A FIFA eladná egyik legnagyobb tornájának jogait

fbl Horizontal
Real Madrid's Portuguese forward Ronaldo kisses the 2017 FIFA Club World Cup Silver Ball after real Madrid's victory in the the FIFA Club World Cup final football match against Gremio FBPA at the Zayed Sports City Stadium in Abu Dhabi on December 16, 2017. Real Madrid defeated Gremio 1-0 to lift the FIFA Club World Cup for the third time in their history. / AFP PHOTO / KARIM SAHIB
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) mérlegeli a klubvilágbajnokság eladását; ha ez megtörténne, először válna meg teljesen valamely tornájának a rendezési jogaitól.
Vágólapra másolva!

A The New York Times című amerikai lap értesülése szerint Gianni Infantino elnök márciusban arról tájékoztatta a FIFA vezetőtestületét, a tanácsot, hogy egy konzorcium 25 milliárd dollárt kínál és két versenysorozat iránt érdeklődik.

Az ázsiai befektetők csoportja

a kibővített klubvilágbajnokság mellett létrehozna egy globális ligát a válogatottak számára,

és meghatározná a tornák, a mérkőzések helyszíneit is.

Legutóbb a Real Madrid nyerte meg a klubvilágbajnokságot Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Stringer

Infantino kevés részletet árult el az ajánlatról, nem fedte fel az érdeklődőket, viszont közölte, hogy gyors választ várnak. A tanács úgy foglalt állást: további információkra van szüksége, hogy érdemben foglalkozhasson a javaslattal.

A megállapodás példátlan lenne, ugyanis

a FIFA korábban soha nem adta át teljes mértékben az események lebonyolításának jogát,

ez a szövetség üzleti modelljének komoly változását jelentené.

Az amerikai újság cikke kiemeli, az üzlet segíthetne Infantinónak, aki 2016-ban, elnökké választása előtt a FIFA bevételeinek és nyereségének növelését ígérte.

A klubvilágbajnokság megrendezése iránt korábban Kína és Szaúd-Arábia is érdeklődött. Az évente sorra kerülő tornán hét csapat vesz részt, a kontinensek legjobbjai, illetve a házigazda ország bajnoka.

A tervek szerint az átalakítás után - a válogatottak világbajnokságához hasonlóan - négy esztendőnként kerülne sorra, először 2021-ben,

és a mezőnyben minimum 12 európai csapat szerepelne, a sportág leggazdagabb és legnépszerűbb klubjai.

Az európai sportvezetők nem szimpatizálnak az ötlettel, mert szerintük a torna a Bajnokok Ligája riválisa lenne. Az Európa 230 legbefolyásosabb klubját tömörítő szervezet (ECA) márciusban kijelentette, hogy 2024 előtt nem jöhet létre új versenysorozat, mert a klubok kevesebb mérkőzést szeretnének a futballisták egészségének védelmében.