Nem vagyok jó állapotban" - hárította el ezt a kérdést is.

A lakása ötpercnyire van a helyi stadiontól. "Nincs már semmilyen kapcsolatom a sporttal, nem is tervezem, hogy edzősködöm. A focivébét persze nézem a tévében" - nyilatkozta. Hogy a spanyoloknak szurkolt-e vagy a németeknek szorít inkább, csak annyit felelt, több csapatnak.