Belgium megizzadt a negyeddöntőért

focivébé, foci-vb, Belgium-Egyesült Államok, Belgium-USA
SALVADOR, BRAZIL - JULY 01: Marouane Fellaini of Belgium goes up for a header against Matt Besler (C) and Jermaine Jones of the United States during the 2014 FIFA World Cup Brazil Round of 16 match between Belgium and the United States at Arena Fonte Nova on July 1, 2014 in Salvador, Brazil. (Photo by Robert Cianflone/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Egy mérkőzésen egyetlen csapat sem próbálkozott annyi kapura lövéssel, mint Belgium labdarúgó-válogatottja az Egyesült Államok elleni nyolcaddöntőn, az európai együttes mégis csupán hosszabbításban tudta kicsikarni a győzelmet. A legjobb nyolc közé csak csoportgyőztesek jutottak.
Vágólapra másolva!

Eredmény, vb, nyolcaddöntő:
Belgium - Egyesült Államok 2-1 (0-0, 0-0, 2-0), hosszabbítás után - az élő közvetítés
Salvador, Arena Fonte Nova
v.: Djamel Haimoudi (algériai)
Belgium: Courtois - Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vertonghen - Witsel, Fellaini - Mertens (Mirallas, 60.), De Bruyne, Hazard (Chadli, 111.) - Origi (Lukaku, 94.)
USA: Howard - Johnson (Yedlin, 32.), Gonzalez, Besler, Beasley - Cameron - Zusi (Wondolowski, 72.), Jones, Bradley, Bedoya (Green, 106.) - Dempsey
gól: De Bruyne (95.), Lukaku (105.), illetve Green (107.)
sárga lap: Kompany (42.), illetve Cameron (17.)

A világbajnokságok történetében idén először fordult elő, hogy Belgium mindhárom csoportmeccsét megnyerte. Algéria és Oroszország legyőzése után Dél-Korea ellen az is belefért, hogy néhány kulcsember pihenjen, de az Egyesült Államok elleni nyolcaddöntőre Alderweireld, Kompany, Witsel, De Bruyne és Hazard is visszakerült a kezdőbe - Vanden Borre sérülés, Defour eltiltás miatt maradt ki -, míg csatárposzton Lukaku, valamint Mirallas ellenében Origi jutott lehetőséghez.

Fellaini nagyot küzdött Forrás: Europress/Getty Images/Robert Cianflone

Belgium nem szeretett volna lemaradni a csoportgyőztesek mögött, miután az addigi hét nyolcaddöntős párharcot az esélyesebb válogatott nyerte, Marc Wilmots együttesétől is elvárható volt a továbbjutás. Nem lebecsülve az amerikaiakat, a csoportkör statisztikája árulkodó volt, az Egyesült Államok ugyanis az egyik legkevesebb kapura lövéssel rendelkezett az első három mérkőzés után.

A taktikai felállás azt mutatta, hogy Jürgen Klinsmann kapitány nem is akar ész nélkül támadni, és megfelel számára a 4-5-1-es rendszer, ennek csúcsán Dempsey maradt az egyetlen csatár, a sérüléséből felépült Altidore csak kispados lett. Klinsmann annyit finomított az eddigiekhez képest, hogy az öt középpályás közül a Beckerman helyére csatasorba állított Cameront szűrő feladattal bízta meg, elsősorban azért, hogy felügyelje Fellainit.

A Stoke City játékosát egyébként is univerzálisnak tartotta az amerikai sajtó, olyannak, aki képes a középső védőn át a támadó középpályásig megfelelő szinten teljesíteni. Viszont ha a négy védő előtt szűrőként szerepel, akkor Jones és Bradley esetleg felléphet a támadásokhoz.

Tim Howard fantasztikusan védett Forrás: Europress/Getty Images/Kevin C. Cox

Az első 45 perc Klinsmannt igazolta, a kilenc belga próbálkozás mellett csupán három amerikai lövést (és 28 felszabadítást) jegyeztek a statisztikák, de az a három próbálkozás legalább reményt adott arra, hogy a kontrajátékra építő amerikaiakban is benne van a gól.

A szünet után folytatódott az elképesztő belga fölény, amit egyedül a labdabirtoklás nem támasztott alá: 60 perc után az 51:49 százalékos adat szemben a 4:20-as kapura lövései aránnyal érthetetlennek tűnt.

Ki sem jött térfeléről a tengerentúli csapat, dehogy akart Jones vagy Bradley támadni, inkább rendszerint a nyolc-kilenc védő között próbált bekkelni. A belgáknál jött Mertens helyére Mirallas, de ez sem hozott változást, Origi, Mirallas és Hazard újabb ziccert hibázott, de igazságosabb lenne azt írni, hogy Howard kapus mindent fogott.

Klinsmann csapata minden dicséretet megérdemel Forrás: Europress/FIFA via Getty Images/Alex Livesey

A játék képe ellenére az amerikaiakat csak a dicséret illethette. A szakvezetés tökéletes taktikát talált ki egy olyan csapatnak, amelyet nem a legügyesebb játékosok alkottak (kockáztassuk meg, az USA a nyolcaddöntő egyik legszerényebb képességű együttese), de a küzdeni tudása felülmúlhatatlan volt. És ha Wondolowski kicsit nyugodtabb, a rendes játékidő ráadásában akár a győzelmet is megszerezhette volna - Klinsmann kapitány nem hitt a szemének, hogy mi maradt ki a belga kapunál.

A rendes játékidő leteltével Wilmots cserélt, beküldte Origi helyett Lukakut, aki a 93. percben testi erejét kihasználva meglógott védőjétől, passzára De Bruyne ugyan kicsit rácsavarodott, de végül 6 méterről kilőtte a hosszú jobb alsót (1-0). Eddig bírták az amerikaiak, Howard még bemutatott pár bravúrt, de a hosszabbítás első félidejének végén Lukaku növelte az előnyt (2-0).

Lukaku szerezte a belgák második gólját Forrás: FIFA via Getty Images/2014 FIFA/Alex Livesey - Fifa

Az utolsó 15 percnek úgy futott neki az Egyesült Államok, ahogy ilyen helyzetben kell, Green révén a 107. percben sikerült szépíteni (2-1). De hiába hajtotta meg a végét, egyenlíteni már nem sikerült.

Belgium a világbajnokság egyik legjobb mérkőzésén teljesen megérdemelten nyert, ráadásul abszolút igazolta, miért tartják titkos favoritnak, sikerével pedig a világbajnokság negyeddöntőjébe csak a csoportgyőztes válogatottak jutottak be.