Egy máig megdönthetetlen magyar rekord az 1982-es focivébéről

1982 FIFA World Cup: Hungary - El Salvador 10:1 .Fußball .Personen .Sport .WM .Weltmeisterschaft_1982 .historisch .ungarn-el_salvador 1982_FIFA_World_Cup Hungary-El_Salvador People SPO advertisement announcement anzeige audience direction display ergebnis
Putting a nill behind the one on the scoreboard - the final score: Hungary wins this 1982 FIFA World Cup group match 10:1 against world cup debutant El Salvador on June 15th 1982 in Elche, Spain - the highest score of all world cups.
Vágólapra másolva!
Az 1982-es spanyolországi világbajnokságon Magyarország 10–1-re verte El Salvadort, amivel a mai napig rekordernek számít, mert tíz gólt más csapat nem tudott lőni a vébéken egyetlen meccsen. A németek egy előre lefixált csoportmeccsen jutottak tovább az osztrákokkal karöltve, hogy aztán később az elődöntőben a vb-k történetének egyik legdrámaibb végjátékát produkálva kiejtsék a franciákat. A döntőben viszont már ők sem bírtak el az argentinokat és a brazilokat búcsúztató olaszokkal, akik rendkívül visszataszító stílusban futballozták végig a vb-t. De megnyerték.
Vágólapra másolva!

A vb előtt hosszasan ment a vita a FIFA-nál a létszámról. Végül úgy döntöttek, hogy 24-re emelik a résztvevők számát, amivel a lebonyolítási rendszer is megváltozott: az első csoportkör után a továbbjutókat négy háromcsapatos középdöntőcsoportba sorolták, ahonnan a győztesek az elődöntőbe jutottak.

Magyarország történelmi sikere Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Karl Staedele

10–1, Maradona és az a fránya belga meccs

A Mészöly Kálmán vezette magyar válogatott Angliát, Romániát, Svájcot és Norvégiát megelőzve elsőként jutott ki a vb-re. Már a kijutás sem volt mindennapi, mert az angolok kétszer is legyőztek bennünket, de a körbeverések miatt az eredmények számunkra a legkedvezőbben alakultak. Mészöly próbált fiatalítani, de a válogatott gerincét még mindig az 1978-as vb kulcsemberei (Nyilasi, Törőcsik, Csongrádi, Csapó) adták. Öreg csapat volt már, amely az utolsó nagy dobására készült.

A közvélemény sokat várt a magyaroktól, akik rögtön az első meccsen 10–1-re győztek El Salvador ellen, ami máig élő vb-rekordnak számít.

A gólokat Nyilasi (2), Fazekas (2), Pölöskei, Tóth és Szentes szerezte, na meg az a Kiss László. Ő a vb-k történetének első olyan játékosa lett, aki csereként beállva szerzett mesterhármast.

A meccs összefoglalója:

Következett Argentína. Mészöly hét védekező játékossal küldte pályára a csapatot, Sallainak jutott (volna) Maradona megállítása. A meccs előtt megkérdezték Garabát (aki játszott már Maradona ellen), hogy mit tanácsol. „Semmit” – jött a válasz.

Nem is volt mit tenni, Maradona két gólt rúgott, az argentinok pedig 4–1-re nyertek.

A továbbjutáshoz tehát le kellett győzni Belgiumot az utolsó fordulóban.

A magyaroké jobb csapat volt, és ez látszott is a játékon: az első félidőben Varga góljával vezetett a válogatott. Majd jött egy máig emlékezetes jelenet, amikor a belgák kapusa, Pfaff leterítette a gólhelyzeteben kitörő Fazekas Lászlót. A teljesen jogos kiállítás azonban elmaradt. Alig több mint tíz perc volt hátra a meccsből, amikor Czerniatinsky góljával egyenlítettek a belgák. A magyarok kiestek.

