Bevált a B terv, Van Gaal már a vb-aranyra gondol

Louis van Gaal, holland fociválogatott, foci, foci-vb
BRAZIL, Fortaleza : Netherlands Louis van Gaal (R) speaks to his players during a drinks break in a Round of 16 football match between Netherlands and Mexico at Castelao Stadium in Fortaleza during the 2014 FIFA World Cup on June 29, 2014. AFP PHOTO / JAVIER SORIANO
Vágólapra másolva!
Louis van Gaal szerint a jobb állóképesség döntött a holland labdarúgó-válogatott javára vasárnap a Mexikó elleni világbajnoki nyolcaddöntőben, amelyet a négy éve döntős európai csapat a hajrában fordítva nyert meg 2-1-re. A szakember szerint a hajrábeli ivószünet sokat segített, és mivel jó ágon van a csapat, most már a világbajnoki aranyéremre is van esély.
Vágólapra másolva!

A holland szövetségi kapitány dicsérte játékosait, akik a perzselően forró napsütésben az utolsó pillanatokig küzdöttek. "Az utolsó percig frissebbek és fittebbek voltunk, mint a mexikóiak" - mondta a szakember. "Óriási elismerés a játékosaimnak. Nemcsak végig hittek abban, hogy meg tudják fordítani a meccset, de volt erejük is mindezt végigcsinálni."

"Hihetetlen volt a feszültség. Korábban még soha nem éltem át ilyesmit" - árulta el Daley Blind, a hollandok védője. "Fel tudtunk állni a végén. Az első félidőben nem jöttek be a passzok, alig volt nálunk a labda, de a fordulás után már erősebbek voltunk."

Van Gaal zsenialitása döntött Forrás: AFP/Javier Soriano

A gól nélküli első játékrészt követően a mexikóiak a 48. percben szereztek vezetést Giovani Dos Santos távoli lövésével. A hollandok ezután nagyobb sebességre kapcsoltak, szinte végig egykapuztak, és a 88. percben Wesley Sneijder bombájával egyenlítettek, a 94. percben pedig a csereként gólpasszt jegyző Klaas-Jan Huntelaar büntetőjével megszerezték a győzelmet jelentő gólt is.

Van Gaal óriásit húzott azzal, hogy Robin van Persie helyére beküldte Huntelaart, aki végül nyerőnek bizonyult. Az egykori kiváló angolcsatár, Gary Lineker nem véletlenül lelkendezett Twitter-oldalán: "Van Gaal egy zseni. Lett volna bárki más a Földön, aki lecserélte volna Van Persie-t?"

Van Gaal ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, egy edző mindig nyerni akar. "Sokkal rosszabb lett volna, ha nem nyúlok bele a meccsbe és nem próbálok meg változtatni. Örülök, hogy sikerült."

A szakember elmondta, végig látta, hogy játékosai jobb állapotban vannak, mint a mexikóiak, de bevallotta, nagy szerencséjük volt az ivószünettel. "Akkor meg tudtuk beszélni a taktikát, a B tervet. Ez mentett meg bennünket, csakúgy, mint az észtek elleni idegenbeli vb-selejtezőn" - mondta Van Gaal célozva arra, hogy ezúttal Huntelaar becserélésével visszaálltak a 4-3-3-as rendszerre. Az észtek ellen hasonló volt a helyzet, akkor Van Persie a 94. percben szerezte a 2-2-es döntetlent jelentő egyenlítő gólt Tallinnban.

Hogy mi lesz a negyeddöntőben? "Egyelőre nem volt még lehetőségem az ellenfélre készülni, de segítőim már három meccsét is megnézték Costa Ricának. Jó ágon vagyunk, ezért arra is van esélyünk, hogy világbajnokok legyünk."