Társoldalunk:

Belo Horizonte lett a brazilok Irapuatója

2014.07.09. 00:43

Németország 7-1-re lesöpörte a pályáról a Neymar és Thiago Silva nélkül sokkos állapotban szédelgő brazilokat a világbajnokság első elődöntőjében. Miroslav Klose elvette Ronaldo gólrekordját is, és kedd estétől csapatszinten is a német válogatott a vb-k történetének leggólerősebb csapata.

Estadio Mineirao, Belo Horizonte, vb-elődöntő
Brazília-Németország 1-7 (0-5)
Gól: Oscar (90.), illetve Müller (11.), Klose (23.), Kroos (24., 26.), Khedira (29.), Schürrle (69., 79.)
BrazíliaJúlio César – Maicon, David Luiz, Dante, Marcelo – Fernandinho (Paulinho, 46.), Luiz Gustavo – Bernard, Oscar, Hulk (Ramires, 46.) – Fred (Willian, 70.)
Németország: Neuer – Lahm, Boateng, Hummels (Mertesacker, 46.), Höwedes – Khedira (Draxler, 76.), Schweinsteiger – Özil, Kroos, Müller – Klose (Schürrle, 58.)
Sárga lap: Dante (68.)
v: Marco Rodríguez (mexikói)

Az idők során gyakorlatilag minden futballnagyhatalom beleszaladt egy-egy iszonyatos vereségbe, még fontos tétmeccsen is. A brazilok ebből a szempontból is kivételesek voltak. A modern futballban a nagy veréshez 1998-ban álltak a legközelebb, amikor Ronaldo epilepsziás rohama miatt egy teljesen szétesett brazil válogatott állt ki a házigazda franciák elleni vb-döntőre, de akkor 3-0-lal megúszták. 

Ennél is fájdalmasabb volt, mikor szintén hazai pályán, minden előzetes várakozás ellenére kikaptak Uruguaytól 2-1-re az 1950-es vb-döntőben.

"A Maracana történelmében csak három ember tudta egyetlen mozdulattal elhallgattatni a tömeget: a pápa, Frank Sinatra és én" – mesélte később Alcides Ghiggia, a győztes uruguayi gól szerzője.

Két szurkoló már a helyszínen öngyilkosságot követett el, leugrottak a lelátóról, de az öngyilkossági hullám az egész országra kiterjedt. A vereséget szenvedő válogatottat szinte teljesen felszámolták, még a meccset közvetítő rádiós kommentátor is visszavonult, és a válogatott ekkor játszott utoljára fehér mezben, azt a szerelést örökre elfelejtette a csapat, és az 1954-es vb-n már a ma megszokott sárga-kék összeállításban játszottak. A csapat kapusának, Barbosának sosem bocsátottak meg, Dida megjelenéséig afrikai származású kapus 2006-ig nem is kapott lehetőséget vb-meccsen.

Bár az nyilvánvaló volt, hogy a jelenlegi brazil válogatott minden szempontból elmarad az elődeitől, 7-1-es vereségre élő ember nem számított. A németek egyetlen meccs alatt mindent elvettek a braziloktól: a hazai vb-döntő lehetőségét, Ronaldo vb-gólrekordját – 16 góllal már Miroslav Klose a tornák történetének legeredményesebb góllövője – és a hét szerzett góllal már Németország a világbajnokságok leggólerősebb csapata 223 góllal, Brazília 221-nél jár.

Miroslav Klose 16. vb-gólját ünnepli. A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Robert Cianflone


Az összeomlás okait keresve nem lehet nem észrevenni a párhuzamot az 1998-as eseményekkel. Ronaldo szinte annyira meghatározta azt a csapatot, mint Neymar a 2014-est, ráadásul most a brazilok elveszítették csapatkapitányukat, Thiago Silvát is, és utólag egyértelműen kiderült, hogy ezt nem tudták feldolgozni.

A válogatott kapcsán sokat támadták Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitányt – ahogy azt Dungával is tették 2010-ben –, amiért túlságosan védekező felfogású csapatot épített, és elsősorban a vereség elkerülése, a biztonság volt a célja. Ezért is játszottak a brazilok 4-2-3-1-es formációval, két védekező középpályással, de Neymaron kívül minden játékosnak voltak védőfeladatai. A vb legtöbb sikeres szerelését (20) Oscar mutatta be, ez mindent elmond Scolari játékkoncepciójáról.

"Az kockáztat igazán, aki nem kockáztat" – mondogatta gyakran Pep Guardiola a barcelonai sikerévei alatt. Scolari is részben erre fázott rá. A két védekező középpályással, és Oscar feláldozásával kiölte a kreativitást a csapatból, mindent feltett Neymarra, és ez a németek ellen nagyon visszaütött. Khedira és Kroos a meccs első perceitől letámadták Fernandinhót és Gustavót, sőt még Müller is besegített nekik, emiatt a brazilok a saját térfelükről is alig tudták kihozni a labdát. Oscar például mindössze két labdát kapott a mérkőzés első tizenöt percében.

A letámadással Chile is végletekig megnehezítette a brazilok dolgát, de akkor egyszerű eszközökhöz folyamodott a válogatott: összesen 58 hosszú labdát indítottak a játékosok a védőharmadból, ami még az angol másodosztályban is kiemelkedően magas mutatónak számít.

Ezt azonban nem fogadta el Scolaritól a brazil közvélemény, valószínűleg emiatt döntött úgy, hogy a vb-elődöntőben eltekint ettől a taktikai eszköztől. A német letámadás így viszont megfojtotta a brazil csapatot, a játékosok megzavarodtak, és sorra követték el az egyéni hibákat, ami gyors német gólokhoz vezetett. A második, de legkésőbb a harmadik találatnál, mikor biztossá vált, hogy ez a meccs elment, Brazília összeomlott, a játékosok sokkos állapotban kóvályogtak a pályán.

Júlio César számtalan alkalommal került kiszolgáltatott helyzetbe. A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Martin Rose


A szünetben Scolari két védekező cserével próbálta minimalizálni a vereséget, de ekkor már csak a teljes megsemmisülés elkerülése lehetett a cél, ami így sem sikerült. 

Németország viszont tökéletes meccset játszott. Működött Löw letámadásra építő taktikája, a játékosok pedig újra megvillantották azt a gyilkos ösztönt, amit a 2010-es vb-n is láttunk a kontrákra és a visszatámadásokra építő csapattól. Thomas Müller kezdte a gólgyártást, aki öt góljával a dél-afrikai vb után ismét az egyik legfőbb esélyes a gólkirályi címre, a második német gólt Klose lőtte, aki ezzel nemcsak az ellenfelet törte meg, de 16. vb-góljával Ronaldót is letaszította a trónról.

A szimbolikus találat után már csak egy csapat volt a pályán, a letámadásból és labdaszerzésekből villámgyorsan, kombinatívan induló németek tetszés szerint alakították ki a helyzeteik, és profi csapathoz méltóan kilencven percig komolyan vették a meccset, Neuer fel volt háborodva, mikor a védői cserben hagyták, és Oscar 7-0-nál szépített.

Németország ezzel a győzelmével a torna első számú esélyesévé lépett elő, ellenfele a szerdai Argentína-Hollandia összecsapás győztese lesz.