De helytálltak, nem vallottak szégyent, mint négy éve Argentínában. Csak egy kis szerencse kellett volna a továbbjutáshoz.

Így is, ez az eredmény egy kiöregedett csapat méltó búcsúja volt.

Maradona a magyarok ellen:

A németek és az osztrákok kitrükközték a továbbjutást

A 2-es csoport utolsó fordulójában az NSZK Ausztriával játszott az El Molinón stadionban, Gijónban, innen is kapta a „gijóni megnemtámadási egyezmény” nevet a meccs. Rajtuk kívül Algéria és Chile szerepelt a csoportban, akik már korábban lejátszották a meccsüket. Algéria 3–2-re nyert.

Ez az eredménye azt jelentette, hogy ha az NSZK egy vagy két góllal nyer, akkor az NSZK és Ausztria jut tovább a csoportból, Algéria pedig kiesik.

10 perc után a németek megszerezték a vezetést, a hátralévő időben pedig néhány kósza lövésen kívül semmi nem történt. Lezsírozták egymás között a továbbjutást. Ezután vezette be a FIFA, hogy a csoportkörök utolsó meccseit ugyanabban az időpontban kell játszani. Ez a mérkőzés volt minden idők leggusztustalanabb bundája a világbajnokságok történetében.

Német gólöröm az osztrákok ellen Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Werek

Ezen kívül is volt pár érdekes dolog a csoportkörben: az olaszok például csak óriási szerencsével, győzelem nélkül (három döntetlent játszottak) kínlódták tovább magukat a második helyen:

ha Milla gólját nem érvénytelenítik tévesen a Kamerun–Peru meccsen, kiestek volna.

A kicsik közül Kuvait a csehekkel, Honduras a házigazda spanyolokkal játszott döntetlent, de a legnagyobb meglepetést Észak-Írország okozta, amely a spanyolokat megelőzve csoportelsőként jutott tovább. A Kuvait-Franciaország meccsen pedig akkora nemzetközi botrány robbant ki, mint még sohasem. A Valladolidban lejátszott meccsen a franciák 4-1-re nyertek, ami papírfroma. A szovjet bíró, Stupar azonban úgy gondolta, kell egy kis támogatás a galloknak.

Sheikh Fahd al-Ahmed al-Sabah (középen) a kuvaiti emír testvére, az ország labdarúgó szövetségének az elnöke. Szerinte Stupar bíró csalt, ezért lehívta csapatát. Nagy botrány volt, de folytatódott a meccs Forrás: AFP/Georges Bendrihem

A lelátón ülő Sheikh Fahd al-Ahmed al-Sabah, a kuvaiti szövetség elnöke (nem mellesleg a FIFA tagja és a kuvaiti emír testvére) egy ideig dühösen nézte, mi folyik odalent, majd egyszercsak fogta magát és lement a pályára. (Ma ez már elképzelhetetlen, ugye?)

A fűre lépve, általános megdöbbenésre addig integetett, míg fiai levonultak.

Óriási volt a botrány, végül - ha nehezen is -, de folytatódott a meccs. A magáról megfeletkezett sejket a FIFA később örökre kizárta a testületből.

Argentína, Brazília? Pipa, pipa

A középdöntőben a vb-n addig csak vergődő, bundabotránya után még önmagát kereső olasz válogatott 2–1-re legyőzte Argentínát, úgy, hogy Gentile szinte véresre rugdosta Maradonát. Jött Brazília. A meccs sokkal többről szólt az elődöntőbe jutásnál: két futballfilozófia találkozott.

A játékos brazil, amit Falcao, Zico és Socrates képviselt, szemben az agresszív olasszal, amit Rossi, Gentile és Scirea.

Az olaszokból (az argentinok elleni győzelem után) áradt a magabiztosság, és a saját erényeiket kidomborítva – amelyek nem voltak épp szimpatikusak, de legalább hatékonyak – Rossi mesterhármasával 3–2-re győztek.

