Társoldalunk:

Gólérzékeny, mint Müller, dinamikus, mint Ronaldo

2014.07.09. 20:04

Miroslav Klose kedden a vb-történelem legeredményesebb gólszerzője lett, miután a brazilok elleni elődöntőben megszerezte a 16. gólját, megelőzve ezzel Ronaldót. A csatárt a klubcsapata, a Lazio az egekbe magasztalja, és nagyon jó véleménnyel van róla egykori játékostársa, a Fradi-vezetőedző Thomas Doll is.

"Tizenhat gól a világbajnokságokon, minden idők legjobbja. Miro Klose bekerült a történelemkönyvekbe" - írta a Lazio a Twitteren. "A miénk a világ bajnoka, aki mindenkinél több gólt szerzett: Klose" - fogalmazott egy rádióinterjúban Claudio Lotito elnök.

Nemcsak klasszis játékos, de nagyon jó ember is

Thomas Doll akár Hamburgból is ismerhette volna, hiszen 1998-ban és 1999-ben a Fradi mostani edzője és Klose is a kikötőparti városban futballozott. Igaz, Doll az élvonalbeli HSV-ben, míg Klose a harmadosztályú FC 08 Homburgban. "Akkoriban még nem ismertük egymást. Igazából a Kaiserslauternben találkoztunk először, csapattársakként" - nyilatkozta az Origónak Doll, aki Klose jelenlegi klubjában, a Lazióban profiskodott 1991 és 1994 között.

Így örül egy 36 éves gólrekorderForrás: Getty Images/2014 Getty Images/Robert Cianflone

A lengyelországi születésű támadó 2011-ben igazolt Rómába, ahol eddig 80 meccsen 35 gólt szerzett. Doll örült annak, amikor kiderült, hogy a rómaiak leigazolják Klosét. "A Lazio fontos állomása volt a karrieremnek, Klose is nagyon sikeres náluk. Fontos megemlítenem, hogy ő nemcsak klasszis játékos, de fantasztikus karakter, nagyon jó ember is." Klose néhány héttel ezelőtt hosszabbította meg szerződését 2015-ig a Lazióval.

Sokan fanyalognak, amikor Klosét egy lapon említik Gerd Müllerrel és Ronaldóval, Doll nem tartozik a kritizálók közé. "Abban mindenképp azonosak, hogy mindegyik játékosban van valami plusz. Klose pont olyan gólérzékeny, mint Müller volt, és pont olyan dinamikus, mint Ronaldo volt. De például Ronaldo sokkal gyorsabb a labdával, és többet cselez" - mondta Doll.

Most már ő a Fenomén

Szerdán az olasz lapok is megünnepelték a 36 éves támadót. "Tizenhat gól, most már ő a Fenomén. Kivételes teljesítmény, a Lazio csatára Ronaldót is lehagyta. A történelem része akart lenni, és ez sikerült is neki" - írta a Corriere dello Sport.

A 136-szoros válogatott csatár lett az első játékos, aki négy vb-elődöntőben szerepelt. Eddig Cafú egyedül tartotta a vb-meccseken elért győzelmek rekordját, de most már Klosénak is 16 diadala van. Ha a németek nyernek a döntőben, akkor ez a rekord is egyedül csak az övé lesz.

Miroslav Klose góljai a világbajnokságokon:
2002, Japán és Koreai Köztársaság, 5 gól:
3 Szaúd-Arábia ellen a csoportkörben (a végeredmény 8-0)
1 Írország ellen a csoportkörben (1-1)
1 Kamerun ellen a csoportkörben (2-0)

2006, Németország, 5 gól:
2 Costa Rica ellen a csoportkörben (4-2)
2 Ecuador ellen a csoportkörben (3-0)
1 Argentína ellen a negyeddöntőben (1-1 hosszabbítás után, 11-esekkel: 4-2)

2010, Dél-afrikai Köztársaság, 4 gól:
1 Ausztrália ellen a csoportkörben (4-0)
1 Anglia ellen a nyolcaddöntőben (4-1)
2 Argentína ellen a negyeddöntőben (4-0)

2014, Brazília, eddig 2 gól:
1 Ghána ellen a csoportkörben (2-2)
1 Brazília ellen az elődöntőben (7-1)