Illegális jegyeladás miatt őrizetben egy FIFA-közeli vezető

focivébé, foci-vb, kolumbia-uruguay
RIO DE JANEIRO, BRAZIL - JUNE 28: FIFA President Joseph S. Blatter looks on priot to the 2014 FIFA World Cup Brazil round of 16 match between Colombia and Uruguay at Maracana on June 28, 2014 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Alexander Hassenstein - FIFA/FIFA via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették hétfőn Rio de Janeiróban a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség egyik alvállalkozó cégcsoportjának igazgatóját egy illegális jegyértékesítési ügyben indított nyomozás keretében.
Vágólapra másolva!

Ray Whelant, a Match Hospitality igazgatóját a Copacabana Palace Hotelben fogták el, amelyben a FIFA vezetői - köztük Sepp Blatter elnök - laknak a vb idején. Whelan egy rendőrkapitányságon tölti az éjszakát - közölte hétfő este a rendőrség, de egyelőre nem ismertették a gyanút, amely alapján őrizetbe vették. A Match Hospitality szóvivője nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben.

A rendőrség az illegális jegyeladás ügyében való nyomozás során eddig 11 embert vett őrizetbe, és 131 jegyet foglalt le, köztük 70 olyat, amelyet a vb-vendégek szórakoztatásáról gondoskodó Match Hospitality-n (MH) keresztül értékesítettek. Az MH a FIFA fő alvállalkozója ezen a szolgáltatási területen, 240 millió dollárt fizetett a szövetségnek azért, hogy kizárólagos joga legyen a 2010-es és a 2014-es vb-n ilyen szolgáltatást nyújtani.

Blattert is kellemetlen helyzetbe hozhatja az illegális jegyeladás Forrás: Europress/FIFA via Getty Images/Alexander Hassenstein

Blatter unokaöccse, Philippe Blatter elnöke egy olyan cégnek, amely részvényese az MH-nak. A vb jegyeinek továbbértékesítése haszon ellenében illegális Brazíliában, de a FIFA szabályait is sérti. A brazíliai vb-re kiadott hárommillió jegyből a Match Hospitality 445 ezer értékesítésének a jogát kapta meg a FIFA közlése szerint. Azokat a jegyeket, amelyeket az MH nem értékesít, vissza kell adnia, hogy nyilvánosan eladhassák.