Könnyű egy modernkori Jézussal

focivébé, foci-vb, Belgium-Egyesült Államok, Belgium-USA
SALVADOR, BRAZIL - JULY 01: Goalkeeper Tim Howard of the United States controls the ball during the 2014 FIFA World Cup Brazil Round of 16 match between Belgium and the United States at Arena Fonte Nova on July 1, 2014 in Salvador, Brazil. (Photo by Michael Steele/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Már rég nem a Pelé- és a Beckenbauer-féle Cosmos, vagy a Beckham-féle Galaxy, esetleg az amerikaifutball jut az emberek eszébe az amerikai futball kapcsán. Idén végképp betört a piacra az új termék: az amerikai labdarúgás.
Vágólapra másolva!

Innen szép nyerni! Az NFL, az NBA vagy az NHL mögött jön a sorban az MLS, azaz a hagyományos, európai értelemben vett futball. És ne legyenek illúziók, ez így is marad a világbajnokság után, a futball-vb egy hónapjára a surranó pályáról tört előre a foci az Egyesült Államokban. A szurkolói hangulat már-már az európait idézi Amerikában. Az olasz, mexikói, spanyol, francia bevándorlók saját csapatuknak szurkolnak, aztán rendszerint átpártolnak az amerikaiakhoz. Az óriásstadionokba telepített kivetítők elé csak úgy hömpölyög a tömeg. És ez így ment egészen a Belgium elleni nyolcaddöntőig, a drámai kiesésig.

Hihetetlen, de igaz: az Egyesült Államokból érkező szurkolók vásároltak legtöbben jegyet a vébé mérkőzéseire. Az adat még akkor is sokkoló, ha az országban élő európaiakat is tartalmazza a statisztika. A New York Times nézettségi adatokra támaszkodva jelenti ki: a futball vb amerikai érdekeltségű mérkőzéseit többen látták, mint az NBA nagydöntőit.

A sportág társadalmi térhódításra jellemző, hogy - egy friss sportkutatás szerint - a 12 és 24 év közötti amerikai férfiak 14 százalékánál a foci a legfontosabb sportág az NFL mögött. Jeff L’ Hote futballtanácsadó szerint a vébé arra is kiváló alkalom, hogy folyamatosan új információt csepegtessen a kezdő szurkolóknak. „Már nem csak azt tudják, hogy Messi az argentinoknál játszik, ma már az is nyilvánvaló, hogy a Barcelona játékosa.” – írja a New York Times.

Tim Howard, kalandozó ősünk Forrás: Europress/Getty Images/Michael Steele

A népszerűsítési hullám kulcsfigurája lehet a magyar származású Tim Howard. A magyar rokonságára büszke New Jersey-i kapust Barack Obama elnök hívta telefonon. A szurkolók petíciót indítottak azért, hogy a washingtoni Ronald Reagan repülőteret Tim Howardra változtassák. A CNN szerint ő a modernkori Jézus, az amerikaiak megváltója. Ha ez valóban így van, akkor Howard végképp leültetheti az embereket a tévé elé a focimeccsek idején.