Összetört és beteljesült álmok

Argentína-Hollandia, foci-vb, vébé, Brazília 2014
SAO PAULO, BRAZIL - JULY 09: Sergio Romero of Argentina saves the penalty kick of Wesley Sneijder of the Netherlands (not pictured) in a shootout during the 2014 FIFA World Cup Brazil Semi Final match between the Netherlands and Argentina at Arena de Sao Paulo on July 9, 2014 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Julian Finney/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az argentin lapok hősként írtak a kapus Sergio Romeróról, a holland sajtó pedig sakkjátszmát emlegetett, miután a dél-amerikai csapat 0-0 után tizenegyesekkel legyőzte európai ellenfelét a brazíliai labdarúgó-világbajnokság szerdai elődöntőjében.
Vágólapra másolva!

A holland televízió (NOS) tudósításában kiemelte, hogy a két együttes alacsony színvonalú, ugyanakkor izgalmas csatát vívott, s tényként nyugtázta az argentinok büntetőpárbajban aratott 4-2-es sikerét. "Ez a meccs nem lehetett olyan látványos, mint az egy nappal korábbi elődöntő" - utalt a németek brazilok elleni 7-1-es győzelmével zárult keddi összecsapásra a NOS, megállapítva, hogy szerdán mindkét válogatott óvatosan és betömörülő védelemmel futballozott.

A De Telegraaf úgy fogalmazott, "szertefoszlott Hollandia álma", mert Louis van Gaal tanítványait "megállította az argentin fal." A lap "120 perces sakkjátszmának" titulálta a találkozót, amely izgalmas tizenegyespárbajban dőlt el. "Öt győzelem után véget ért a brazíliai kaland" - írta az újság.

A De Volkskrant "füvön vívott sakkpartiként" emlegette a mérkőzést, amelyen egyik csapat sem kockáztatott. "Az alacsony tempójú, kevés helyzetet hozó összecsapáson az Oranje nem tudott Arjen Robbenre vagy Robin van Persie-re támaszkodni, az argentinoknál pedig Lionel Messi játéka nem idézte a négyszeres aranylabdásét" - foglalta össze a látottakat a lap.

Sergio Romero, a hős Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Julian Finney

Az argentin Olé című újság a "hős Romero" kapust dicsérte, s úgy fogalmazott, hogy a válogatott "kemény találkozón, egy végigszenvedett hosszabbítás" után múlta felül büntetőkkel a hollandokat. A La Nación "Igen, Argentína a vb-döntőben" című cikkében a 24 évvel ezelőtti, olaszok ellen ugyancsak tizenegyesekkel megnyert elődöntőhöz hasonlította a szerda esti mérkőzést, kiemelve a mostani és az akkori kapus, azaz Romero és Sergio Goycoechea védéseit.

"A fináléban ugyanaz az ellenfél vár ránk: a csapat vasárnap a Maracana Stadionban megvívhatja azt az összecsapást, amelyről oly sok ideje álmodik" - utalt a lap arra, hogy az 1990-es olaszországi vb döntőjében Németország 1-0-ra győzte le Argentínát. A szombati bronzmérkőzésen Hollandia Brazíliával találkozik.