Társoldalunk:

Silva kifecsegte, amit sejteni lehetett a brazilokról

2014.07.08. 00:56

Itt az ideje, hogy most a többi játékos adjon vissza valamit Neymarnak azért, amit ő tett eddig a brazil fociválogatottért - véli Luiz Felipe Scolari és Thiago Silva, akik a németek elleni vb-elődöntő előtti nap Belo Horizontéban tartottak sajtótájékoztatót. A szövetségi kapitány nem akarta elárulni a kezdőt, az eltiltott csapatkapitány azonban kifecsegett valamit. Ott voltunk mi is.

Természetesen minden második kérdés arra irányult a brazil válogatott sajtótájékoztatóján, hogy Neymar nélkül mire lehet képes a csapat, hiszen a brazil válogatott legutóbbi 27 mérkőzésén mindig számíthatott Luiz Felipe Scolari a legnagyobb sztárjára, most azonban csigolyatörése miatt nem játszhat.

„Neymar itthagyott bennünket, de nagyon sokat itthagyott magából, és mi sokat viszünk belőle tovább. Nyilván hiányozni fog az, ahogy játszik, az a boldogság, amit mindig közénk repít a személyiségével, de van másik 22 játékosom, akik nagyszerű csapatot alkotnak. Azért vannak beválogatva ők is, mert mind valami olyat tudnak, amit mások nem. Ugyanezt kérdeztem tőlük is ma, hogy azért vannak szerintük a válogatottban, hogy a padon üljenek, vagy azért, hogy valami különlegeset tegyenek? Most itt a lehetőség rá, és Neymarért is kell harcolnunk!”

Silva elmondta, amit úgyis tudtunkFotó: Mudra László - Origo

A csapatkapitány, a mérkőzést eltiltás miatt kihagyó Thiago Silva is hasonló véleményen volt, és beszélt arról is, ahogy Zuniga eltörte Neymar csigolyáját. „Nem egy normális belépő volt. Védő vagyok, tudom, hogyan kell embert fogni, és nem úgy kell, hogy a térdedet a hátába állítod. Persze mindennapos téma a válogatottnál Neymar, de ő annyit tett már a csapatért ezen a vébén is, hogy ideje valamit visszaadnunk neki, most mi következünk.”

Thiago Silva a Kolumbia ellen összeszedett sárga lapjáról elmondta, hogy nem érezte jogosnak, mert csupán egyetlen szabálytalanságot követett el a találkozón. „Ezért is vagyok nagyon szomorú, hogy nem lehetek ott. Ugyanakkor Luiz Gustavónak mondtam a Kolumbia elleni nyolcaddöntő előtt, hogy ne búsuljon az eltiltása miatt, mert nem ért még véget a vébéje, és így is lett. Ugyanezt gondolom most az én küldetésemről is, az sem ért még véget.”

A kezdőcsapatot Scolari nem volt hajlandó elárulni, de azt elmondta, hogy már összeállt a fejében, és nyugodtan fog tudni aludni a mérkőzés előtti éjszaka. Thiago Silva azért egy kérdésnél annyit kifecsegett, hogy szerinte Dante készen áll az ő helyettesítésére, hiszen minden edzésre elsőként érkezik és utolsóként távozik. Scolari ezen nagyot nevetett, és megveregette a csapatkapitány vállát, akinek ekkor esett le, hogy valószínűleg valamit kifecsegett.

Scolari szerint különleges focistái vannakFotó: Mudra László - Origo

Nem mintha nagy meglepetés lenne, ha Dante kezdene, mivel a Bayern München védőjeként tökéletesen ismerheti a német válogatottat, az ezt firtató kérdésre Scolari is elismerően bólogatott. „Persze sokat tud nekünk segíteni, elmondta, hogy a meccseken hogyan viselkednek bizonyos játékosok, merre cseleznek, mik az erősségeik és mik a gyengéik. Ez a német válogatott hat éve együtt játszik, tiszteljük őket, de annyira nem, hogy ne a saját játékunkat játsszuk. Biztos vagyok benne, hogy tudunk nehéz perceket okozni a németeknek, és azon leszünk, hogy ők is tiszteljenek bennünket” – mondta Scolari, aki eddig szövetségi kapitányként háromszor találkozott a németekkel, a brazil válogatott élén győzött 2002-ben, a portugálokkal azonban kétszer is kikapott.

Arra a kérdésre, hogy Németországban sokan nem tartják alkalmasnak Joachim Löw szövetségi kapitányt arra, hogy világbajnokságot nyerjen, így válaszolt: „Brazíliában sokan engem sem tartanak annak. Ilyen a mi életünk.”

Az elődöntőt az a Marco Rodriguez fogja vezetni, aki az Uruguay-Olaszország meccsen nem vette észre, hogy Luis Suárez megharapta az ellenfél védőjét, Giorgio Chiellinit. Scolari nem tartja rossz választásnak a mexikói bírót. „Rengeteg minden történik a meccsen, és ha azt mondta, hogy nem látta az esetet, akkor az biztos így is van. Nem szabad ez alapján megítélni egy játékvezetőt. Ha jól tudom, ez a harmadik világbajnoksága, rengeteg tapasztalata van, jól döntött a FIFA, amikor neki adta a meccsünket.”

A Brazília-Németország elődöntő magyar idő szerint kedden 22 órakor kezdődik Belo Horizontéban.