Vágólapra másolva!
Lehet egy 0-0 olyan is, mint az Argentina-Svájc, és olyan is, mint a Belgium-Egyesült Államok futballfieszta, ami a számok alapján is a világbajnokság egyik legjobb mérkőzése volt. Mindkét csapat remekül csinálta, amit eltervezett a mérkőzésre, mindkettőben voltak olyan játékosok, akik az élre állva mutatták az utat a társaiknak, és ha gólt nem is láttunk a rendes játékidőben, már az első 90 perc is maradéktalan élmény volt.
Vágólapra másolva!

A mérkőzés izgalmait tökéletesen visszaadják a számok is: összesen 56 kapura lövés volt a meccsen, ezekből 22-nél védenie kellett a kapusoknak, ami már eleve brutális szám. Ha hozzávesszük, hogy ezek jelentős részét Belgium követte el, láthatjuk, hogy Marc Wilmots csapatának továbbjutása tökéletesen megérdemelt.

A statisztikák alapján ez a mérkőzés tükörsima volt, a támadások és a gólszerzési lehetőségek aránya mind azt mutatja, hogy Belgium döntő fölényben játszott, de nem vehetjük el az Egyesült Államoktól, hogy az ő remek teljesítményük is kellett ahhoz, hogy ilyen jó meccs legyen az utolsó nyolcaddöntőből.

Bármelyik másik párharcban taroltak volna 17 lövésükkel, érett passzjátékukkal (84 százalék) és hatékony támadójátékukkal. Furcsa, de tény, hogy többet passzoltak Belgiumnál (570-468), és pontosabbak is voltak, bár ebben alig érzékelhető volt a különbség a két csapat között.

Belgium-Egyesült Államok statisztikák Forrás: Origo

Belgium 39 lövése rekord a világbajnokságon, ahogy a kaput eltaláló 14-nél sem tudott senki jobbat felmutatni eddig. Valószínűleg az is rekord, hogy 25 lövést küldtek az amerikaiak kapujára a 16-oson belülről, de az egészen biztos, hogy az amerikaiak nagyon sokat köszönhetnek Tim Howardnak, aki ihletett formában védte végig az egész mérkőzést.

Az amerikai kapus nélkül valószínűleg jóval korábban eldőlt volna a mérkőzés (mi pedig szegényebbek lettünk volna egy közel tökéletes hosszabbítással), Howard 15 védést mutatott be, jól indult ki a beadásokra, és több kulcsvédése is volt. 1966 óta – mióta az OPTA statisztikákat készít futballmérkőzésekről – nem volt olyan, hogy egy kapus ilyen sok védést mutasson be egy vébémeccsen.

Courtois - Howard összehasonlítás Forrás: Origo

Thibaut Courtois szintén remek kapus, voltak fontos védései, és még lesznek is a negyeddöntőben, de a magyar származású Howard most ellopta előle a show-t.