Rossi három gólt rúgott a braziloknak Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Melchert

Dráma a sevillai éjszakában

A vb két nagy esélyesének tartott válogatott kiejtése után szinte már rutinmunka volt Lengyelország legyőzése az elődöntőben (Rossi duplájával lett 2–0). Közben a másik ágon Franciaország–NSZK meccset rendeztek, ami a vb-k történetének egyik legdrámaiabb végjátékát hozta. A németek szereztek vezetést, a franciák egyenlítettek, így 90 perc után 1–1 volt.

A hosszabbításban már 3–1 volt a franciáknak, amikor németek hat perc alatt rúgtak kettőt, majd tizenegyesekkel bejutottak a döntőbe.

Amikor Schumacher lemészárolta a franciát

Aki látta, nem felejti el, amikor Patrick Battiston elpöckölte a labdát a tizenhatos vonaláig kifutó Harald Schumacher mellett, de utolérni már nem tudta, mert a német kapus lendületből letarolta. Battiston elvesztette az eszméletét és két fogát, hordágyon kellett levinni. Schumacher azonban megúszta a kiállítást. A tizenegyespárbajban aztán két lövést is megfogott, nem kis érdemeket vállalva a németek továbbjutásában. A meccset a holland Corver vezette.

A német–francia, benne Schumacher mészárlása:

Sima olasz győzelem, Rossiból gólkirályt csináltak

Az elődöntő sokat kivett a németekből, az olaszok a lengyelek legyőzése után frissebbek voltak, és jobban is kezdték a döntőt, amely nem hozott olyan izgalmakat, amilyeneket előzetesen várni lehetett volna. Rossi a második félidő elején megszerezte a vezetést, majd Tardelli (legendás gólöröm) és Altobelli is betalált, a németeknél pedig csak Breitner, így az olaszok 3–1-re győztek.

Olaszország-NSZK 3-1

Helyszín: Santiago Bernabéu, Madrid, 90 ezer néző
Vezette: Arnaldo Coelho (brazil)
Olaszország: Zoff, Scirea, Collovati, Gentile, Bergomi,Tardelli, Oriali, Cabrini, Conti, Rossi, Graziani. Cserék: Altobelli (Graziani, 7.), Causio (Altobelli, 89.)
Németország: Schumacher, Kaltz, Stielike, K. Förster, B. Förster, Dremmler, Breitner, Briegel, Rummenigge, Fischer, Littbarski. Cserék: Hrubesch (Dremmler, 62.), Müller (Rummenigge, 70.)
Gólok: Rossi (57.), Tardelli (69.), Altobelli (81.), ill. Breitner (83.)
Sárga lap: Conti (31.), Oriali (73.), ill. Dremmler (61.), Stielike (73.), Littbarski (88.)
Olaszország 1934 és 1938 után nyert vb-t ismét Forrás: DPA/AFP/Staff

Olaszország harmadszor nyerte meg a világbajnokságot (befogta Brazíliát), de ezúttal úgy, hogy biztosan nem az övé volt a legjobb csapat.Gyalázatosan kezdtek, győzelem nélkül jutottak tovább, de fokozatosan belelendülve, főleg a védekezésre koncentrálva végül mindenkit legyőztek. Az első három meccsen saját szurkolói is kifütyülték Rossit, aztán hat találatával gólkirály lett, az év végén Európában és a világon is a legjobbnak választották.

Az olasz államelnök, Sandro Pertini a három olasz gólnál úgy ugrált, mint egy kisgyerek Forrás: AFP/Michele Bancilhon

Aki pedig látta a döntőt, soha nem felejti el azt, hogy a 86 éves olasz államelnök, Sandro Pertini úgy ugrált a madridi díszpáholyban, mint egy kisgyerek. Feledhetetlen volt, annyi bizonyos.

Sorozatunk következő részében az 1986-os mexikói világbajnokság eseményeit idézzük fel.