Zidane feje aranyat ért a házigazda franciáknak

Zidane, Ronaldo, 1998-as labdarúgó világbajnokság
Zinédine Zidane és Ronaldo voltak az 1998-as világbajnokság legnagyobb sztárjai
Vágólapra másolva!
Franciaország 1938 után másodszor lehetett a világbajnokság házigazdája. A labdarúgás történetének egyik legjobb vb-je rengeteg emlékezetes pillanatot adott a futball szerelmeseinek. Elég az akkor még csak 18 éves Micahel Owen argentinok elleni csodagólját említetni, vagy Dennis Bergkamp művészi labdakezelését szintén a gauchók ellen, vagy a korábban semmit sem mutató Zinédine Zidane fejesgóljait a döntőben.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 1992-ben ítélte oda a rendezést a franciáknak, akik Marokkót előzték meg a szavazáson. A világbajnokságok történetében ez volt az első torna, amelyen 32 csapat vett részt. A csapatokat nyolc csoportba sorsolták, ahonnan az első két helyezett jutott tovább. A nyolcaddöntőtől egyenes kieséses rendszerben folytatódott a torna.

A torna legnagyobb esélyese a címvédő brazil válogatott volt,

amely olyan sztárokat vonultatott fel, mint Cafu, Roberto Carlos, Rivaldo, vagy éppen a regnáló aranylabdás, az akkor még csak 22 éves Ronaldo.

A csoportkörben csak egy csillag hullott el

A brazilok két győzelemmel és egy vereséggel az A csoport első helyén végeztek, míg az 1994-es világbajnokságon ezüstérmes olasz válogatott a gólkirályi címre esélyes Christian Vieri és Roberto Baggio vezérletével veretlenül nyerte a B csoportot. Óriási szenzációnak számított, hogy Norvégia az A csoport utolsó mérkőzésén 2-1-re verte Marseille-ben az akkor már továbbjutó brazilokat. A skandinávok ezzel a számukra hihetetlen győzelemmel előzték meg Skóciát és Marokkót.

A brazil válogatottnak minden poszton világklasszisai voltak Forrás: AFP/Pascal Guyot

A házigazda franciák a két ifjú monacói titán, Thierry Henry és David Trezeguet vezérletével, három győzelemmel, kilenc szerzett góllal végeztek a C csoport élén. A torna legjobb kapusának választott Fabien Bartheznek csak Michael Laudrup tudott betalálni a csoportkörben, ő is csak tizenegyesből.

Két meccsre viszont elvesztették Zinédine Zidane-t,

aki a Szaúd-Arábia elleni mérkőzés 71. percében beletaposott a földön fekvő Faud Amin hátába, így biztos volt, hogy a nyolcaddöntőben nem léphetett pályára.

A csoportkör egyetlen meglepetését az akkor még a világ lúzereiként elkönyvelt spanyolok szolgáltatták. Javier Clemente csapatában olyan sztárok futballoztak, mint Andoni Zubizarreta, Fernando Hierro, Luis Enrique vagy a posztján már akkor is a világ egyik legjobbjának számító 21 éves Raúl González.

A spanyolok a vb egyik legjobb csoportmeccsén 3-2-re kikaptak Nigériától,

majd gólnélküli döntetlent játszottak Paraguayjal. Az utolsó csoportmérkőzésen kiharcolhatták volna a továbbjutást, azonban a nigériaiak leadták a pontot a dél-amerikai csapatnak, így a spanyolok hiába rúgtak egy hatost Bulgáriának, csomagolniuk kellett.

Az E csoportból a hollandok a világbajnokság legszebb játékát bemutatva, veretlenül jutottak be a nyolcaddöntőbe.

Guus Hiddink szövetségi kapitánynak még az sem okozott gondot, hogy csapata egyik legnagyobb sztárja, Patrick Kluivert a belgák elleni csoportmérkőzésen ütésért beszedett egy piros lapot és a vele járó kétmeccses eltiltást. A helyét a védekező középpályás Phillip Cocu foglalta el a támadósorban, és kiváló párost alkotott az Arsenal sztárjával, Dennis Bergkamppal.

A világbajnokságra a kiöregedőfélben lévő sztárokkal érkező német válogatott veretlenül jutott tovább a Jugoszláviát, Iránt és az Egyesült Államokat felvonultató F csoportból. Érezhető volt, hogy Berti Vogts csapatából hiányzik valami, de mint általában, a németeket ezúttal sem lehetett leírni.

