Társoldalunk:

Van Gaal szerelmes lett a csapatába

2014.07.13. 09:59

A vb-harmadik holland válogatott vezetőedzője, Louis van Gaal még mindig hőzöng. Ezúttal a játékvezetői ítéleteket kifogásolta, de újra előjött a kevés pihenőidővel. A távozó szövetségi kapitány szerint a mostani holland válogatott volt a legjobb csapat, amelyikkel valaha dolgozott.

Louis van Gaal 1995-ben BL-t nyert az Ajaxszal, 2010-ben BL-döntőig menetelt a Bayernnel, de ilyen jó csapattal még nem dolgozott, mint a világbajnokságot veretlenül végigjátszó, a harmadik helyen végzett holland válogatott. "Döntőt játszhattunk volna, az Argentína elleni meccs után lelkileg nagyon lent voltunk. Csak a meccs előtti csapatmegbeszélésen került szóba a Brazília elleni meccs, akkor már nem elemeztük az elődöntős mérkőzést. Szerencsére újra megmutattuk, hogy milyen jó csapat vagyunk!" - értékelt Louis van Gaal.

A vb után a Manchester Unitedhez távozó szakember elővette a gyengén teljesítő, a hollandok kárára tévedő játékvezetőt. Dzsamel Hajmudi a holland kapitány szerint szinte mindig az ő csapatát sújtotta az ítéleteivel. Van Gaal úgy véli, az első holland gól előtt Arjen Robbent a 16-oson kívül buktatta Thiago Silva, amiért piros lap járt volna a brazil középső védőnek és szabadrúgás a hollandoknak. Az algériai játékvetető azonban 11-est adott a hollandoknak és csak sárga lapot Thiago Silvának. A második holland találat előtt azonban Van Gaal sem panaszkodhatott: a játékvezető néhány centis lesről engedte tovább a holland akciót, aminek a végén David Luiz kifejelt labdája után Daley Blind volt eredményes. Ezen kívül mindkét oldal számon kérhetett a játékvezetőn egy-egy tizenegyest Robben, illetve Oscar buktatása után.  

Van Gaal a kkisdöntő előtt azt mondta, nem érdekli különösebben a bronzérem - a meccs közben nem így tűntForrás: MTI/AP/Themba Hadebe

Van Gaal feltette a régi lemezt: szerinte megengedhetetlen, hogy csapata egy nappal kevesebbet pihenhetett a bronzmeccsre, mint Brazília, de ezen is túllendült az Oranje. Kiderült, hogy a játékosai akarták bekönyörögni a kezdőcsapatba a harmadik számú kapust. Van Gaal azonban Jasper Cillessennek szavazott bizalmat, és noha megígérte Michel Vormnak, hogy 2-0 után beállítja, erre mégis csak 3-0 után került sor. Persze nem ezen múlott, emberileg mégis csak szép gesztussal és egy világbajnoki bronzéremmel búcsúzott a holland válogatottól Louis van Gaal.

A Manchester Unitednél szerdán kezdi a munkát, alighanem több, a vb-n látott holland futballista követi a mestert Angliába. Bruno Martins Indi és Wesley Sneijder neve már felröppent a Unitednél, és nem lennénk meglepve, ha újabb hollandokkal is szívesen dolgozna klubszinten Louis van Gaal.