Társoldalunk:

A németek halomra döntötték a rekordokat

2014.07.14. 01:37

A legtöbb döntő, az első európai arany az amerikai kontinensen, az első finálét eldöntő csereember, zsinórban a harmadik elsőség a lőtt gólok számában - néhány a németek 2014-es rekordjai közül.

Nemcsak lehengerlő játékot köszönhetünk ezen a világbajnokságon a német válogatottnak, hanem jó néhány rekordot is.

A legfontosabb, hogy először nyert világbajnokságot az amerikai kontinensen más földrészről érkező csapat. Korábban Európában (Brazília, 1958), Ázsiában (Brazília, 2002) és Afrikában (Spanyolország, 2010) egyszer-egyszer már előfordult ez. Európa ráadásul zsinórban harmadszor nyert vb-t, ez még egyik földrésznek sem sikerült. Sőt, Európa a címek számában 11-9-re elhúzott Dél-Amerikától.

A németek nyolcadszor jutottak be a vb döntőjébe, ezzel már egyedül állnak a rangsor élén a hétszer finalista brazilok előtt (igaz, ők csak négyet nyertek meg a nyolcból, míg a brazilok ötöt a hétből). A németek zsinórban a negyedik vb-n jutottak be a négy közé, ez is rekord.

Forrás: AFP/Adrian Dennis

Miroslav Klose amellett, hogy az elődöntőben szerzett góljával egyedüliként lett a vb-k legeredményesebb játékosa (16 találat, eggyel több, mint a brazil Ronaldóé), a megnyert döntővel pedig a győztes meccsek számában (17) lehagyta Cafút.

Sőt, Klose Thomas Müllerrel együtt az első két futballista, aki két világbajnokságon is legalább öt gólt szerzett. Mario Götze az első, aki vb-döntőn csereként győztes gólt szerzett, a Real Madridban játszó Sami Khedira pedig a 10. olyan játékos, aki egyazon évben Bajnokok Ligáját és vébét nyert. Götze egyébként 1966 óta a legfiatalabb (22 év, 39 nap) gólszerző vb-döntőben - akkor a szintén német Wolfgang Weber 22 évesen és 33 naposan talált be.

Az argentinok 24 év után nem találták el a kaput

Tulajdonképpen az is a német válogatott érdeme, hogy Argentína egyszer sem találta el a kaput (a statisztikák ebben a kérdésben nem egységesek, az Origo az Opta adataira hagyatkozik). Márpedig ilyen vb-meccsen legutóbb éppen az 1990-es döntőn történt meg az argentin válogatottal. Ha valaki nem emlékezne: azt a mérkőzést 1-0-ra az NSZK nyerte.

A német válogatott 18 góljával sorozatban harmadszor lett az adott torna legtöbb gólt szerző csapata. (Az abszolút csúcsot egyébként Magyarország tartja a 27 gólos terméssel, még 1954-ből, a 18 a megosztott ötödik helyre elég.)

Ilyenformán Mülleréknek nagy szerepük van abban is, hogy a vb-mezőny beállította az eddigi abszolút gólrekordot. Brazíliában ugyanúgy 171-szer találtak a kapuba a csapatok, mint az 1998-as franciaországi tornán. Értelemszerűen a meccsenkénti gólátlag is ugyanannyi lett, 2,67, aminél csak egy magasabb volt az utóbbi 30 évben, az 1994-es 2,71.

Még ahhoz is van közük, hogy a 2014-es vb beállította a hosszabbításos meccsek rekordját: 1990-ben volt csak ennyi olyan összecsapás, ami a ráadásban (vagy büntetőkkel) dőlt el.

A mostani vébé meccseit átlagban 53 592 néző látta a helyszínen, így a torna a harmadik leglátogatottabb volt. A rangsort az 1994-es egyesült államokbeli vébé vezeti 68 991-es átlagnézőszámmal, a második helyen pedig az 1950-es torna áll 60 773-mal, amelyet szintén Brazíliában rendeztek.