A 34 éves Jürgen Klinsmann volt a német válogatott egyik legnagyobb sztárja Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Achim Scheidemann

A G jelű négyes élén némi meglepetésére Románia végzett, miután a csoport második mérkőzésén 2-1-re legyőzte Angliát.

Glenn Hoddle szövetségi kapitány ezen a meccsen dobta be csereként David Beckhamet és Michael Owent (aki tíz percen belül gólt szerzett),

akik a vereség ellenére egy pillanat alatt megváltoztatták a játék képét. A Kolumbia elleni utolsó mérkőzésen már mindketten a kezdőben kaptak helyet, ráadásul Becks egy gyönyörű szabadrúgásgóllal vette ki a részét az angolok továbbjutásából.

A nem túl veretes, Japánt, Jamaicát, Horvátországot és Argentínát felvonultató H csoportból a dél-amerikai csapat százszázalékos mutatóval, kapott gól nélkül jutott tovább a legjobb 16 közé. A Fiorentina támadója, Gabriel Omar Batistuta Jamaica ellen megszerezte a torna egyetlen mesterhármasát. A második helyen a horvát válogatott végzett, a csapat legeredményesebb játékosa a Real Madrid támadója, a kétgólos Davor Suker volt.

Tíz hős és egy hülyegyerek, a dánok meglepték a világot

A legjobb 16 között az olaszok az ötgólos Christian Vieri találatával 1-0-ra legyőzték a norvégokat, míg a brazilok Cesar Sampaio és Ronaldo dupláival, szimpla ujjgyakorlatként lerendezték Chilét.

A németek Jürgen Klinsmann és Oliver Bierhoff góljaival nyögvenyelős győzelmet arattak Mexikó fölött, míg a horvátok Davor Suker tizenegyes góljával ejtették ki a románokat. A titkos esélyesként számontartott hollandok drámai körülmények között győzték le a 2-1-re a jugoszlávokat.

Az Oranje védekező középpályása, Edgar Davids a 92. percben pályafutása első gólját szerezte a válogatottban egy 18 méteres átlövésből.

A nyolcaddöntők legnagyobb meglepetését a dánok szolgáltatták. Bo Johansson csapata színtelen, szagtalan játékkal jutott tovább C csoportból, és azzal a Nigériával került össze, amely a világbajnokság egyik legüdébb színfoltja volt, és a spanyolokat is legyőzte. A skandinávok továbbjutására nem sokan fogadtak volna, így bombameglepetés volt, hogy 12 perc után már kétgólos előnyben voltak.

A Laudrup testvérek által fémjelzett csapat végül 4-1-re verte Nigériát.

A házigazdák a legjobb 16 között megszenvedtek Paraguayjal. Zidane eltiltása miatt akadozott a játékuk, ráadásul a dél-amerikai csapat betonvédelme és José Luis Chilavert bravúrjai egyre frusztráltabbá tette a franciákat. A tizenegyespárbajra hajtó Paraguayt csupán hat perc választotta el a csodától. Ám a francia csapat középhátvédje,

Laurent Blanc David Trezeguet lefejelt labdáját közelről bebombázta, így a 114. percben megszerezte a világbajnokságok történetének első aranygólját.

A legemlékezetesebb nyolcaddöntő egyértelműen az Argentína-Anglia összecsapás volt, amelyben minden benne volt, amiért szeretni lehet a labdarúgást. Tíz perc elteltével már két gól is született. Előbb Batistuta értékesített egy tizenegyest, majd Alan Shearer egyenlített büntetőből. A 16. percben átvették a vezetést az angolok, miután a 18 éves Michael Owen belőtte élete legemlékezetesebb gólját. Azonban az argentinoknak erre is volt válaszuk. Az első félidő hosszabbításában egy trükkös szabadrúgás figura végén Javier Zanetti bombázott David Seaman kapujába.

Az első félidő a remek játékról, a folytatás azonban David Beckhamtől marad emlékezetes.

David Beckhamet a mai napig kísérti az 1998-as nyolcaddöntő Forrás: AFP/Gerard Cerles

A 47. percben a Spice Boy a földön fekve belerúgott az őt keményen letaglózó Diego Simeonéba, ezért Kim Milton Nielsen játékvezető azonnal kiállította. A folytatásban az angolok már csak a védekezésre koncentráltak, végül tizenegyespárbajban elbukták a továbbjutást. Az esetet követően David Beckham hónapokig közutálat tárgya volt Angliában, még a visszavonulás is megfordult a fejében. A mérkőzés után a The Sun a következő címmel írt a meccsről:

Még nincs vége, lapozzon a folytatáshoz!