Az ötszörös aranylabdás negyedszerre is megpróbál világbajnok lenni

Ronaldo, Real Madrid
Cristiano Ronaldo újabb mérföldkőhöz érkezett
Vágólapra másolva!
Kevesen akarhatnak annyira egy jól sikerült világbajnokságot maguknak, mint Cristiano Ronaldo. Három tornán is ott volt Portugália színeiben, de negyedik helynél előrébb soha nem jutott. Öt aranylabdával, három aranycipővel, számtalan bajnoki címmel, négy BL-győzelemmel talán joggal reméli, hogy élete negyedik világbajnokságán végre neki is jut valami dicsőség.
Vágólapra másolva!

A Real Madrid portugál csillaga klubjában igazán vaskosra írta a futballtörténelem könyvét, igaz, az első fejezetek még a Manchester Unitednél születtek. Anglia több volt számára, mint egy állomás:

saját maga nyilatkozta, hogy apjaként tekint Sir Alex Fergusonra, és a skót edző volt az, aki focistát nevelt belőle.

Meg is hálálta neki a Manchesterben töltött évei alatt három angol bajnoki címmel, egy BL-győzelemmel, egy aranylabdával és egy aranycipővel, habár utóbbi kettő inkább Ronaldónak (volt) fontos, mint a Unitednek.

Fergusonnal úgy voltak, mint apa és fia Forrás: AFP/Nicolas Asfouri

Aztán jött a Real Madrid, és vele mostanáig kilenc olyan év, ami szakértők szerint kicsit azért felemásra sikeredett. Ahogy az korábban az Origo Sport Szpíker Korner című műsorában is elhangzott, a Real a jelek szerint kész beáldozni a bajnoki címeket a Bajnokok Ligája sikerekért. Ezt bizonyíthatja, hogy Cristiano Ronaldo érkezése óta többször (háromszor) nyerték meg a BL-trófeát, mint ahányszor a La Liga-győzelmet behúzhatták (kétszer). Ennek ellenére Ronaldo egyértelműen karrierje csúcsán van, gyakorlatilag nincs olyan testrésze, amivel ne szerzett volna gólt, és nem nagyon létezik olyan pozíció sem, ahonnan ne lenne képes betalálni.

A Juventus elleni BL-negyeddöntő odavágóján háttal is sikerült gólt lőnie Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A mostani lesz CR7 negyedik világbajnoksága, ami már önmagában elképesztő teljesítmény, ugyanakkor tény, hogy az eddigi hármat nem őrizgeti életre szóló emlékként - már ha a csapat eredményét, és nem az egyéni hatékonyságát nézzük.

Még talán a 2006-os németországi torna az, amelyikre legjobb szívvel gondolhat vissza.

Miután a csoportban tönkrevertek mindenkit, majd a nyolcaddöntőben Hollandiát is legyőzték, negyeddöntőből Angliával szemben tizenegyesekkel mentek tovább, de az elődöntőben a házigazda németekkel már nem tudtak megbirkózni.

Negyedikként végeztek.

Cristiano Ronaldo az egész vb alatt egyetlen gólt szerzett, az Irán elleni csoportmeccsen, azt is büntetőből.

Micsoda legendák! Juergen Klinsmann, a németek akkori szövetségi kapitánya, Luis Figo és a kölyökképű Ronaldo a 2006-os világbajnokság bronzmeccse után Forrás: AFP/Odd Andersen

Az aranygeneráció utolsó tagjai ekkor már a portugál válogatott utáni életüket tervezték, még nagyobb teret kaphattak a fiatalok, de - ahogy azt a 2010-es világbajnokság mutatta - nem igazán tudtak élni a lehetősséggel.

A dél-afrikai halálcsoport majdnem kifogott a portugálokon, de csak majdnem. Két döntetlennel és egy győzelemmel mentek tovább, igaz, az az egy győzelem pusztító erejű volt: 7-0-ra ütötték ki Észak-Koreát,

ebből egyet Ronaldo szerzett, feljavítva ezzel a világbajnokságokon szerzett góljainak átlagát.

Hiába ment jól az akkor 25 éves támadónak a játék, a nyolcaddöntőben Spanyolország búcsúztatta a csapatot.

2010-ben, a Brazília elleni, 0-0-ra végződő csoportmeccs után Forrás: AFP/Karim Jaafar

2014-ben, Brazíliában már a csoportból sem sikerült továbbverekedniük magukat, amihez nagyban hozzájárult Ronaldo combsérülése. Mindössze egyszer sikerült betalálnia, a Ghána elleni meccsen. A csúfos szereplésért ugyanakkor talán kárpótolta a portugált, hogy a selejtezők alatt játszotta 100. válogatott mérkőzését,

beállította Pauleta 47 gólos rekordját, majd nem sokkal később minden idők legsikeresebb portugál futballistájává játszotta magát.

A frizura pontos volt, a játék nem: 2014-ben a csoportból se jutottak tovább Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Meglátjuk, Oroszországba milyen formában, melyik klub színeiben érkezik a friss BL-győztes, és hogy a csoportban Spanyolország, Marokkó és Irán mennyire vehemensen akarja majd CR7 és a még mindig vb-sikerre éhes Portugália fejét. Egy biztos: lője bármeddig is Portugáliát Cristiano Ronaldo lába, kivételesen szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy negyedik világbajnokságán is láthatjuk játszani a világ egyik legjobb futballistáját.

Érdemes megfigyelni, 2018-ra mennyit változott a teste 2010-hez képest Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

CR7 értéke számokban

Instagram-követők: 124 millió
Facebook-lájkolók: 122 465 375
Google találatok száma: 104 millió
Válogatottság: 149
Világbajnokság: 2006, 2010, 2014
Világbajnoki gólok: 3

Az Origo Sport kilenctagú szerkesztőségének pontozása (a PlayStation FIFA-ban alkalmazott szempontok szerint 1-10 közötti pontszámot adtunk az egyes készségekre, majd a kapott értéket átlagoltuk - 1 a legrosszabb, 10 a legjobb)

Gyorsaság: 9
Pontosság: 9,25
Passzolás: 6,62
Labdavezetés: 8
Védekezés: 4,5
Erőnlét: 9,75
Összesen: 47,12

Szavazzon!

Hogyan szerepel a 2018-as foci-vb-n a portugál válogatott?