Egy kis brazil foci is elég volt az elődöntőhöz

brazília - kolumbia foci-vb 2014, brazil
Colombia's goalkeeper David Ospina concedes a second goal during the quarter-final football match between Brazil and Colombia at the Castelao Stadium in Fortaleza during the 2014 FIFA World Cup on July 4, 2014. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
Vágólapra másolva!
A brazil válogatott az első félidőben tetszetős focival hamar vezetést szerzett, majd érthetetlen módon visszaállt, magára húzva Kolumbiát, aztán mégis növelte az előnyét. A kaput a legritkább esetben eltaláló Kolumbia kiesett, egy büntetőből tudott szépíteni, a vége 2-1 lett a házigazda javára. A döntőbe jutásért a németekkel meccselnek Neymarék.
Vágólapra másolva!

Lesz esélye Kolumbiának a vb-n? Radamel Falcao nélkül maximum a csoportkörből juthat tovább - gondolták a szurkolók, latolgattak a szakértők, és valóban, aki a braziloknak Neymar, az argentinoknak Messi, az a kolumbiaiaknak Falcao. Az értéke 60 millió euró, 25 millióval több, mint a vb felfedezettjének, James Rodrígueznek.

Negyeddöntő:
Brazília - Kolumbia 2-1 (1-0) - élő közvetítés
Fortaleza, v.: Carlos Velasco Carballo
Brazília: Julio Cesar - Maicon, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo - Fernandinho, Paulinho (Hernanes, 86.) - Hulk (Ramires, 82.), Neymar (Henrique, 88.), Oscar - Fred
Kolumbia: Ospina - Zuniga, Zapata, Yepes, Armero - Cuadrado (Quintero, 80.), Guarin, Sanchez, Rodriguez - Gutierrez (Bacca, 70.), Ibarbo (Ramos, 46.)
gól: Thiago Silva (7.), David Luiz (69.), illetve J. Rodriguez 11-esből (79.)
sárga lap: Thiago Silva (64.), Julio César (78.), illetve J. Rodriguez (68.), Yepes (72.)

Fernandinho csatája Guarínnal (kattintson a képgalériáért!) Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Arra is volt már példa, hogy egy-egy válogatott épp a legnagyobb sztárja nélkül ér eljen nagy sikert, változnak az elvárások, a háttéremberek előbbre húzódhatnak, és az összeszokottságnak is jót tehet a sztár nélküliség. 1962-ben Pelé csak két meccsen játszott az elején, Brazília mégis világbajnok lett, vagy 1992-ben Dánia Michael Laudrup nélkül lett Eb-aranyérmes, most pedig Falcao nélkül jutottak el hibátlanul a nyolc közé a kolumbiaiaik.

Csak négy brazil volt jó eddig

Ezzel szemben a braziloktól hiába vártak jó játékot a szurkolók, Neymaron, Thiago Silván vagy talán még Julio Césaron és Luiz Gustavón kívül nem játszottak jól a csapattagok. A Chile elleni nyolcaddöntőben kifejezetten impotens focit mutattak Luis Felipe Scolari tanítványai, nem sok kellett, hogy 11-esekkel búcsút intsenek a tornának.

A negyeddöntő előtt pedig már többen is azt mondták, hogy kész, vége, Brazília most már tényleg ki fog esni. Ezt mondta például Egervári Sándor volt magyar kapitány is, aki kolumbiai továbbjutásra tippelt, de nem volt elájulva az övéi játékától a volt legenda, a brazil Ronaldo sem. "Egészséges önbizalommal várom a mérkőzést, ugyanakkor mégsem vagyok biztos benne, hogy mi jutunk tovább az elődöntőbe" - mondta a vb-ken 15 gólig jutott egykori csatárkiválóság.

Közben Neymar sérülése miatt is aggódniuk kellett a braziloknak, de a hazai gólkirályjelölt egy nappal a meccs előtt már fájdalmat sem érzett, sőt jó erőben érezte magát.

Brazilosan focizó brazilok

A múlt viszont brazil sikert sejtetett, Kolumbia legutóbb 1991-ben tudott nyerni az aranysárga-mezesek ellen. Az eddigi 25 meccsükből 15-ször a brazilok nyertek, a kolumbiaiaknak 8-szor sikerült győzniük. Ami még érdekes, hogy Kolumbia még sohasem volt negyeddöntős, a brazilok a legutóbbi hat vb-n mindig, de 2002 óta ez rendre a végállomást jelentette - akkor viszont vb-aranyat ért.

A 4-2-3-1-es felállást alkalmazó csapatok meccsén rögtön a braziloké lett az irányítás, sőt a hetedik percen Thiago Silva meg is szerezte a vezetést a házigazdának. Egy bal oldali szöglet után Silva közelről, bal térddel juttatta a hálóba a labdát (1-0).

A két sztár, James és Neymar Forrás: AFP/Fabrizio Bensch

Aztán Cuadradónak volt egy nagy helyzete, amikor a lövése Silván irányt változtatott, és majdnem beakadt, de ezt leszámítva abszolút a brazilok irányították a játékot. Hulk például a 20., majd a 28. percben is nagy helyzetet puskázott el, ebből mondjuk a brazil Ronaldo az egyiket biztosan bevágta volna.

Ez volt az első olyan 45 perc a vb-n, amikor a brazilok nyílt sisakkal, látványosan futballoztak, ahogyan Gary Lineker fogalmazott: most játszottak a brazilok először úgy, mint a brazilok.

Luiz varázsgólt szerzett

A második félidőben a brazilok visszahúzódtak és inkább kontrákkal próbálkoztak, ami nagyon nem tett jót a meccsnek. Kevés volt a helyzet, sok viszont a szabálytalanság.

Főleg Thiago Silvának kellett volna finoman bekkelnie, de a PSG védője rávetődött Ospina kapusra, aki így nem tudta elvégezni a kirúgást, villant is a sárga. Ezzel két sárga miatt Silvának ki kell hagyni a következő meccset.

Nem akármilyen gól volt Luizé Forrás: AFP/Odd Andersen

A kolumbiai drukkerek ereiben megállt a vér a 66. percben, amikor Yepes gólt lőtt - mint kiderült, les miatt érvénytelen a találat.

Nem így David Luizé, a Chelsea védője a 69., percnben, 25 méterről, belsővel úgy rúgta meg a labdát, hogy az hullófalevél-szerűen vágódott a kapu bal felső sarkába (2-0).

Kolumbia nem pörgött fel

Kolumbia még ezek után sem pörgött fel, nagyon sokáig nem volt kapura tartó lövése. A bíró úgy osztogatta a kártyákat, mintha azon múlna a fizetése, emiatt kesereghettek is a 78. percen a brazilok, Kolumbia ugyanis büntetőhöz jutott. James Rodríguez be is lőtte a hatodik vb-gólját.

Jött a cserecunami, Neymarnak is le kellett jönnie, miután gerincen rúgták. A végén volt még egy kis kolumbiai fölény pár helyzetecskével, a brazilokat azonban ma nem lehetett megverni. Az első félidőben mutatott játékukkal a braziloknak jó esélyük lehet a németek elleni az elődöntőben, a másodikban nyújtott focival viszont annál kevesebb.